Ebola virus: panika je slab nasvet

(24.11.2014) Skoraj vsak dan mediji poročajo o izbruhu ebole, virusne bolezni, ki je vzela toliko življenj, posebej na zahodu Afrike.    

Kljub temu, da se tveganje za širjenje virusa po Evropi smatra kot izjemno nizko je za vse nacionalne zdravstvene ustanove in njihove uslužbence, zdravnike in veterinarje, zelo pomembno, da so pozorni na dogajanje in so v pripravljenosti za odziv.

FVE Primerni plani zaščitnih ukrepov, ki se ob potrebi lahko nemudoma pričnejo izvajati, so najboljši odgovor za kontrolo možnega pojava virusa in za izogibanje nepotrebni in nekoristni paniki.

Pomembna značilnost Ebola virusa je, da lahko živi in se množi pri različnih vrstah sesalcev. Zaradi te lastnosti je zoonotski virus, ki se prenaša med živalmi in ljudmi. Šimpanzi, gorile, netopirji in ljudje se lahko okužijo z virusom. Ebola je tako dober prikaz pomembnosti koncepta 'One Health', ki smatra ljudi in živali kot skupno celoto in ne kot dve ločeni skupini.   

Virus ebole se ne prenaša po zraku, kužni pa so le simptomatski pacienti. Za prenos je potreben neposreden kontakt s krvjo, izločki, organi ali drugimi telesnimi tekočinami mrtvega ali živega okuženega organizma, tako je tveganje za infekcijo nizko, predvsem v primeru učinkovitih preventivnih ukrepov.

Zaenkrat ni zdravila proti okužbi z ebolo in je najboljši način za zaustavitev širjenja bolezni stroga higiena in osebni preventivni ukrepi, ki vključujejo karanteno ljudi, ki so okuženi ali se sumi, da bi lahko bili.

OIE (World Organisation for Animal Health) je izdala seznam tehničnih informacij o virusu ebole s poudarkom na epidemioloških opažanjih in znanstvenih dognanjih o bolezni, vključno s podatki o živalskem rezervoarju.

Evropska komisija sodeluje z državami članicami EU in jih preko odbora HSC (Health Security Committee) informira o aktualnih dogajanjih ter koordinira pri pripravi ukrepov za preventivo v skladu z sklepom 1082/2013/EU o resnih čezmejnih nevarnostih za zdravje.

Pred nedavnim so španske regionalne oblasti pridobile sodni nalog za evtanazijo domačega psa zdravstvene negovalke, ki je pri testiranju na prisotnost virusa ebole reagirala pozitivno. Razlogi so vključevali preventivne ukrepe in nezadostne dokaze za ovržbo potencialne vloge prenosa virusa ebole preko psov ter sočasno pomanjkanje prostorov za karanteno.

Kljub temu, da obstaja možnost, da so nosilci virusa predvsem psi z endemičnih območij, kjer se lahko prosto gibajo in imajo dostop do trupel okuženih živali pa popolnoma drugačno tveganje predstavljajo hišni psi razvitega sveta, ki bi potencialno lahko bili izpostavljeni okužbi.

Psi sicer lahko seropozitivno reagirajo na teste za virus ebole, do danes pa klub temu še nikdar pri psu niso izolirali virusa. Na podlagi tega španski primer nikakor ne sme ustvariti zgleda, da je evtanazija avtomatično videna kot najboljša možnost v primeru ravnanja z domačimi živalmi, ki so prišla v kontakt s človekom, ki je na testiranjih za prisotnost ebole reagiral pozitivno.

Takšni specifični primeri se morajo obravnavati individualno, tveganje pa mora ocenjevati multidisciplinarna ekipa strokovnjakov.

Sorodni članki

Število želve Astrochelys radiata drastično upada zaradi pretiranega ulova z namenom prodaje; Vir slike: Craig Stanford

Več kot polovico vrst želv ogroža izumrtje

51 mednarodnih strokovnjakov za želve je v lanskem letu naredilo obsežno študijo o globalni ogroženosti teh živali. Študija je bila objavljena v strokovni publikaciji „Current Biology“
preberi več

Laboklin predstavlja »zanimivo fotografijo«. Kakšna je diagnoza?; Vir slike: Laboklin

Laboklin predstavlja »zanimivo fotografijo«. Kakšna je diagnoza?

Ljubitelji ugank, imamo nekaj za vas! Laboklin vam bo vsak mesec pripravil novo zanimivo fotografijo posebnega kliničnega primera
preberi več

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Skrivnostni primer meseca: laminitis pri kasaču – kaj se skriva v ozadju?

Laboklin vam predstavlja 10 letnega kasača po imenu Wallach, ki je v preteklih 24 urah kazal odpor do gibanja, togost in oslabelost
preberi več

prhljajaste, eritemazozne lezije po boku

Skrivnostni primer meseca: kožne lezije in srbež na glavi psa

Laboklin vam predstavlja 10 letno, intaktno psičko pasme yorkshire terrier, ki se že 2 leti spopada s ponavljajočimi kožnimi spremembami in srbežem po obrazu in uhljih
preberi več

Pozitiven Rivalta test; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: mlad maček z velikimi težavami

Laboklinov skrivnostni primer meseca predstavlja mačka, kastrata pasme Devon Rex, starega eno leto s hiporeksijo, apatijo in oteklim trebuhom
preberi več

Digitalni kongres Nemškega združenja veterinarjev praktikov

Digitalni kongres Nemškega združenja veterinarjev praktikov

bpt-Kongress 2020: odprte prijave na prvi evropski digitalni kongres za veterinarje praktike
preberi več

Slika 2: povečan lumen maternice z veliko tekočine, debrisom in cističnimi strukturami; Vir slike: LABOKLIN

Skrivnostni primer meseca: nepričakovani izvidi materničnega izpirka kobile.

V tokratnem skrivnostnem kliničnem primeru vam Laboklin predstavlja 24 letno kobilo z dolgotrajnimi težavami z neplodnostjo
preberi več