Sibirska tigrica Vita iz ZOO Ljubljana ima novega partnerja

(03.05.2021) V Živalskem vrtu Ljubljana smo se te dni razveselili novega samca sibirskega tigra, ki je na posebni naravovarstveni misiji. Upamo, da se bosta s tigrico Vito dobro razumela in se uspešno parila.

Botsman, Pootsman, Bos

Novi samec se je skotil 7. maja 2011 v moskovskem živalskem vrtu, po letu in pol pa je novo domovanje dobil v ZOO Talin v Estoniji, kjer je s samico sobival do konca leta 2018. Tako kot Vita in Vito v ZOO Ljubljana, tudi onadva nikoli nista imela mladičev.


Novi samec Bos je 200 kg težak sibirski tiger, ki bo 7. maja dopolnil 10 let

200-kilogramski samec, ki bo 7. maja dopolnil 10 let, v rojstnem listu nosi ime Botsman, Estonci pa so ga klicali Pootsman, kar oboje pomeni »poveljnik krova oz. šef palube« in lepo sovpada tudi z njegovim naravovarstvenim potovanjem, saj zadnja tri leta gostuje v različnih živalskih vrtovih. Pri nas mu bomo rekli kar kratko Bos ali šef.

Naravovarstveno popotovanje sibirskega tigra

Nadaljevanje dobrih genov, kot jih imata Bos in Vita, je ključno za ex situ ter in situ ohranitvene programe, zato so se pri Evropski zvezi živalskih vrtov EAZA odločili, da pri tem poskusijo tudi z menjavo partnerjev. Samec je zato sedaj vključen v vzrejni program ogroženih živalskih vrst tako, da se mu omogoča parjenje z različnimi samicami, kar se je že obrestovalo.


Najprej so ga konec leta 2018 začasno premestili v ZOO na Češkem, kjer se je pridružil samici Tanyi, ki je junija 2019 skotila tri mladiče. Ker so tigri samotarji in samci ne skrbijo za vzrejo mladičev, so ga konec leta 2019 premestili v ZOO Parco Natura Viva v Italiji k samici Luvi, kjer je Botsman ponovno postal oče trojčkov. Letos bo partner samici Viti iz ZOO Ljubljana, ki bo dopolnila 10 let in ima z izkušenim samcem boljše možnosti za prvo leglo.

Nova ograda v ZOO Talin

Po postanku v ZOO Ljubljana se Botsman najverjetneje vrača v živalski vrt v Talinu, kjer v času njegovega potovanja gradijo novo sodobno ogrado za sibirske tigre oziroma kompleks, imenovan Tigrova dolina. Tako kot v naravi, kjer tigri predstavljajo krovno vrsto, bo tudi v Tigrovi dolini predstavljen skupaj z mnogimi drugimi zavarovanimi vrstami daljnega vzhoda.

Spoznavanje novega okolja

Trenutno se Bos v ZOO Ljubljana spoznava z novimi oskrbniki in novim okoljem v zakulisju ene največjih ograd za tigre v Evropi, ki obsega 4.000 m2 naravnega gozda in je primerna za uspešno razmnoževanje te ogrožene podvrste velikih mačk.

Čeprav je videti, da mu selitev ne povzroča težav in je ohranil tudi dober apetit, se bo na novo okolje sprva privajal stran od oči obiskovalcev. Strokovno osebje ZOO Ljubljana skrbno spremlja samico Vito, saj jo bomo novemu tigru prvič predstavili v njenem času parjenja.

Šele nato bo samec na ogled tudi obiskovalcem, ki jih prosimo za strpnost in uvidevnost. Tako bomo Bosu dali čas, da se s čim manj stresa privadi novostim in sreča s tigrico Vito. O dogajanju vas bomo sproti obveščali v prihodnjih sporočilih, na spletni strani ZOO Ljubljana in na družbenih omrežjih.

Z enim ciljem

Sibirski tiger Botsman je tako postal pomemben del vzrejnega programa Evropske zveze živalskih vrtov in akvarijev EAZA, njegova pot pa povzema sodobna naravovarstvena prizadevanja za ohranitev zadnjih predstavnikov teh ranljivih velikanov.

Znotraj zveze je pomembno sodelovanje med živalskimi vrtovi pri vzreji in raziskovanju ogroženih vrst, kar skupaj pripomore k njihovi ohranitvi v naravnem okolju. Tudi kolegi iz tujine ves čas spremljajo potovanje samca, zato boste v tujih medijih lahko zasledili objave o tigru Botsmanu, Pootsmanu oziroma Bosu.

Med nami poteka intenzivna izmenjava informacij in izkušenj z istim ciljem – ohranitev te največje podvrste tigrov, ki jih je v divjini Rusije, Kitajske in Severne Koreje ostalo le še okoli 550, praktično edino pomembno in največjo grožnjo pa jim še vedno predstavlja človek.

Spremljajte nas in seveda lepo vabljeni na obisk ZOO Ljubljana!

 www.zoo.si


Sorodni članki

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

Ponovno lahko svoje otroke razveselite z nepozabnimi zimskimi počitnicami, ki se bodo odvijale vsak dan med 19. - 23.2.2024!
preberi več

Vabljeni na Svetovni dan psov!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Noč črnih mačk z čarovniško modno revijo

Zavetišče Ljubljana vabi na Noč črnih mačk v soboto, 28. oktobra med 14. in 19. uro
preberi več

Vabljeni na Svetovni dan psov!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Vabljeni na Svetovni dan psov!

Zavetišče Ljubljana vabi vse ljubitelje psov, da se jim pridružite pri obeležitvi Svetovnega dneva psov, posebnega dogodka, ki je posvečen našim zvestim in neizmerno ljubečim štirinožnim prijateljem
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Novo okno v znanost živalskih vrtov in akvarijev

Evropska zveza živalskih vrtov in akvarijev (EAZA) vzpostavlja vseevropsko raziskovalno podatkovno zbirko
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

ZOO Ljubljana vabi otroke na preživljanje zimskih počitnic
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimski ZOO Ljubljana letos z drsališčem!

Živalski vrt Ljubljana ne pozna zimskega spanja. Zima prinese nove čare in mnoge živali lahko opazujemo v najlepšem kožuhu ali perju prav v zimskih mesecih
preberi več

Noč črnih mačk v zavetišču ljubljana z maratonom posvojitev

Noč črnih mačk v zavetišču ljubljana z maratonom posvojitev

Že tradicionalno od leta 2014 bodo v Zavetišču Ljubljana pripravili posebno noč namenjeno črnim mačkam. Vsako leto poudarjajo, da je bolj kot barva živali pomemben karakter in z vašo pomočjo so premagali marsikateri mit o črnih mačkah
preberi več

20. obletnica delovanja Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana

20. obletnica delovanja Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana

Četrti oktober je za Zavetišče Ljubljana dvojen praznik. Najprej, ker je to rojstni dan zavetišča. Letos mineva 20 let, odkar je prvič odprlo vrata zapuščenim živalim
preberi več