Več kot 1860 pand na Kitajskem

(02.07.2015) Na podlagi novih podatkov je Kitajski uspelo populacijo velikih pand odzadnjega štetja v letu 2004 dvigniti kar za 17 odstotkov. Trenutno uradno število je 1864 predstavnikov pande.

Aktualne številke je predstavila vlada republike v začetku marca na tiskovni konferenci v Beijingu. Organizacija za zaščito okolja WWF, ki ima pando celo v svojem logotipu, je nove številke opisala kot dokaz, da se lahko investicije v zaščito okolja odražajo tudi kot merljivi uspeh.

Aktualna populacija nedvoumno potrjuje, da se zaščita živalskih vrst in eksponentna gospodarska rast, ki je značilna za Kitajsko, ne rabita izključevati. Uspeh se ob tem pokaže, ko uspešno sodelujejo lokalne oblasti in zaščitne organizacije ter se s skupnimi močmi delujejo za višje cilje.

Odločilnega pomena je pridobivanje ljudi za zaščito narave in živalskih vrst ter jim sočasno zagotavljati dolgoročno perspektivo in razvoj za njihovo vsakdanje preživljanje.

Kitajska pa glede na izjave WWF ni le uspešno povečala števila predstavnikov pande, temveč je sočano tudi povečala življenjski prostor zanje za okoli 12 odstotkov na 2.577 hektarjev. Prav takšne širitve okolja so nedvomno potrebne, saj realno gledano vseh 1860 medvedkov nikakor ne more pomeniti dolgotrajnega preživetja za vrsto.

Pande na Kitajskem tako ogroža predvsem hitro razvijajoča se infrastruktura, ki pritiska na njihovo naravno življenjsko okolje. Ob sodelovanju s kitajskimi oblastmi za gozdne površine deluje WWF za vzpostavitev mostov in tunelov, da se bi živali lahko bolj varno gibale tudi po razkosanih naravnih površinah.

Prav tako se organizacije trudijo za učinkovitejšo uporabo resursov, da bi se lahko iz gozdov, kjer živijo pande, izkoriščala le še polovično količina lesa kot doslej.

To je bilo že četrto uradno štetje predstavnikov pand na Kitajskem, kar predstavlja lep primer, kako karseda natančen monitoring stanja ogrožene divjadi nudi odločilno podlago za ocenjevanje zaščitenih območij in efektivnosti zaščitnih ukrepov. Na ta način se lahko resno preverja, ali so vsi trudi za zaščito določene vrste bili uspešni.


Sorodni članki

WWF

Število polarnih medvedov upada

Število polarnih medvedov na štirih območjih močno upada, tretjina globalne populacije je ogrožene
preberi več

WWF

Organizacija WWF je pričela z veliko selitvijo nosorogov v Nepalu

V Nepalu se je letos pričela največja selitev nosorogov v zadnjih letih, ki jo izvaja organizacija WWF s svojimi partnerji
preberi več

WWF

WWF je marca 2016 v Indoneziji odkrila predstavnika sumatranskega nosoroga v Kalimantanu, kjer bi naj že izumrli

Raziskovalci organizacije WWF so v Kalimantanu, Indonezijskem delu otoka Borneo, odkrili sumatranskega nosoroga. Zadnji potrjeni zapisi o videnju te vrste na Klimantanu so stari več kot 40 let
preberi več

WWF

WWF šteje poslednje gorske gorile v srednji Afriki

Elektronska podatkovna baza bi naj zagotovila preživetje gorskih goril
preberi več

WWF

Na celotnem ozemlju Kitajske je trenutno le 27 prosto živečih tigrov

Kitajski predsednik Xi Jinping je napovedal okrepitev zaščite zadnjih 27 predstavnikov sibirskih tigrov. Od leta 2010 je bilo naštetih namreč le 20 tigrov
preberi več

WWF

Več amurskih leopardov v Rusiji!

Podvojene številke od leta 2007: v divjini je prostoživečih predstavnikov ponovno 70
preberi več

WWF

Populacija tigrov v Indiji se je povečala kar za 30 odstotkov

Na podlagi najaktualnejšega štetja je Indija uspela zvišati nacionalno populacijo tigrov od leta 2010 za kar 30 odstotkov, na uradno število 2226 živali. Rezultate je objavila indijska vlada v New Delhi 20. januarja 2015
preberi več

WWF

Letna bilanca 2014 WWF o zaščitenih živalskih vrstah 

Za slone, nosoroge, mrože, pritlikave šimpanze (bonobo) in lipane na podlagi rezultatov WWF leto 2014 ni bilo prav uspešno
preberi več