ZOO Ljubljana vabi na naravoslovni dan in natečaj risanja s kredami

(12.05.2022) Ob svetovnem dnevu ptic selivk ter bližnjem dnevu ogroženih vrst v ZOO Ljubljana vabijo na tradicionalni naravoslovni dan s študenti Pedagoške fakultete v Ljubljani in natečaj risanja s kredami.

Skrb za ohranjanje ogroženih vrst je ena izmed poglavitnih nalog sodobnih živalskih vrtov. V Živalskem vrtu Ljubljana se izziva lotevajo s skrbno vodenim programom razmnoževanja živali, naravovarstvenimi projekti in izobraževanjem obiskovalcev, pa tudi dijakov in študentov – bodočih strokovnjakov ter širše javnosti.


To pomlad so se med številnimi drugimi mladiči razveselili nove generacije črnih štorkelj, obiskovalce pa v soboto, 14.5.2022, vabijo na tradicionalni naravoslovni dan s številnimi naravovarstvenimi delavnicami. V sodelovanju s podjetjem Kopija-nova ob tem pripravljajo nagradni natečaj risanja ogroženih vrst s kredami, s katerim želijo spodbuditi ozaveščanje javnosti o ogroženih vrstah na inovativen in ustvarjalen način.

Uspešno razmnoževanje črnih štorkelj

14. maja obeležujemo svetovni dan ptic selivk. Ob tej priložnosti iz Živalskega vrta Ljubljana prihaja razveseljiva novica – njihov par črnih štorkelj ima naraščaj. Črne štorklje so selivke, ki so v Sloveniji uvrščane med ranljive vrste. V Ljubljani jih že vrsto let uspešno razmnožujejo v okviru programa Evropske zveze živalskih vrtov in akvarijev (EAZA), ki v ta namen vodi tudi rodovno knjigo in skrbi za ohranjanje genetske raznolikosti.

Samec se je izlegel v ljubljanskem živalskem vrtu leta 2015, leto dni mlajšo samico pa so dobili iz zagrebškega. Strokovnjaki so jima na deblu postavili ogrodje gnezda, ki sta ga ptici dodatno izpopolnili z vejami. Samica je letos v gnezdo izlegla jajca in jih uspešno valila, saj so oskrbniki konec aprila v njem opazili mladiče. Starša sta zelo skrbna; samica naraščaj greje, samec pa jim prinaša hrano.

Črne štorklje v ZOO Ljubljana so vajene obiskovalcev, vendar so že po naravi bolj plahe od belih štorkelj, še posebej v času gnezdenja. Živalski vrt zato obiskovalce naproša, da si jih ogledujejo samo z oglednih poti in upoštevajo, da par potrebuje mir za uspešno skrb za svoj zarod.

Naravoslovni dan za vse obiskovalce

Ogroženim živalskim vrstam, ki jih gojijo v ZOO Ljubljana, bo posvečen tudi naravoslovni dan za obiskovalce. Za vse, ki so bili nazadnje na naravoslovnem dnevu v času šolanja, imajo doma radovedneže, ki so jim to najljubše učne ure, ali jih preprosto zanima, kako lahko posamezniki vsakodnevno prispevamo k varstvu narave, je to lepa priložnost, da se odpravijo v živalski vrt.

ZOO Ljubljana Naravoslovni dan bo potekal v soboto, 14. maja 2022, pripravljajo pa ga v sodelovanju s študenti Pedagoške fakultete v Ljubljani. Vsi obiskovalci se lahko od 9. do 13. ure brez doplačil udeležijo vodenih delavnic.

Na različnih postojankah v vrtu bodo vodniki predstavili številne zanimivosti – na primer zakaj žirafa ne pade v nezavest, ko skloni glavo, koliko mišic ima slon v trobcu, s čim si sajmiriji pomagajo pri odganjanju komarjev, v katero skupino uvrščamo mačje pande ter kje vse živijo levi. Obiskovalcem bodo predstavili vzroke za njihovo ogroženost in jih ozaveščali o tem, kako lahko vsakdo prispeva k zaščiti vrst v naravnem okolju, vsakodnevno prispeva k varstvu narave in živi bolj sonaravno.

Posebno pozornost bodo namenili tudi odpravi predsodkov do kač, pajkov in žuželk ter opazovanju drobnih, pogosto spregledanih živali v naši bližnji okolici, kot so deževniki, polži in žuželke.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali in potipali tudi različne biološke materiale kot so odlitki živalskih sledi, dlaka in kože.

Študentje so se na dogodek pripravljali v okviru izbirnega predmeta: »Narava v vrtcu, vrtec v naravi«, prilagodili pa ga bodo obiskovalcem vseh starosti.

Dan ogroženih vrst

Z naravovarstvenimi vsebinami bodo v živalskem vrtu nadaljevali tudi v prihodnjem tednu, saj na tretji petek v maju številne organizacije po svetu obeležujejo dan ogroženih vrst. Posvečen je ozaveščanju in učenju o ogroženih živalskih in rastlinskih vrstah ter njihovem okolju. V ZDA ob tej priložnosti že tradicionalno organizirajo risanje ogroženih vrst s kredami na asfaltne površine.

Lani so takšno ustvarjanje prvič organizirali tudi v Sloveniji in ker je bil odziv sodelujočih odličen, vrtce, šole in posameznike letos ponovno vabijo, da 20. maja na svoji asfaltni površini upodobijo katero izmed ogroženih vrst.

ZOO Ljubljana v sodelovanju s podjetjem Kopija-nova ob tem pripravlja nagradni natečaj, s katerim želijo spodbuditi ozaveščanje javnosti o ogroženih vrstah na inovativen in ustvarjalen način.

 www.zoo.si


Sorodni članki

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Pomladne novosti v Živalskem vrtu Ljubljana

Pripeljali smo dve novi ogroženi vrsti za ZOO Ljubljana in sicer filipinskega kljunorožca in svinjskega jelena
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

Ponovno lahko svoje otroke razveselite z nepozabnimi zimskimi počitnicami, ki se bodo odvijale vsak dan med 19. - 23.2.2024!
preberi več

Vabljeni na Svetovni dan psov!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Noč črnih mačk z čarovniško modno revijo

Zavetišče Ljubljana vabi na Noč črnih mačk v soboto, 28. oktobra med 14. in 19. uro
preberi več

Vabljeni na Svetovni dan psov!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Vabljeni na Svetovni dan psov!

Zavetišče Ljubljana vabi vse ljubitelje psov, da se jim pridružite pri obeležitvi Svetovnega dneva psov, posebnega dogodka, ki je posvečen našim zvestim in neizmerno ljubečim štirinožnim prijateljem
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Novo okno v znanost živalskih vrtov in akvarijev

Evropska zveza živalskih vrtov in akvarijev (EAZA) vzpostavlja vseevropsko raziskovalno podatkovno zbirko
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

ZOO Ljubljana vabi otroke na preživljanje zimskih počitnic
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimski ZOO Ljubljana letos z drsališčem!

Živalski vrt Ljubljana ne pozna zimskega spanja. Zima prinese nove čare in mnoge živali lahko opazujemo v najlepšem kožuhu ali perju prav v zimskih mesecih
preberi več

Noč črnih mačk v zavetišču ljubljana z maratonom posvojitev

Noč črnih mačk v zavetišču ljubljana z maratonom posvojitev

Že tradicionalno od leta 2014 bodo v Zavetišču Ljubljana pripravili posebno noč namenjeno črnim mačkam. Vsako leto poudarjajo, da je bolj kot barva živali pomemben karakter in z vašo pomočjo so premagali marsikateri mit o črnih mačkah
preberi več