Prvič teden Noči črnih mačk v Zavetišču Ljubljana

(04.11.2021) Po tednu počitnic ta vikend še vrhunec z zaključkom dvodnevnega tabora in tradicionalnim dnevom odprtih vrat zavetišča, posvečenim razbijanju mitov o črnih mačkah in drugih uveljavljenih zmot in neresnic.

Ne le noč, kar teden črnih mačk

V nedeljo, 31. oktobra 2021, je v Zavetišču Ljubljana že šestič zapored potekal dogodek ob noči čarovnic, poimenovan Noč črnih mačk, ki pa so ga letos na veliko veselje otrok razširili kar na celotne počitnice. Zavetišče je zažarelo v jesenski podobi in čarovniški preobleki.


V povezavi z živalmi je še danes zakoreninjenih veliko zmot, neresnic in vraž. V Živalskem vrtu Ljubljana zato ob noči čarovnic že 18 let uspešno razbijajo mite, t.i. »buče« in izvajajo čarovniške programe, posvečene ozaveščanju na to sicer priljubljeno temo, vezano predvsem na divjinske in eksotične živali.

V enoti Zavetišče Ljubljana pa se je ideja za sorodne programe pred leti porodila zato, ker so konec leta v zavetišču pričele ostajati predvsem črne mačke. Le-teh se drži slab sloves, saj naj bi predvsem pri prečkanju ceste prinašale nesrečo. Program je bil odlično sprejet in tako uspešen, da so bile zadnji dve leti vse črne mačke oddane že pred nočjo čarovnic.


Črne številke

Letos je zavetišče pridobilo nove, podvojene kapacitete in vzpostavilo poslovanje z desetimi novimi občinami, zato na posvojitev še vedno čaka 27 črnih in 104 drugače obarvanih mačk. V letu 2021 so v zavetišču oskrbeli največ mačk doslej -  1639 prosto živečih in zapuščenih mačk, seveda pa si želijo, da s skupnimi prizadevanji te številke v prihodnje močno zmanjšamo.

Vodja oskrbnikov zavetišča Ljubljana Olja Ivanović je ob tem povedala: »Črne mačke se še vedno težko posvajajo, a še težje oddamo mačke želvovinaste barve. Povedala pa je tudi: »da je pri posvojitvi mačke najbolj bistven značaj mačke in ne barva.«


Prvič dvodnevni tabor v Zavetišču Ljubljana

Prvič letos pa so skupaj z Mladimi zmaji in skupino Ljubljaenčki organizirali dvodnevni tematski tabor za otroke druge in tretje triade. Dokazali so, da je lahko število 13 tudi srečno. Prav toliko je namreč stalo taborjenje za udeležence tabora, ki ga subvencionira Mestna občina Ljubljana. Razprodali so ga v eni uri od objave na spletu, namesto nočnih mor pa je 16 otrokom pričaralo nepozabno doživetje, spomine in zares čarobno vzdušje, ki ga najlepše opišejo slike v galeriji.

Ta dva dneva je bilo zacoprano čisto vse, tudi jedilnik: »strašna« (bučna) juha, pice duhci, hrenovke mumije in hot-dog, zavetiški obrok za zajtrk z žitnimi »briketi« za otroke, mačji metin čaj in (s kakavom) umazano mleko, za sladico pa piškoti v obliki čarovničinih prstov in sovjih izbljuvkov. Vrhunec vsega je bilo seveda spanje v zavetišču, ki so si ga otroci zaželeli že na poletnih počitnicah, sedaj pa so jim to izjemno željo v zavetišču tudi uresničili.


Tekom tabora so otroci skupaj z mentorji pripravili ozaveščevalni video, s katerim želijo na svoj način prispevati k razbijanju »buč« o črnih mačkah.

Prepričani so, da prav vse barve hišnih živali posvojiteljem prinesejo srečo, toplino in lepo izkušnjo. Petra Filipič, koordinatorica mladinskega centra pri Mladih zmajih izpostavi: » Izhajam iz tega, da na mladih svet stoji! Pri mladih smo zaznali potrebo, da jim je tematika o živalih blizu in jih želimo tukaj podpreti.

Julijski in avgustovski tabori so bili zelo uspešni in mladi se na tovrstne programe z veseljem vračajo. Opažamo tudi že prve močne učinke, ki so jih programi pustili pri njih.« Letos so s tem prvič v svoje redne programe vključili živalsko tematiko, ki bo ostala stalnica tudi v prihodnje.


Tako kot poleti, so v Zavetišču Ljubljana tudi med krompirjevimi počitnicami organizirali počitniško varstvo v sodelovanju z javnim zavodom Mala ulica za otroke stare od 6 do 10 let.

