Izbirčni čmrlji – insekti imajo raje zdravo rastlinje

(19.09.2016) Čmrlji in drugi opraševalski insekti so pomemben del naravi in prav tako ogroženi. Za njihov obstoj je pomembna optimalna prehrana, saj lahko le ob njej nastajajo dovolj velike in zdrave družine.

Aktualna raziskava pod vodstvom ameriškega ministrstva za kmetijstvo je dokazala, da opraševalci niso le pridni, temveč tudi pametni. Za svojo prehrano namreč načrtno iščejo rastline, ki se najbolj skladajo z njihovimi potrebami po hranilnih snoveh. Odločanje za rastlino torej ni povezano z njenimi lastnostmi, kot so barva ali oblika, kot se je včasih predvidevalo, temveč od fiziologije hranilne sestave samega peloda.  

Manjšo vlogo pri sestavi imajo ogljikovi hidrati kot vir energije, saj te v zadostnih količinah pridobijo preko nektarja. Predvsem pozornost namenjajo vsebnosti proteinov in maščob, torej lipidov v pelodu. Med raziskavo na Univerzi Pensilvanije so potrdili, da čmrlji namerno iščejo rastline, ki imajo primerno razmerje proteinov in lipidov in sicer razmerje, ki je za njihov trenutni prehranski status najprimernejše.

Da bi raziskovalci lahko izključili izbiro rastline na podlagi drugih dejavnikov, ki bi lahko bili odločilni, so pogoje v sklopu laboratorijske raziskave priredili tako, da so čmrljem ponudili samo hrano z določenimi razmerji med proteini in lipidi. Enako so se v tem primeru insekti odločali za odgovarjajočo kombinacijo, ki jim je bila najprimernejša.

Strokovnjaki predvidevajo, da imajo žuželke na svojih tipalkah posebne senzorje, s katerimi zaznajo potrebne informacije in jih lahko tudi predajo naprej. Dodatna teorija predvideva, da morda senzitivnost za določena hranila popusti, ko so čmrlji siti.

Populacije opraševalnih insektov se po vsem svetu krčijo. Ob vedenju, da ti insekti poskušajo prilagajati svoj jedilnik trenutnim potrebam, bi lahko pripomoglo k boljšanju izbire nasajenih rastlin na rekultiviranih zemljiščih in doprineslo k izdelavi natančnejših in bolj ciljanih programov za zaščito insektov.

Friederike Heidenhof, aid.de

Sorodni članki

Diagnostični altas patologije čebel

Diagnostični altas patologije čebel

Barvni diagnostični atlas patologije čebel je prva tovrstna publikacija. V angleškem in nemškem jeziku podaja bralcu obsežno podlago, ki je nujna za razumevanje funkcionalne anatomije medonosnih čebel in patogeneze čebeljih bolezni
preberi več

EFSA

Pesticidi in čebele – poziv za posredovanje podatkov

Organizacija EFSA prosi nacionalne organe, raziskovalne organizacije, industrijske obrate in druge povezane interesne skupine k posredovanju koristnih informacij za ocenjevanje nevarnosti za čebele, ki jo predstavlja uporaba treh neonikotinoidnih pesticidov
preberi več

Leibniz-Institut für Neurobiologie

Nova odkritja o čebelah koristijo tudi raziskavam s področja robotske tehnologije

Nova strokovna spoznanja so ponovno potrdila, da so čebele še veliko pametnejše, kot se je predvidevalo. Nova spoznanja so zanimiva tudi za robotsko tehnologijo
preberi več

Gesellschaft Deutscher Chemiker

Insekticidi neonikotinoidi niso strupeni le za čebele

Nekatera zaščitna sredstva za rastline se prenesejo celo na njihova semena. Rastoča mlada rastlina ima tako pesticid v steblu in listih, neželeni škodljivci, ki se z njimi prehranjujejo pa se tako zastrupijo.
preberi več

Epilobee

Umiranje čebeljih družin na območju Evrope

V Evropi izginja manj čebel, kot je bilo pričakovano. Na severu je umiranje čebeljih družin pogostejše kot na jugu in vzhodu. Najverjetneje vzrok omenjenega dejstva leži v klimatskih razlikah, pojasnjuje Evropska Komisija
preberi več

Čebele; Vir slike: Deutscher Imkerbund

Čebele ob ugrizu izločijo naravni anestetik

Skupina raziskovalcev iz Grčije in Cipra je v sodelovanju s francoskimi strokovnjaki Laboratorija za evolucijo, genomiko in razvoj vrst na Francoskem nacionalnem centru za znanstvene raziskave (CNRS) ugotovila, da čebele ob ugrizu izločijo tudi naravni anestetik.
preberi več

Univerze v Berlinu

Raziskave spomina čebeljih družin

Nova raziskava Univerze v Berlinu je podala dokaze o povezavi med spanjem in razvojem spomina
preberi več

Antje Jarosch

Prvi dokazi za genetsko vodeno reproduktivno obnašanje čebel

V kraljestvu medonosnih čebel so naloge jasno razdeljenje: medtem ko matica leže jajčeca, so dalavke v običajnih primerih neplodne. Kateri geni urejajo delitev del in razmnoževanje, do sedaj za biologe ostajala uganka
preberi več