70% kraljevih pingvinov lahko izgine že do konca stoletja

(18.04.2018) Raziskovalci inštituta CNRS Univerze v Strasbourgu  in strokovnjaki raziskovalnega centra v Monaku v svoji študiji, objavljeni v publikaciji Nature Climate Change, svarijo pred nevarnostjo izginotja 70% kraljevih pingvinov do konca stoletja. 

Kraljevi pingvini pretežno naseljujejo  subantarktične Crozetove in Kerguelenove otoke, ki spadajo pod južne in antarktične regije Francije, prav tako se nahajajo na južnoafriškem otoku Marion in Otoku princa Edvarda. Glede na podatke raziskave imajo pingvini zaradi globalnega segrevanja le še dve možnosti, ali se selijo še južneje ali poginejo.

CNRS Klimatske spremembe vodijo v uničenje življenjskega prostora kraljevih pingvinov ter jih silijo v nenehne selitve na južnejše predele, ob tem pa se sočasno morajo pomikati dalje od svojih prehranskih in paritvenih območij. 

Starši morajo premagovati zmeraj daljše razdalje, da bi lahko nahranili svoje mladiče, ki so posledično prisiljeni preživeti zmeraj daljši čas brez hrane.

Strokovnjaki svarijo, da bodo s podaljševanjem tega časa mladiči na določeni točki naleteli na prelomnico, ki bo pomenila velike pogine in hitro zmanjševanje številčnosti kolonij pingvinov. Če bi želeli zaščititi biološko raznolikost omenjenih regij, bi se morali hitro poslužiti strogo koordiniranih ukrepov za ohranjanje števila kraljevih pingvinov, ti pa vključujejo tako zaščito ribjih populacij, kot globalno monitoriranje klimatskih sprememb. 

Sorodni članki

Celotna skupnost cesarskih pingvinov je sestavljena iz ene populacije, ki se razširja po celotnem polu; Vir slike: Fabien Petit

Zakaj pingvini prehodijo velike razdalje

Na obali Antarktike nobena kolonija pingvinov ne živi izolirano. Cesarski pingvini se nenehno gibajo po kontinentu in se medsebojno parijo
preberi več