ZOO Ljubljana vabi na naravoslovni dan in natečaj risanja s kredami

(12.05.2022) Ob svetovnem dnevu ptic selivk ter bližnjem dnevu ogroženih vrst v ZOO Ljubljana vabijo na tradicionalni naravoslovni dan s študenti Pedagoške fakultete v Ljubljani in natečaj risanja s kredami.

Skrb za ohranjanje ogroženih vrst je ena izmed poglavitnih nalog sodobnih živalskih vrtov. V Živalskem vrtu Ljubljana se izziva lotevajo s skrbno vodenim programom razmnoževanja živali, naravovarstvenimi projekti in izobraževanjem obiskovalcev, pa tudi dijakov in študentov – bodočih strokovnjakov ter širše javnosti.


To pomlad so se med številnimi drugimi mladiči razveselili nove generacije črnih štorkelj, obiskovalce pa v soboto, 14.5.2022, vabijo na tradicionalni naravoslovni dan s številnimi naravovarstvenimi delavnicami. V sodelovanju s podjetjem Kopija-nova ob tem pripravljajo nagradni natečaj risanja ogroženih vrst s kredami, s katerim želijo spodbuditi ozaveščanje javnosti o ogroženih vrstah na inovativen in ustvarjalen način.

Uspešno razmnoževanje črnih štorkelj

14. maja obeležujemo svetovni dan ptic selivk. Ob tej priložnosti iz Živalskega vrta Ljubljana prihaja razveseljiva novica – njihov par črnih štorkelj ima naraščaj. Črne štorklje so selivke, ki so v Sloveniji uvrščane med ranljive vrste. V Ljubljani jih že vrsto let uspešno razmnožujejo v okviru programa Evropske zveze živalskih vrtov in akvarijev (EAZA), ki v ta namen vodi tudi rodovno knjigo in skrbi za ohranjanje genetske raznolikosti.

Samec se je izlegel v ljubljanskem živalskem vrtu leta 2015, leto dni mlajšo samico pa so dobili iz zagrebškega. Strokovnjaki so jima na deblu postavili ogrodje gnezda, ki sta ga ptici dodatno izpopolnili z vejami. Samica je letos v gnezdo izlegla jajca in jih uspešno valila, saj so oskrbniki konec aprila v njem opazili mladiče. Starša sta zelo skrbna; samica naraščaj greje, samec pa jim prinaša hrano.

Črne štorklje v ZOO Ljubljana so vajene obiskovalcev, vendar so že po naravi bolj plahe od belih štorkelj, še posebej v času gnezdenja. Živalski vrt zato obiskovalce naproša, da si jih ogledujejo samo z oglednih poti in upoštevajo, da par potrebuje mir za uspešno skrb za svoj zarod.

Naravoslovni dan za vse obiskovalce

Ogroženim živalskim vrstam, ki jih gojijo v ZOO Ljubljana, bo posvečen tudi naravoslovni dan za obiskovalce. Za vse, ki so bili nazadnje na naravoslovnem dnevu v času šolanja, imajo doma radovedneže, ki so jim to najljubše učne ure, ali jih preprosto zanima, kako lahko posamezniki vsakodnevno prispevamo k varstvu narave, je to lepa priložnost, da se odpravijo v živalski vrt.

ZOO Ljubljana Naravoslovni dan bo potekal v soboto, 14. maja 2022, pripravljajo pa ga v sodelovanju s študenti Pedagoške fakultete v Ljubljani. Vsi obiskovalci se lahko od 9. do 13. ure brez doplačil udeležijo vodenih delavnic.

Na različnih postojankah v vrtu bodo vodniki predstavili številne zanimivosti – na primer zakaj žirafa ne pade v nezavest, ko skloni glavo, koliko mišic ima slon v trobcu, s čim si sajmiriji pomagajo pri odganjanju komarjev, v katero skupino uvrščamo mačje pande ter kje vse živijo levi. Obiskovalcem bodo predstavili vzroke za njihovo ogroženost in jih ozaveščali o tem, kako lahko vsakdo prispeva k zaščiti vrst v naravnem okolju, vsakodnevno prispeva k varstvu narave in živi bolj sonaravno.

