Predstavljamo vam Aragorna!

(18.12.2020) Kanadski volk Aragorn je v ZOO Ljubljana prispel 13. 11. 2020 iz ZOO Münster v Nemčiji.

Skoten je bil 4. 5. 2015 in je tako 1 leto starejši od volkulj, ki sta že bivali v ZOO Ljubljana. Po postopnem združevanju se dobro razumejo, dominantnejša izmed samic, Isa, pa zanj kaže veliko zanimanja.

Aragorn Zoo Lj

Kanadski volkovi živijo na Aljaski, v Skalnem gorovju, severnem delu ZDA (Koloradu) in Kanadi. V primerjavi s svojimi bližnjimi sorodniki imajo manjše uhlje, krajši gobec ter bolj čokato telo, kar je prilagoditev na hladnejše podnebje.

V zimskih mesecih jih prekriva gosta podlanka, preko katere raste daljša vodoodbojna nadlanka, ki kožuhu daje tudi barvo. S temnejšo obarvanostjo kožuha v hladnih zimskih dneh si zagotavljajo boljši sprejem toplote preko sončnih žarkov.

Za razliko od večine živali je zima zanje čas izobilja, saj v visoki snežni odeji lažje lovijo. Divjad, ki je povečini njihov plen, jim v snegu le s težavo pobegne. Lovijo lose, severne jelene, divje prašiče, kune, zajce … Največkrat plenijo shirane, bolne, oslabele živali ter tako poskrbijo, da se v naravi ohranja predvsem zdrav in močan plen.

Zakaj ima novi samec svetlo obarvan kožuh, samici pa sta temni?

Barva kanadskih volkov ni vrstno ali spolno specifična in variira od bele, preko sive do črne. Črno obarvani volkovi so melanistična barvna varianta volkov, ki ni nastala v naravi, ampak z mutacijo pri domačih psih.
V zadnjih nekaj tisoč letih so se psi večkrat križali z volkovi in tako se je prenesla tudi ta mutacija. To je tudi edina doslej znana mutacija pri živalih, ki je nastala kot posledica človekove »umetne« selekcije in se je prenesla in uveljavila v populacijah v naravi.

Volkovi s črnim kožuhom se najpogosteje pojavljajo v gozdnih območjih Severne Amerike, kjer je črno obarvanih več kot 60 % volkov, medtem ko jih je v odprtih zasneženih območjih Kanadske tundre le 7%. Raziskovalci zato sklepajo, da črna obarvanost za te volkove predstavlja pomembno prilagoditveno prednost.

 www.zoo.si


Sorodni članki

Srečanje posvojenčkov Zavetišča Ljubljana

Srečanje posvojenčkov Zavetišča Ljubljana

V soboto, 25. maja 2024, bodo med 14.00 in 18.00 v Zavetišču Ljubljana že tretje leto zapored pripravili Srečanje posvojenčkov Zavetišča Ljubljana
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Pomladne novosti v Živalskem vrtu Ljubljana

Pripeljali smo dve novi ogroženi vrsti za ZOO Ljubljana in sicer filipinskega kljunorožca in svinjskega jelena
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

Ponovno lahko svoje otroke razveselite z nepozabnimi zimskimi počitnicami, ki se bodo odvijale vsak dan med 19. - 23.2.2024!
preberi več

Vabljeni na Svetovni dan psov!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Noč črnih mačk z čarovniško modno revijo

Zavetišče Ljubljana vabi na Noč črnih mačk v soboto, 28. oktobra med 14. in 19. uro
preberi več

Vabljeni na Svetovni dan psov!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Vabljeni na Svetovni dan psov!

Zavetišče Ljubljana vabi vse ljubitelje psov, da se jim pridružite pri obeležitvi Svetovnega dneva psov, posebnega dogodka, ki je posvečen našim zvestim in neizmerno ljubečim štirinožnim prijateljem
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Novo okno v znanost živalskih vrtov in akvarijev

Evropska zveza živalskih vrtov in akvarijev (EAZA) vzpostavlja vseevropsko raziskovalno podatkovno zbirko
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

ZOO Ljubljana vabi otroke na preživljanje zimskih počitnic
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimski ZOO Ljubljana letos z drsališčem!

Živalski vrt Ljubljana ne pozna zimskega spanja. Zima prinese nove čare in mnoge živali lahko opazujemo v najlepšem kožuhu ali perju prav v zimskih mesecih
preberi več