Raziskave spomina čebeljih družin

(11.12.2012) Nova raziskava Univerze v Berlinu je podala dokaze o povezavi med spanjem in razvojem spomina.

Glede na rezultate najnovejše študije Univerze v Berlinu krajšanje spanja vpliva na miselne obdelave dnevnih izkušenj čebel. Eksperimentalno je tezo prvič potrdila skupina nevrobiologov pod vodstvom profesorja Randolfa Menzela.

Strokovnjaki so s pomočjo drobnih radarskih anten preučevali sposobnost čebel, da si zapomnijo poti med novo odkritimi pašniki in svojim čebelnjakom.

Medtem, ko so spočite čebele po krajšem učenju bile hitro sposobne neposredne vrnitve domov z novih lokacij, so čebele, ki so jim preprečili zadosten spanec, hitro izgubile orientacijo. Vse ugotovitve raziskave so objavljene v zadnji izdaji strokovne revije Journal of Experimental Biology.  

Čebele ob prvih poletih iz čebelnjaka spoznavajo pokrajino v svoji okolici. Če se jih prestavi na neznano mesto so že v nekaj urah sposobne neposredne vrnitve do svojega čebelnjaka, so ugotovili znanstveniki profesorja Randolfa Menzela. Novo pot si tudi zapomnijo.

Za spremljanje poti poletov prestavljenih čebel v času raziskave, so strokovnjaki uporabili drobne radarske antene, ki so jih pritrdili na čebele.

Izkazalo se je, da so si živali pot do svojega doma zapomnile že takoj po prvi uspešni vrnitvi. Ko so čebele motili v času njihovega spanja, so imele naslednji dan velike težave z orientiranjem in vračanjem domov po že poznani poti. Manj kot polovica se jih je namreč samostojno uspešno vrnila v svoj čebelnjak in še te so potrebovale dvakrat več časa, kot spočite sovrstnice.    

"Brez spanja čebele niso bile sposobne miselne obdelave novo nabranih informacij, ki so si jih pridobile ta dan. Oblikovanje novega spomina jim je torej omogočeno šele med spanjem," poudarja prof. Menzel. Spanje omogoča tako živalim kot ljudem obdelati nove informacije in doživetja tako, da spremenijo in dopolnijo že pridobljene informacije.

Nevrobiolog Randolf Menzel že več kot štiri desetletja opravlja raziskave na čebelah, saj je zaradi kompleksne zgradbe in organizacije človeških možgan spremljanje in analiziranje delovanja na ravni posameznih živčnih celic zaenkrat še nemogoče.

Živčni sistem žuželk ima namreč veliko skupnih lastnosti z živčevjem večjih živali in ljudi. Tako raziskave in ugotovitve o principih delovanja njihovega pomnjenja pripomorejo k razumevanju človeškega oblikovanja  spomina.  

Sorodni članki

PolyVar

Trajnostna zaščita pred varojo

Terapija in preventiva okužbe, ki jo povzročajo pršice Varroe, sta ključnega pomena za boj proti ogromnim izgubam čebeljih kolonij
preberi več

USDA

Izbirčni čmrlji – insekti imajo raje zdravo rastlinje

Čmrlji in drugi opraševalski insekti so pomemben del naravi in prav tako ogroženi. Za njihov obstoj je pomembna optimalna prehrana, saj lahko le ob njej nastajajo dovolj velike in zdrave družine
preberi več

Diagnostični altas patologije čebel

Diagnostični altas patologije čebel

Barvni diagnostični atlas patologije čebel je prva tovrstna publikacija. V angleškem in nemškem jeziku podaja bralcu obsežno podlago, ki je nujna za razumevanje funkcionalne anatomije medonosnih čebel in patogeneze čebeljih bolezni
preberi več

EFSA

Pesticidi in čebele – poziv za posredovanje podatkov

Organizacija EFSA prosi nacionalne organe, raziskovalne organizacije, industrijske obrate in druge povezane interesne skupine k posredovanju koristnih informacij za ocenjevanje nevarnosti za čebele, ki jo predstavlja uporaba treh neonikotinoidnih pesticidov
preberi več

Leibniz-Institut für Neurobiologie

Nova odkritja o čebelah koristijo tudi raziskavam s področja robotske tehnologije

Nova strokovna spoznanja so ponovno potrdila, da so čebele še veliko pametnejše, kot se je predvidevalo. Nova spoznanja so zanimiva tudi za robotsko tehnologijo
preberi več

Gesellschaft Deutscher Chemiker

Insekticidi neonikotinoidi niso strupeni le za čebele

Nekatera zaščitna sredstva za rastline se prenesejo celo na njihova semena. Rastoča mlada rastlina ima tako pesticid v steblu in listih, neželeni škodljivci, ki se z njimi prehranjujejo pa se tako zastrupijo.
preberi več

Epilobee

Umiranje čebeljih družin na območju Evrope

V Evropi izginja manj čebel, kot je bilo pričakovano. Na severu je umiranje čebeljih družin pogostejše kot na jugu in vzhodu. Najverjetneje vzrok omenjenega dejstva leži v klimatskih razlikah, pojasnjuje Evropska Komisija
preberi več

Čebele; Vir slike: Deutscher Imkerbund

Čebele ob ugrizu izločijo naravni anestetik

Skupina raziskovalcev iz Grčije in Cipra je v sodelovanju s francoskimi strokovnjaki Laboratorija za evolucijo, genomiko in razvoj vrst na Francoskem nacionalnem centru za znanstvene raziskave (CNRS) ugotovila, da čebele ob ugrizu izločijo tudi naravni anestetik.
preberi več