Umiranje čebeljih družin na območju Evrope

(30.04.2014) V Evropi izginja manj čebel, kot je bilo pričakovano. Na severu je umiranje čebeljih družin pogostejše kot na jugu in vzhodu. Najverjetneje vzrok omenjenega dejstva leži v klimatskih razlikah, pojasnjuje Evropska Komisija.

Za raziskavo Epilobee so pod drobnogled vzeli okoli 32.000 čebeljih družin iz 17 evropskih držav in jih opazovali med letoma 2012 in 2013. V ta namen je več kot 1.300 čebelarjev jeseni, spomladi in poleti obiskovalo okoli 3.300 čebelnjakov ter zbiralo informacije o smrtnosti čebel, boleznih in parazitarnih okužbah.

Epilobee Zimska umrljivost čebel je nihala med 3,5 in 33,6 odstotkov, z velikimi razlikami med severno in južno Evropo. V Grčiji, Italiji, Litvi, Španiji ter na Madžarskem in Slovaškem so zimske izgube bile nižje od 10%. V omenjenih državah so v 47% naseljene evropske čebele.

V sredini glede izgub čebel so bile Nemčija, Francija, Latvija, Poljska in Portugalska, izgube so tukaj nihale med 10 in 15 odstotkov. Najvišje vrednosti so se pojavljale v Belgiji, Danski, Estoniji, Finski, Švedski in Veliki Britaniji, kjer so celo prestopile 20%. V teh državah živi le 5% evropske čebele.

V poletnem času so se stopnje umrljivosti znižale na 0,3 do 13,6 odstotkov. Prihodnje raziskave bi morale pojasniti, kako lahko prihaja do tako velikih regionalnih razlik. Strokovnjaki predvidevajo, da je vzrok v posebej dolgih in hudih zimah na določenih območjih. Najhujši izpad čebeljih družin je v lanski zimi imela Belgija (33,6%), v poletju pa Francija (13,6%), najnižjo zimsko umrljivost so beležili v Italiji (5,3%) in Litvi (zima 3,5%, poletje 0,3%)

Prenos poročila v celoti: A pan-European epidemiological study on honeybee colony losses

Smrtnost do 10% v zimskem času je smatrana za običajno, ob tem so divje čebelje družine močneje prizadete kot udomačene.

Heike Kreutz, aid.de

Sorodni članki

PolyVar

Trajnostna zaščita pred varojo

Terapija in preventiva okužbe, ki jo povzročajo pršice Varroe, sta ključnega pomena za boj proti ogromnim izgubam čebeljih kolonij
preberi več

USDA

Izbirčni čmrlji – insekti imajo raje zdravo rastlinje

Čmrlji in drugi opraševalski insekti so pomemben del naravi in prav tako ogroženi. Za njihov obstoj je pomembna optimalna prehrana, saj lahko le ob njej nastajajo dovolj velike in zdrave družine
preberi več

Diagnostični altas patologije čebel

Diagnostični altas patologije čebel

Barvni diagnostični atlas patologije čebel je prva tovrstna publikacija. V angleškem in nemškem jeziku podaja bralcu obsežno podlago, ki je nujna za razumevanje funkcionalne anatomije medonosnih čebel in patogeneze čebeljih bolezni
preberi več

EFSA

Pesticidi in čebele – poziv za posredovanje podatkov

Organizacija EFSA prosi nacionalne organe, raziskovalne organizacije, industrijske obrate in druge povezane interesne skupine k posredovanju koristnih informacij za ocenjevanje nevarnosti za čebele, ki jo predstavlja uporaba treh neonikotinoidnih pesticidov
preberi več

Leibniz-Institut für Neurobiologie

Nova odkritja o čebelah koristijo tudi raziskavam s področja robotske tehnologije

Nova strokovna spoznanja so ponovno potrdila, da so čebele še veliko pametnejše, kot se je predvidevalo. Nova spoznanja so zanimiva tudi za robotsko tehnologijo
preberi več

Gesellschaft Deutscher Chemiker

Insekticidi neonikotinoidi niso strupeni le za čebele

Nekatera zaščitna sredstva za rastline se prenesejo celo na njihova semena. Rastoča mlada rastlina ima tako pesticid v steblu in listih, neželeni škodljivci, ki se z njimi prehranjujejo pa se tako zastrupijo.
preberi več

Čebele; Vir slike: Deutscher Imkerbund

Čebele ob ugrizu izločijo naravni anestetik

Skupina raziskovalcev iz Grčije in Cipra je v sodelovanju s francoskimi strokovnjaki Laboratorija za evolucijo, genomiko in razvoj vrst na Francoskem nacionalnem centru za znanstvene raziskave (CNRS) ugotovila, da čebele ob ugrizu izločijo tudi naravni anestetik.
preberi več

Univerze v Berlinu

Raziskave spomina čebeljih družin

Nova raziskava Univerze v Berlinu je podala dokaze o povezavi med spanjem in razvojem spomina
preberi več