Svetovni dan žiraf praznujejo tudi v ZOO Ljubljana

(21.06.2018) Svetovni dan žiraf praznujejo živali z najdaljšim vratom na svetu, na najdaljši dan v letu.

Žirafe so najvišje živali na kopnem, med vsemi živalmi imajo najdaljši vrat, največje vidno polje in so največji rastlinski opraševalci.

Ob rojstvu tehtajo 68 kg in v višino merijo 182 cm. Odrasle tečejo s hitrostjo do 56 km/h, vsak dan pojedo do 66 kg hrane, njihov vrat je dolg do 1,8 metra, jezik pa do 46 cm. Spijo manj kot 2 uri na dan.


Svetovni dan žiraf praznujejo tudi v ZOO Ljubljana

V ZOO Chester v Veliki Britaniji je živel najvišji žirafec z imenom George, ki je v višino meril 5,8 metra.

V zadnjih 30 letih je število žiraf upadlo za neverjetnih 40 %. Danes v vsej Afriki živi manj kot 100.000 žiraf. Njihovo število upada zaradi človeka, ki zaseda njihov življenjski prostor s svojimi dejavnostmi in nezakonito pobija žirafe.

Svetovni dan žiraf je tudi priložnost za zbiranje podpore, ozaveščanje in spoznavanje izivov, s katerimi se žirafe, zaradi človeka, srečujejo v naravnem okolju.

V letu 2018 je svetovni dan žiraf posvečen akciji Twiga III, ki je že tretja akcija premestitve rothschildske podvrste žirafe v Ugandi. Prva akcija Twiga I je leta 2016 potekala v nacionalnem parku v Ugandi, kjer je živelo kar tri četrtine populacije te podvrste.

A so odkrili nahajališča nafte, zaradi katere je bila populacija žiraf dodatno ogrožena. Takrat je Organizacija za ohranjanje žiraf (GCF) ustanovila nove populacije te podvrste na novih območjih v Ugandi, povečala njihovo število in jim tako zagotovila dolgoročno preživetje v naravi. To podvrsto gojimo tudi v ZOO Ljubljana.

Iz 1.100 rotshildskih žiraf je njihova številčnost narastla na okoli 2.645 osebkov in to večinoma v Ugandi. V Ugandi živijo štiri ločene populacije teh žiraf v nacionalnih parkih. Ti so Murchisonovi slapovi, dolina Kidepo ter ob jezeru Mburo. V narodnem parku Kidepo živi le 35 žiraf, ki so se razmnožile iz prvotnih treh, ki so jih v devetdesetih letih naselili v to okolje. Danes pa je potrebno pripeljati nove živali za okrepitev te populacije. 

Živalski vrt Ljubljana se pridružuje ozaveščanju ljudi in opozarjanju na ogroženost žiraf v naravnem okolju.

V ta namen bomo organizirali zanimive delavnice spoznavanja žiraf in sicer v soboto, 23. junij 2018 od 15.00 do 18.00 ure ter v nedeljo, 24. junija 2018 od 10.00 do 13.00 ure.

Program ob svetovnem dnevu žiraf:

I. Biološke delavnice

Žirafe se predstavijo

Predstavili vam bomo naši žirafi, ki se imenujeta Rastko in Cvetko. Naučili vas bomo, kako ju lahko med seboj ločite. Žirafi v ZOO Ljubljana redno treniramo po metodi pozitivne spodbude, pri čemer si pomagamo s klikerjem.

To nam omogoča, da jih redno tehtamo, po potrebi rentgensko slikamo in ultrazvočno pregledamo. Na treningu žirafi radi sodelujeta. Pogovarjali se bomo kako v ZOO Ljubljana zanje skrbimo, koliko podvrst jih živi v naravi ter zakaj so ogrožene.

Skupaj si bomo ogledali okostje žirafe in pobožali njen kožuh. Spoznavali bomo telesne značilnosti žiraf ter ugotavljali, kako jim njihove prilagoditve pomagajo pri preživetju v naravi.

Velik izziv za žirafe je njihova višina. Najvišja izmerjena je v višino merila 5,8 metra. Spoznali bomo, zakaj žirafa ne pade v nezavest, ko skloni glavo kadar pije, zakaj ima lepljivo slino, kako veliko ima srce, koliko je dolga najdaljša živčna celica ter zakaj se koža na njenih nogah tako tesno prilega.

II. Ustvarjalnice
Risanje žirafe
Pobarvanka žirafe
Izdelava žirafje obrazne maske
Obesek žirafja sled

 www.zoo.si


Sorodni članki

Noč črnih mačk v zavetišču ljubljana z maratonom posvojitev

Noč črnih mačk v zavetišču ljubljana z maratonom posvojitev

Že tradicionalno od leta 2014 bodo v Zavetišču Ljubljana pripravili posebno noč namenjeno črnim mačkam. Vsako leto poudarjajo, da je bolj kot barva živali pomemben karakter in z vašo pomočjo so premagali marsikateri mit o črnih mačkah
preberi več

20. obletnica delovanja Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana

20. obletnica delovanja Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana

Četrti oktober je za Zavetišče Ljubljana dvojen praznik. Najprej, ker je to rojstni dan zavetišča. Letos mineva 20 let, odkar je prvič odprlo vrata zapuščenim živalim
preberi več

Prvi mladič mačjega pande v ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Prvi mladič mačjega pande v ZOO Ljubljana

V Živalskem vrtu Ljubljana se je prvič skotil mladič mačjih pand, ki bo javnosti predstavljen na mednarodni dan teh nenavadnih živali v soboto,  17. septembra
preberi več

Živalski vrt Ljubljana vabi na dan naravovarstva!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Živalski vrt Ljubljana vabi na dan naravovarstva!

Že tradicionalno je zadnja sobota ob zaključku poletnih počitnic v ZOO Ljubljana namenjena zabavi.
preberi več

ZOO Ljubljana vabi na naravoslovni dan in natečaj risanja s kredami; Vir slike: ZOO Ljubljana

ZOO Ljubljana vabi na naravoslovni dan in natečaj risanja s kredami

Ob svetovnem dnevu ptic selivk ter bližnjem dnevu ogroženih vrst v ZOO Ljubljana vabijo na tradicionalni naravoslovni dan s študenti Pedagoške fakultete v Ljubljani in natečaj risanja s kredami
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Materinski dan in vikend živalskih staršev in mačjih pand

Ob materinskem dnevu v ZOO Ljubljana iz naročij mater že kukajo prvi letošnji mladički
preberi več

Prvič teden Noči črnih mačk v Zavetišču Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Prvič teden Noči črnih mačk v Zavetišču Ljubljana

Po tednu počitnic ta vikend še vrhunec z zaključkom dvodnevnega tabora in tradicionalnim dnevom odprtih vrat zavetišča, posvečenim razbijanju mitov o črnih mačkah in drugih uveljavljenih zmot in neresnic
preberi več

Noč črnih mačk v Zavetišču Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Noč črnih mačk v Zavetišču Ljubljana

V Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana že šesto leto praznujejo noč čarovnic kot NOČ ČRNIH MAČK
preberi več

Znanost

novice

mednarodno