V tem tednu so se nekateri otroci ponovno, drugi prvič, sprehodili po zavetišču, se srečali s psi in mačkami ter spoznali delo veterinarjev in oskrbnikov. S preobrazbo v štirinožne prijatelje in njihove lastnike so dobili možnost opremljanja pasjih in mačjih bivališč, učenja o skrbi in negi za živali in odgovornosti, ki jo prevzamejo za svoje ljubljenčke. Malo v šali, veliko pa zares, so njihovo znanje preverili na skupinskem kvizu, kjer je bilo jasno, da kot gobe vpijajo informacije in bogatijo svoje znanje o živalih.


Zaupana pa jim je bila tudi posebna naloga "preoblačenja" prostorov v luči dneva črnih mačk. Ob ustvarjanju je beseda tekla o vraževernosti in razbijanju zmotnih dejstev, predvsem o črnih mačkah. Urnik počitniškega varstva je bil okviren (razen prihoda in odhoda otrok) in se ga nismo držali kot čarovnica svoje metle v teh dneh, ves preostali čas je bil namenjen prosti igri, ustvarjanju, copranju zgodb, pletenju pajkovih mrež in zabavi.

Katja Poznič, vodja programa za otroke Mala ulica: »Otroci hrepenijo po stiku z živalmi. Večina staršev je ozaveščenih in svoje otroke ravno zato prijavijo na počitniško varstvo.


Vsi skupaj, vključno s predanimi zaposlenimi, pa jim želim predati informacije in znanje, povezano z odgovornostjo do živali, ki jim odpremo vrata svojega doma. Beseda tekom počitniškega varstva teče tudi o živalih, ki zaradi težje socializacije tudi težje najdejo dom.

Te živali zaradi varnosti niso primerne za stik z otroki, je pa pomembno, da se situaciji prilagodimo, poiščemo rešitev in se dogovorimo z zaposlenimi, ki nam v ta namen "posodijo" svoje kužke, ki jih otroci ob spremstvu odraslih peljejo na sprehod, jim mečejo žoge v izpustu, vadijo agility, jih božajo in krtačijo ter v njihovi družbi celo pogledajo animiran film, kot je v tem tednu to počel štirinožni, kosmatinec Beo«.

Ker pa je kljub pregovornim devetim življenjem vse preveč mačk še vedno zapuščenih, povpraševanje po programih pa še vedno presega trenutne možnosti, direktorica Miheličeva obljublja, da bodo v zavetišču s podobnimi aktivnostmi nadaljevali, saj želijo, da so nove izobraževalne kapacitete ves čas v funkciji. Zato tudi danes vabijo na celodnevne poučne aktivnosti in druženje s črnimi mačkami z geslom: »Vsak lahko pomaga!«



Sorodni članki

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

Ponovno lahko svoje otroke razveselite z nepozabnimi zimskimi počitnicami, ki se bodo odvijale vsak dan med 19. - 23.2.2024!
preberi več

Vabljeni na Svetovni dan psov!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Noč črnih mačk z čarovniško modno revijo

Zavetišče Ljubljana vabi na Noč črnih mačk v soboto, 28. oktobra med 14. in 19. uro
preberi več

Vabljeni na Svetovni dan psov!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Vabljeni na Svetovni dan psov!

Zavetišče Ljubljana vabi vse ljubitelje psov, da se jim pridružite pri obeležitvi Svetovnega dneva psov, posebnega dogodka, ki je posvečen našim zvestim in neizmerno ljubečim štirinožnim prijateljem
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Novo okno v znanost živalskih vrtov in akvarijev

Evropska zveza živalskih vrtov in akvarijev (EAZA) vzpostavlja vseevropsko raziskovalno podatkovno zbirko
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

ZOO Ljubljana vabi otroke na preživljanje zimskih počitnic
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimski ZOO Ljubljana letos z drsališčem!

Živalski vrt Ljubljana ne pozna zimskega spanja. Zima prinese nove čare in mnoge živali lahko opazujemo v najlepšem kožuhu ali perju prav v zimskih mesecih
preberi več

Noč črnih mačk v zavetišču ljubljana z maratonom posvojitev

Noč črnih mačk v zavetišču ljubljana z maratonom posvojitev

Že tradicionalno od leta 2014 bodo v Zavetišču Ljubljana pripravili posebno noč namenjeno črnim mačkam. Vsako leto poudarjajo, da je bolj kot barva živali pomemben karakter in z vašo pomočjo so premagali marsikateri mit o črnih mačkah
preberi več

20. obletnica delovanja Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana

20. obletnica delovanja Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana

Četrti oktober je za Zavetišče Ljubljana dvojen praznik. Najprej, ker je to rojstni dan zavetišča. Letos mineva 20 let, odkar je prvič odprlo vrata zapuščenim živalim
preberi več