Preventivni pregledi živali v Živalskem vrtu Ljubljana

(04.06.2020) Preberite več o preventivnih veterinarskih pregledih, ki so jih veterinarji ZOO Ljubljana  opravili pri slonici Gangi, navadnih varijih, zlatoličnih gibonih, alpakah, surikatah in velikih mačkah.

Je Biba breja?  

Epidemija koronavirusa je zmotila preventivno veterinarsko delo, ki pa v tem mesecu že poteka po ustaljenem urniku. Naši veterinarji spremljajo in opazujejo breje živali. Za ugotavljanje brejosti včasih uporabijo celo ultrazvočni pregled.

Tako je veterinar Pavel pregledal enajstletno mladenko Bibo, zlatolično gibonko, ki se je skotila v ZOO Ljubljana. Biba sobiva s svojim mlajšim bratom Malom, oba pa čakata na selitev v drug živalski vrt. Seveda ne želimo, da bi imela mladiče, zato je veterinar Bibi vstavili hormonski implant, potem ko se je s pregledom prepričal, da ni breja.

Breje živalske mame običajno mladiče skotijo v zgodnjih jutranjih urah in same skrbijo zanje. Veterinarji skupaj z oskrbniki opazujejo, ali so samice skrbne ter spremljajo rast in razvoj mladičev. Če opazijo odstopanja, dodatno poskrbijo za mamo in njenega mladiča.   

Najnovejša mama je postala samica muflona. Veterinarske pomoči ni potrebovala, prav tako ne njen mladič. V kratkem bodo skotile tudi ostale samice in nastal bo pravi vrtec malih muflonov.


Muflon mladič, Ultrazvočni pregled samice gibona

Le kdo se rad cepi?

Veterinar Pavel se stalno giblje v bližini živali in jih skuša podkupiti s priboljški, da bi mu manj zamerile nujne zdravstvene posege, ki so včasih neprijetni. Taka so pomladanska preventivna cepljena velikih in malih mačk.

Novejše ograde so v notranjih prostorih opremljene s posebnimi boksi, kjer je omogočen boljši nadzor nad gibanjem živali. Živali predhodno s treningom navadimo na te prostore, da se jih ne bojijo in niso pod stresom. Veterinar jih skozi zaščitno mrežo lažje pregleda, cepi ali injicira zdravilo. Pomaga si s pihalnikom.

To je posebna daljša cev, v katero vstavi injekcijo s cepivom in vanjo močno pihne proti telesu živali. Injekcija zadene telo in cepivo se sprosti. Nekatere mačke ob cepljenju zaradi presenečenja odskočijo, druge se zanjo ne zmenijo, tretje pa se že vnaprej pritožujejo in celo grozijo. Po cepljenju dobijo od veterinarja priboljšek − košček sočnega mesa.


Lev si prisluži nagrado

V živalskih iztrebkih se skrivajo pomembne informacije

Veterinarska pomočnica Mojca v teh dneh pregleduje iztrebke na prisotnost notranjih zajedalcev. Pod mikroskopom določa vrste zajedalcev in njihovo številčnost.

Glede na izsledke, se veterinarska ekipa odloči za zdravljenje. Izgled in vonj iztrebkov nam nudita pomembne informacije o zdravju živali. Veterinar Pavel iz svežega iztrebka slonice Gange odčita tudi njeno telesno temperaturo.


Mikroskopski pregled zajedalcev

Priboljšek v zameno za pregled

Obisk veterinarja je za živali lahko stresen. Da bi bil stres čim manjši in da bi živali prostovoljno sodelovale, jih veterinarji in oskrbniki s treningom pripravijo na veterinarski pregled. Poslušanje srca in dihanja je del osnovnega kliničnega pregleda navadnih varijev. Če želijo dobiti priboljšek, morajo veterinarju Pavlu dopustiti tudi merjenje telesne temperature.

