Prvi dokazi za genetsko vodeno reproduktivno obnašanje čebel

(06.09.2012) V kraljestvu medonosnih čebel so naloge jasno razdeljenje: medtem ko matica leže jajčeca, so dalavke v običajnih primerih neplodne. Kateri geni urejajo delitev del in razmnoževanje, do sedaj za biologe ostajala uganka.

Antje Jarosch
Antje Jarosch
Molekularni ekologi Univerze Martin-Luther v Halle-Wittenberg (MLU) so prvič uspeli dokazati povezavo med posebnim genom in značilnim reproduktivnim obnašanjem čebel.

Ugotovitve so objavili v priznani strokovni reviji „Proceedings of the National Academy of Sciences“ (PNAS).

Za preživetje so medonosne čebele glede reprodukcije odvisne od delitve dela.

Namesto, da bi same legle jajčeca, vzgajajo evropske čebele delavke svoje sestre, ki jih je producirala njihova matica, vzdržujejo čistočo panja in nabiranjo hrano.

Posebni mediatorji, ki jih proizvaja matica, delavkam preprečujejo, da bi se razmnoževale. "Manj kot en odstotek delavk lahko ob prisotnosti matice aktivira svoje jajčnike," razlaga diplomirana biologinja  Antje Jarosch z MLU.

S molekularno genetskim primerjanjem evropske medonosne čebele in južnoafriške kapske čebele, ji je uspelo odkriti genetski mehanizem, ki vpliva na reprodukcijsko obnašanje kapske čebele.

Že veliko let preiskujejo molekularni ekologi na MLU gene južnoafriške kapske čebele. "Kapska čebela se glede razmnoževalnega obnašanja temeljito razlikuje od evropske medonosne čebele.

Na primer, veliko več delavk pri njih lahko leže jajčeca tudi v prisotnosti matice," pojasnjuje Jaroscheva. V okviru svoje doktorske naloge je raziskala delovanje gena, za katerega biologi iz Halle-Wittenberg predvidevajo, da je odločilnega pomena za razmnoževalno obnašanje pri insektih.

"Gemini-gen nadzoruje aktivacijo jajčnikov in produkcijo mediatorjev, ki preprečujejo razmnoževanje delavk," razlaga doktorica.

30-letnica je ugotovila, da lahko več delavk aktivira jajčnike in je posledično sposobnih razmnoževanja, ko Gemini-gen čebel ni aktiven. S tem je prvič v svojem delu uspela dokazati funkcionalno povezavo med genom in razmnoževalnim obnašanjem insektov.

Antje Jarosch je študirala na Univerzi Humboldt v Berlinu ter opravlja doktorski študij od 2006 na Inštitutu za zoologijo na MLU na področju molekularne ekologije.

Sorodni članki

USDA

Izbirčni čmrlji – insekti imajo raje zdravo rastlinje

Čmrlji in drugi opraševalski insekti so pomemben del naravi in prav tako ogroženi. Za njihov obstoj je pomembna optimalna prehrana, saj lahko le ob njej nastajajo dovolj velike in zdrave družine
preberi več

Diagnostični altas patologije čebel

Diagnostični altas patologije čebel

Barvni diagnostični atlas patologije čebel je prva tovrstna publikacija. V angleškem in nemškem jeziku podaja bralcu obsežno podlago, ki je nujna za razumevanje funkcionalne anatomije medonosnih čebel in patogeneze čebeljih bolezni
preberi več

EFSA

Pesticidi in čebele – poziv za posredovanje podatkov

Organizacija EFSA prosi nacionalne organe, raziskovalne organizacije, industrijske obrate in druge povezane interesne skupine k posredovanju koristnih informacij za ocenjevanje nevarnosti za čebele, ki jo predstavlja uporaba treh neonikotinoidnih pesticidov
preberi več

Leibniz-Institut für Neurobiologie

Nova odkritja o čebelah koristijo tudi raziskavam s področja robotske tehnologije

Nova strokovna spoznanja so ponovno potrdila, da so čebele še veliko pametnejše, kot se je predvidevalo. Nova spoznanja so zanimiva tudi za robotsko tehnologijo
preberi več

Gesellschaft Deutscher Chemiker

Insekticidi neonikotinoidi niso strupeni le za čebele

Nekatera zaščitna sredstva za rastline se prenesejo celo na njihova semena. Rastoča mlada rastlina ima tako pesticid v steblu in listih, neželeni škodljivci, ki se z njimi prehranjujejo pa se tako zastrupijo.
preberi več

Epilobee

Umiranje čebeljih družin na območju Evrope

V Evropi izginja manj čebel, kot je bilo pričakovano. Na severu je umiranje čebeljih družin pogostejše kot na jugu in vzhodu. Najverjetneje vzrok omenjenega dejstva leži v klimatskih razlikah, pojasnjuje Evropska Komisija
preberi več

Čebele; Vir slike: Deutscher Imkerbund

Čebele ob ugrizu izločijo naravni anestetik

Skupina raziskovalcev iz Grčije in Cipra je v sodelovanju s francoskimi strokovnjaki Laboratorija za evolucijo, genomiko in razvoj vrst na Francoskem nacionalnem centru za znanstvene raziskave (CNRS) ugotovila, da čebele ob ugrizu izločijo tudi naravni anestetik.
preberi več

Univerze v Berlinu

Raziskave spomina čebeljih družin

Nova raziskava Univerze v Berlinu je podala dokaze o povezavi med spanjem in razvojem spomina
preberi več