Herpesvirusi z nenavadno širokim spektrom delovanja

(11.02.2016) Splošno je znano dejstvo, da so herpesvirusi specializirani na določeno gostiteljsko vrsto ali skupino sorodnih živali. Nedavna mednarodna raziskava tej predpostavki očitno nasprotuje.

Strokovnjaki so dokazali, da sta dva konjska herpesvirusa (tip 1 in tip 9) razvila nenavadno širok spekter delovanja. Pri severnih medvedih in drugih daljno sorodnih vrstah lahko povzročita celo pogin živali. Zanimivo je tudi dejstvo, da herpesvirus tipa 9 (EHV-9) najverjetneje za svoj rezervoar uporabljajo afriške nosoroge.

Konjska herpesvirusa EHV-1 in EHV-9 povezujemo z respiratornimi obolenji, abortusi, nevrološkimi simptomi in pogini pri konjih in njihovih divjih sorodnikih, na primer zebrah in perzijskih poloslih.


Afriški nosorogi lahko služijo kot naravni gostitelj ali rezervoar za konjske herpesviruse


Tudi neobičajne živalske vrste, na primer severni medvedi, se lahko inficirajo z omenjenimi virusi. Kljub dejstvu, da herpesvirusi načeloma veljajo za vrstno specifične, se EHV-1 in EHV-9 obnašata neobičajno. Sočasno s svojimi naravnimi gostitelji sta namreč sposobna infekcije vrst, ki ne spadajo med kopitarje. Za te neobičajne vrste pa ima infekcija tudi posebej negativne posledice na zdravstveno stanje.

Rezultati študije kažejo na veliko razširjenost EHV-9 protiteles pri zdravih afriških nosorogih. Rezultati napeljujejo na sklep, da so tudi oni dovzetni na okužbo z EHV-9 in so tako naravni gostitelj, morda celo doživljenjski vir in rezervoar virusa.

V nasprotju s tem so raziskovalci pri zebrah le v redkih primerih dokazali protitelesa na EHV-9, medtem je bila mnogo pogostejša okužba s EHV-1, kot je to običajno tudi za druge, konjem podobne vrste. Zanimivo je dejstvo, da je bila med prostoživečimi vrstami zeber dokazana mnogo večja razširjenost virusa EHV-1 kot pri zebrah iz živalskih vrtov. Iz tega lahko sklepamo, da v ujetništvu pada nevarnost za okužbo s herpesvirusom.

Mednarodna skupina raziskovalcev iz Nemčije (Leibniz-Instituts für Zoo- und Wildtierforschung - IZW), Francije (Réserve Africaine de Sigean), Namibije (Bwabwata Ecological Institute), Švice (Zoo Basel) in Egipta (Kafrelsheikh University) je raziskovala seroprevalenco EHV-1 in EHV-9 pri prostoživečih in udomačenih živalih. V ta namen so uporabljali inovativno, visoko občutljivo in specifično imunološko metodo. Testirali so na stotine divjih in pri človeku živečih živali, ki so skupaj pripadale 30 vrstam iz 12 rodov in 5 družin.


Konjski herpesvirusi okužijo različne živalske vrste

Strokovnjaki predvidevajo, da sta EHV-1 in EHV-9 razvila širši spekter afriških sesalskih gostiteljskih vrst, ki tako vključujejo tudi daljno sorodne nedvokopitarje.Tako imata virusa širši vrstni spekter s preferenco za afriške rastlinojede. Na ta način lahko v ekosistemih, kjer prostoživeči konji živijo v ožjem kontaktu z drugimi živalmi, kot so zebre in nosorogi, napadajo zmeraj nove naravne gostitelje. Pred nedavnim so bili tudi potrjeni nekateri smrtni primeru prenosov EHV med različnimi živalskimi vrstami, kar vodi do sklepa, da bi konji in zebre lahko predstavljale vir teh okužb. Potrebne pa so seveda ponovne študije za dokazovanje vloge kopitarjev v epidemiologiji EHV, tako v ujetništvu kot v divjini.

Publikacija v celoti

Abdelgawad A, Hermes R, Damiani A, Lamglait B, Czirják GÁ, East M, Aschenborn O, Wenker C, Kasem S, Osterrieder N, Greenwood AD (2015): Comprehensive serology based on a peptide ELISA to assess the prevalence of closely related equine herpesviruses in zoo and wild animals.

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0138370

Sorodni članki

University Oxford; Vir slike: F.

Nova študija opredeljuje ključne dejavnike uspeha pri prizadevanjih za ponovni vzpon velikih zveri

Nova raziskava je opredelila najpomembnejše dejavnike, ki odločajo o uspešnosti prizadevanj za premestitev velikih zveri na različna območja
preberi več

EFSAEvropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Evropska lisičja trakulja v porastu: Študija kaže na širjenje v ZDA

Alveolarna ehinokokoza (AE) je huda parazitska bolezen, ki jo povzroča lisičja glista in je smrtna, če se ne zdravi
preberi več

Slonici Zelli so manšeto namestili na rep, saj je krvni tlak potrebno meriti v višini srca.

Živalski vrt v Stuttgartu podpira raziskave krvnega tlaka pri slonih z uporabo HDO merilca

Pri ljudeh lahko v le nekaj sekundah izmerimo krvni tlak z uporabo manšete na roki in stetoskopa. Kar je pri obisku našega zdravnika že davno rutina pa v veterini na žalost še nikakor ne spada pod standardno klinično priskavo
preberi več

WWF

Število polarnih medvedov upada

Število polarnih medvedov na štirih območjih močno upada, tretjina globalne populacije je ogrožene
preberi več

CNRS

70% kraljevih pingvinov lahko izgine že do konca stoletja

Raziskovalci inštituta CNRS Univerze v Strasbourgu  in strokovnjaki raziskovalnega centra v Monaku v svoji študiji, objavljeni v publikaciji Nature Climate Change, svarijo pred nevarnostjo izginotja 70% kraljevih pingvinov do konca stoletja
preberi več

Čreda zeber v afriški savani; Vir slike: Thomas Müller

Zebrine pohodne poti – zmeraj po spominu

Zebre se pri letnem popotovanju do cilja v deževnem obdobju zanašajo na svoj spomin. Odločilni spomini za izbiro poti so informacije o stanju vegetacije v preteklosti na koncu poti
preberi več

Severnoameriška siva veverica v Veliki Britaniji že močno ogroža avtohtono rdečo veverico; Vir slike: Tim M. Blackburn, University College London

Invazivne vrste se pospešeno razširjajo po vsem svetu

Števila invazivnih vrst se nenehno zvišujejo, ob tem pa nič ne kaže na izboljšanje stanja
preberi več

EFSA

Bolezen kroničnega hiranja jelenjadi: spopadanje s tveganji v EU

Vnos bolezni kroničnega hiranja jelenjadi (CWD - Chronic Wasting Disease) v Evropsko unijo je najverjetneje posledica premikov jelenjadi, kot so severni jeleni in losi, ki so bili transportirani iz Norveške v Švedsko in Finsko, ali so sami v naravi prestopili meje
preberi več