Tudi pol leta stara alpaka Kira je bila na vrsti za prvi veterinarski pregled. Ker tega še ni vajena, jo je pridržal oskrbnik, da je veterinar preveril njene zobe, poslušal srce in pljuča, pretipal njeno telo in izmeril telesno temperaturo.

Preventivnega veterinarskega pregleda je bila deležna tudi surikata, ko smo opazili rahlo poškodbo v predelu njenih oči. Priložnost smo izkoristili še za pregled zob in krvi.


Pregled varijev

Tri in pol tonska pacientka

Le kdo se lahko pohvali, da obvlada tri in pol tonsko damo? Veterinar Pavel si mora najprej pridobiti zaupanje slonice Gange, zato z oskrbniki sodeluje pri jutranji negi in ji nudi prvovrstno manikiro in pedikuro.

Kožo ob nohtu ji namaže s kremo, da jo tako zmehča. Da se ji še bolj prikupi, ji na jezik položi dnevno dozo mineralov, ki jih ima zelo rada. Obožuje tudi božanje po jeziku.

Sedaj Ganga dovoli jemanje krvi iz žile na uhlju, trening za jemanje vzorca sluzi iz trobca na pregled za tuberkulozo, pregled zob in oči. Na koncu ji s posebno kremo namaže še kolenski sklep zadnje noge, v katerem zaradi svoje starosti včasih občuti bolečine.  


Nega Gange

Neinvazivno jemanje krvi

Zaradi dobrobiti živali in zmanjšanja stresa naši veterinarji preizkušajo neinvazivne metode jemanja krvi, tako da živali odvzema sploh ne opazijo. Pri tem si pomagajo z medicinskimi pijavkami in tropskimi krvosesnimi stenicami.

Nato v laboratoriju pregledajo na ta način vzet vzorec krvi ter tako spremljajo morebitne infekcijske bolezni in splošno zdravstveno stanje živali.

 www.zoo.si


Sorodni članki

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Pomladne novosti v Živalskem vrtu Ljubljana

Pripeljali smo dve novi ogroženi vrsti za ZOO Ljubljana in sicer filipinskega kljunorožca in svinjskega jelena
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

Ponovno lahko svoje otroke razveselite z nepozabnimi zimskimi počitnicami, ki se bodo odvijale vsak dan med 19. - 23.2.2024!
preberi več

Vabljeni na Svetovni dan psov!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Noč črnih mačk z čarovniško modno revijo

Zavetišče Ljubljana vabi na Noč črnih mačk v soboto, 28. oktobra med 14. in 19. uro
preberi več

Vabljeni na Svetovni dan psov!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Vabljeni na Svetovni dan psov!

Zavetišče Ljubljana vabi vse ljubitelje psov, da se jim pridružite pri obeležitvi Svetovnega dneva psov, posebnega dogodka, ki je posvečen našim zvestim in neizmerno ljubečim štirinožnim prijateljem
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Novo okno v znanost živalskih vrtov in akvarijev

Evropska zveza živalskih vrtov in akvarijev (EAZA) vzpostavlja vseevropsko raziskovalno podatkovno zbirko
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

ZOO Ljubljana vabi otroke na preživljanje zimskih počitnic
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimski ZOO Ljubljana letos z drsališčem!

Živalski vrt Ljubljana ne pozna zimskega spanja. Zima prinese nove čare in mnoge živali lahko opazujemo v najlepšem kožuhu ali perju prav v zimskih mesecih
preberi več

Noč črnih mačk v zavetišču ljubljana z maratonom posvojitev

Noč črnih mačk v zavetišču ljubljana z maratonom posvojitev

Že tradicionalno od leta 2014 bodo v Zavetišču Ljubljana pripravili posebno noč namenjeno črnim mačkam. Vsako leto poudarjajo, da je bolj kot barva živali pomemben karakter in z vašo pomočjo so premagali marsikateri mit o črnih mačkah
preberi več