Posebno pozornost bodo namenili tudi odpravi predsodkov do kač, pajkov in žuželk ter opazovanju drobnih, pogosto spregledanih živali v naši bližnji okolici, kot so deževniki, polži in žuželke.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali in potipali tudi različne biološke materiale kot so odlitki živalskih sledi, dlaka in kože.

Študentje so se na dogodek pripravljali v okviru izbirnega predmeta: »Narava v vrtcu, vrtec v naravi«, prilagodili pa ga bodo obiskovalcem vseh starosti.

Dan ogroženih vrst

Z naravovarstvenimi vsebinami bodo v živalskem vrtu nadaljevali tudi v prihodnjem tednu, saj na tretji petek v maju številne organizacije po svetu obeležujejo dan ogroženih vrst. Posvečen je ozaveščanju in učenju o ogroženih živalskih in rastlinskih vrstah ter njihovem okolju. V ZDA ob tej priložnosti že tradicionalno organizirajo risanje ogroženih vrst s kredami na asfaltne površine.

Lani so takšno ustvarjanje prvič organizirali tudi v Sloveniji in ker je bil odziv sodelujočih odličen, vrtce, šole in posameznike letos ponovno vabijo, da 20. maja na svoji asfaltni površini upodobijo katero izmed ogroženih vrst.

ZOO Ljubljana v sodelovanju s podjetjem Kopija-nova ob tem pripravlja nagradni natečaj, s katerim želijo spodbuditi ozaveščanje javnosti o ogroženih vrstah na inovativen in ustvarjalen način.

 www.zoo.si


Sorodni članki

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Materinski dan in vikend živalskih staršev in mačjih pand

Ob materinskem dnevu v ZOO Ljubljana iz naročij mater že kukajo prvi letošnji mladički
preberi več

Prvič teden Noči črnih mačk v Zavetišču Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Prvič teden Noči črnih mačk v Zavetišču Ljubljana

Po tednu počitnic ta vikend še vrhunec z zaključkom dvodnevnega tabora in tradicionalnim dnevom odprtih vrat zavetišča, posvečenim razbijanju mitov o črnih mačkah in drugih uveljavljenih zmot in neresnic
preberi več

Noč črnih mačk v Zavetišču Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Noč črnih mačk v Zavetišču Ljubljana

V Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana že šesto leto praznujejo noč čarovnic kot NOČ ČRNIH MAČK
preberi več

Dnevi odprtih vrat Zavetišča Ljubljana ob svetovnem dnevu živali in oskrbnikov živali; Vir slike: ZOO Ljubljana

Dnevi odprtih vrat Zavetišča Ljubljana ob svetovnem dnevu živali in oskrbnikov živali

V ponedeljek 4. oktobra obeležujemo svetovni dan živali in oskrbnikov živali. Ta dan je postal dan, ko se spomnimo ter poklonimo vsem živalim in ljudem, ki jih imajo radi, jih spoštujejo, so odgovorni, skrbijo zanje
preberi več

Zavetišče Ljubljana posvoji zapuščene praskalnike; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zavetišče Ljubljana posvoji zapuščene praskalnike

Zavetišče Ljubljana organizira prav posebno posvojitveno akcijo. V okviru svojega rednega dela, Zavetišče Ljubljana vsak dan oskrbuje zapuščene živali in jim išče posvojitelje
preberi več

V Živalskem vrtu Ljubljana ima mladiče volčji trop; Vir slike: ZOO Ljubljana

V Živalskem vrtu Ljubljana ima mladiče volčji trop

Pri kanadskih volkovih smo manj kot pol leta po prihodu samca Aragorna dočakali prvi (in drugi) naraščaj. Samici Freya in Isa sta mladiče skotili vsaka v svojem brlogu, njihov oče pa se je izkazal za skrbnega vodjo tropa
preberi več

Sibirska tigrica; Vir slike: ZOO Ljubljana

Sibirska tigrica Vita iz ZOO Ljubljana ima novega partnerja

V Živalskem vrtu Ljubljana smo se te dni razveselili novega samca sibirskega tigra, ki je na posebni naravovarstveni misiji. Upamo, da se bosta s tigrico Vito dobro razumela in se uspešno parila
preberi več

Tai ; Vir slike: ZOO Ljubljana

V ZOO Ljubljana se veselijo podmladka

Predstavljamo vam Taia, novega člana družine šimpanzov
preberi več

Znanost

novice

mednarodno