Ebola virus: panika je slab nasvet

(24.11.2014) Skoraj vsak dan mediji poročajo o izbruhu ebole, virusne bolezni, ki je vzela toliko življenj, posebej na zahodu Afrike.    

Kljub temu, da se tveganje za širjenje virusa po Evropi smatra kot izjemno nizko je za vse nacionalne zdravstvene ustanove in njihove uslužbence, zdravnike in veterinarje, zelo pomembno, da so pozorni na dogajanje in so v pripravljenosti za odziv.

FVE Primerni plani zaščitnih ukrepov, ki se ob potrebi lahko nemudoma pričnejo izvajati, so najboljši odgovor za kontrolo možnega pojava virusa in za izogibanje nepotrebni in nekoristni paniki.

Pomembna značilnost Ebola virusa je, da lahko živi in se množi pri različnih vrstah sesalcev. Zaradi te lastnosti je zoonotski virus, ki se prenaša med živalmi in ljudmi. Šimpanzi, gorile, netopirji in ljudje se lahko okužijo z virusom. Ebola je tako dober prikaz pomembnosti koncepta 'One Health', ki smatra ljudi in živali kot skupno celoto in ne kot dve ločeni skupini.   

Virus ebole se ne prenaša po zraku, kužni pa so le simptomatski pacienti. Za prenos je potreben neposreden kontakt s krvjo, izločki, organi ali drugimi telesnimi tekočinami mrtvega ali živega okuženega organizma, tako je tveganje za infekcijo nizko, predvsem v primeru učinkovitih preventivnih ukrepov.

Zaenkrat ni zdravila proti okužbi z ebolo in je najboljši način za zaustavitev širjenja bolezni stroga higiena in osebni preventivni ukrepi, ki vključujejo karanteno ljudi, ki so okuženi ali se sumi, da bi lahko bili.

OIE (World Organisation for Animal Health) je izdala seznam tehničnih informacij o virusu ebole s poudarkom na epidemioloških opažanjih in znanstvenih dognanjih o bolezni, vključno s podatki o živalskem rezervoarju.

Evropska komisija sodeluje z državami članicami EU in jih preko odbora HSC (Health Security Committee) informira o aktualnih dogajanjih ter koordinira pri pripravi ukrepov za preventivo v skladu z sklepom 1082/2013/EU o resnih čezmejnih nevarnostih za zdravje.

Pred nedavnim so španske regionalne oblasti pridobile sodni nalog za evtanazijo domačega psa zdravstvene negovalke, ki je pri testiranju na prisotnost virusa ebole reagirala pozitivno. Razlogi so vključevali preventivne ukrepe in nezadostne dokaze za ovržbo potencialne vloge prenosa virusa ebole preko psov ter sočasno pomanjkanje prostorov za karanteno.

Kljub temu, da obstaja možnost, da so nosilci virusa predvsem psi z endemičnih območij, kjer se lahko prosto gibajo in imajo dostop do trupel okuženih živali pa popolnoma drugačno tveganje predstavljajo hišni psi razvitega sveta, ki bi potencialno lahko bili izpostavljeni okužbi.

Psi sicer lahko seropozitivno reagirajo na teste za virus ebole, do danes pa klub temu še nikdar pri psu niso izolirali virusa. Na podlagi tega španski primer nikakor ne sme ustvariti zgleda, da je evtanazija avtomatično videna kot najboljša možnost v primeru ravnanja z domačimi živalmi, ki so prišla v kontakt s človekom, ki je na testiranjih za prisotnost ebole reagiral pozitivno.

Takšni specifični primeri se morajo obravnavati individualno, tveganje pa mora ocenjevati multidisciplinarna ekipa strokovnjakov.

Sorodni članki

Slika 1. Multiple povišane lezije na jeziku psa. Avtorske pravice fotografije: Fitzpatrick Referrals Ltd.

Multiple lezije na jeziku psa z limfadenopatijo

Kot skrivnostni primer meseca vam Laboklin predstavlja 12 letnega mešančka z multiplimi lezijami na jeziku in povečanimi submandibularnimi ter preskapularnimi bezgavkami
preberi več

Maša Primec, dr. vet. med

Črevesna mikrobiota pri psih in mačkah

Strokovni članek avtorice asist. mag. Maše Primec, dr. vet. med
preberi več

WSAVA

Informacije o COVID-19 za lastnike živali in veterinarje

Posredujemo vam povezavo do strani s pogostimi vprašanji in odgovori za lastnike hišnih ljubljenčkov ter do nedavnega webinarja za veterinarje
preberi več

ABCD issues guideline on SARS-coronavirus-2 in cats

ABCD issues guideline on SARS-coronavirus-2 in cats

The Advisory Board on Cat Diseases has just published a new guideline in relation to SARS coronavirus-2 (SARS-CoV-2), the causative agent of COVID-19
preberi več

WSAVA Webinar: COVID-19 and Companion Animals – What we know today

WSAVA Webinar: COVID-19 and Companion Animals – What we know today

Webinar se bo odvijal v petek, 17. aprila, s pričetkom ob 16. uri. Predavanja bodo v angleškem jeziku in bodo trajala približno 1 uro
preberi več

Poskrbimo za naše ljubljenčke, da bodo varnejši pred okužbami

Poskrbimo za naše ljubljenčke, da bodo varnejši pred okužbami

Posredujemo vam nekaj priporočil veterinarjev, kako naj ravnamo, da bi  svojo žival zaščitili pred nalezljivimi boleznimi
preberi več

Skrivnostni primer meseca: poliurija/polidipsija in kožne spremembe pri psu

Skrivnostni primer meseca: poliurija/polidipsija in kožne spremembe pri psu

Kot skrivnostni primer meseca vam Laboklin predstavlja pasjega samca pasme hovawart s poliurijo/polidipsijo in kožnimi spremembami
preberi več

Slika 1: V latero-lateralni projekciji se a rentgenskem posnetku vidi generaliziran alveolarni vzorec; Vir slike: Laboklin

Rešitev skrivnostnega primera - dihalna stiska mačjega mladiča

Štirimesečna evropska kratkodlaka mačja samička je obiskala veterinarja zaradi kroničnih respiratornih simptomov, predvsem močne dispneje
preberi več