Svetovni dan žiraf praznujejo tudi v ZOO Ljubljana

(21.06.2018) Svetovni dan žiraf praznujejo živali z najdaljšim vratom na svetu, na najdaljši dan v letu.

Žirafe so najvišje živali na kopnem, med vsemi živalmi imajo najdaljši vrat, največje vidno polje in so največji rastlinski opraševalci.

Ob rojstvu tehtajo 68 kg in v višino merijo 182 cm. Odrasle tečejo s hitrostjo do 56 km/h, vsak dan pojedo do 66 kg hrane, njihov vrat je dolg do 1,8 metra, jezik pa do 46 cm. Spijo manj kot 2 uri na dan.


Svetovni dan žiraf praznujejo tudi v ZOO Ljubljana

V ZOO Chester v Veliki Britaniji je živel najvišji žirafec z imenom George, ki je v višino meril 5,8 metra.

V zadnjih 30 letih je število žiraf upadlo za neverjetnih 40 %. Danes v vsej Afriki živi manj kot 100.000 žiraf. Njihovo število upada zaradi človeka, ki zaseda njihov življenjski prostor s svojimi dejavnostmi in nezakonito pobija žirafe.

Svetovni dan žiraf je tudi priložnost za zbiranje podpore, ozaveščanje in spoznavanje izivov, s katerimi se žirafe, zaradi človeka, srečujejo v naravnem okolju.

V letu 2018 je svetovni dan žiraf posvečen akciji Twiga III, ki je že tretja akcija premestitve rothschildske podvrste žirafe v Ugandi. Prva akcija Twiga I je leta 2016 potekala v nacionalnem parku v Ugandi, kjer je živelo kar tri četrtine populacije te podvrste.

A so odkrili nahajališča nafte, zaradi katere je bila populacija žiraf dodatno ogrožena. Takrat je Organizacija za ohranjanje žiraf (GCF) ustanovila nove populacije te podvrste na novih območjih v Ugandi, povečala njihovo število in jim tako zagotovila dolgoročno preživetje v naravi. To podvrsto gojimo tudi v ZOO Ljubljana.

Iz 1.100 rotshildskih žiraf je njihova številčnost narastla na okoli 2.645 osebkov in to večinoma v Ugandi. V Ugandi živijo štiri ločene populacije teh žiraf v nacionalnih parkih. Ti so Murchisonovi slapovi, dolina Kidepo ter ob jezeru Mburo. V narodnem parku Kidepo živi le 35 žiraf, ki so se razmnožile iz prvotnih treh, ki so jih v devetdesetih letih naselili v to okolje. Danes pa je potrebno pripeljati nove živali za okrepitev te populacije. 

Živalski vrt Ljubljana se pridružuje ozaveščanju ljudi in opozarjanju na ogroženost žiraf v naravnem okolju.

V ta namen bomo organizirali zanimive delavnice spoznavanja žiraf in sicer v soboto, 23. junij 2018 od 15.00 do 18.00 ure ter v nedeljo, 24. junija 2018 od 10.00 do 13.00 ure.

Program ob svetovnem dnevu žiraf:

I. Biološke delavnice

Žirafe se predstavijo

Predstavili vam bomo naši žirafi, ki se imenujeta Rastko in Cvetko. Naučili vas bomo, kako ju lahko med seboj ločite. Žirafi v ZOO Ljubljana redno treniramo po metodi pozitivne spodbude, pri čemer si pomagamo s klikerjem.

To nam omogoča, da jih redno tehtamo, po potrebi rentgensko slikamo in ultrazvočno pregledamo. Na treningu žirafi radi sodelujeta. Pogovarjali se bomo kako v ZOO Ljubljana zanje skrbimo, koliko podvrst jih živi v naravi ter zakaj so ogrožene.

Skupaj si bomo ogledali okostje žirafe in pobožali njen kožuh. Spoznavali bomo telesne značilnosti žiraf ter ugotavljali, kako jim njihove prilagoditve pomagajo pri preživetju v naravi.

Velik izziv za žirafe je njihova višina. Najvišja izmerjena je v višino merila 5,8 metra. Spoznali bomo, zakaj žirafa ne pade v nezavest, ko skloni glavo kadar pije, zakaj ima lepljivo slino, kako veliko ima srce, koliko je dolga najdaljša živčna celica ter zakaj se koža na njenih nogah tako tesno prilega.

II. Ustvarjalnice
Risanje žirafe
Pobarvanka žirafe
Izdelava žirafje obrazne maske
Obesek žirafja sled

 www.zoo.si


Sorodni članki

ZOO Ljubljana vas lepo vabi in se veseli vašega obiska!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Živalski vrt Ljubljana ponovno odprl svoja vrata za obiskovalce

ZOO Ljubljana vas lepo vabi in se veseli vašega obiska! 
preberi več

Predstavljamo vam Aragorna!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Predstavljamo vam Aragorna!

Kanadski volk Aragorn je v ZOO Ljubljana prispel 13. 11. 2020 iz ZOO Münster v Nemčiji
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Mednarodni dan pedagogov živalskih vrtov in akvarijev 2020

ZOO Ljubljana praznuje 30 let izobraževalne službe in presežen milijon udeležencev pedagoških programov 
preberi več

Svetovni dan levov v ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Svetovni dan levov v ZOO Ljubljana

Živalski vrt Ljubljana vas vabi na praznovanje svetovnega dneva levov. V ZOO Ljubljana ga bodo obeležili v soboto, 8. ter v nedeljo, 9. avgusta 2020.
preberi več

Lev si prisluži nagrado; Vir slike: ZOO Ljubljana

Preventivni pregledi živali v Živalskem vrtu Ljubljana

Preberite več o preventivnih veterinarskih pregledih, ki so jih veterinarji ZOO Ljubljana  opravili pri slonici Gangi, navadnih varijih, zlatoličnih gibonih, alpakah, surikatah in velikih mačkah
preberi več

Gobi je prvič postala mama; Vir slike: ZOO Ljubljana

Novi mladiči v Živalskem vrtu Ljubljana

V Živalskem vrtu Ljubljana so na ogled novi mladiči, ponovno je mogoč vstop v vivarij in otroški živalski vrt, junija odpiramo tudi vsa igrišča
preberi več

Veterinarska oskrba živali v ZOO Ljubljana in Zavetišču Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Veterinarska oskrba živali v ZOO Ljubljana in Zavetišču Ljubljana

V tokratnem sporočilu vam predstavniki iz Živalskega vrta Ljubljana predstavljajo svojo veterinarsko službo, ki skrbi za zdravje živali v ZOO Ljubljana ter za pse in mačke v Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana, ob tem pa skrbi za preventivne ukrepe preprečevanja širjenja okužbe s koronavirusom med zaposlenimi
preberi več

Izobraževalna naloga Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana

Izobraževalna naloga Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana

Vaši kužki in muce vas ne ogrožajo, temveč vam s svojo ljubeznijo pomagajo zmanjšati stres v teh negotovih časih. S tem prispevajo k vašemu boljšemu počutju ter tako vplivajo na vaše zdravje.
preberi več