Nova pošiljka dobrih novic iz živalskega vrta Ljubljana

(02.04.2020) V začetku pomladi so mladiče skotile črne čopičarke, divje svinje in dvogrbe kamele pa tudi mare, zebre in indijski ježevci. Novi starši so se z vso predanostjo lotili svojih dolžnosti. Odrašča tudi Leona, ki je letos upihnila že 4 svečke.   

Taksi očka v družini črnih čopičark

Mama čopičarka v ZOO Ljubljana živi skupaj s svojo družino, ki jo sestavljajo samec in samica ter njunih pet različno starih potomcev. V začetku februarja se je njihova družina povečala za dva člana.

Taksi očka v družini črnih čopičark; Vir slike: ZOO Ljubljana

Par čopičark je skupaj vse življenje. Ko mladiči odrastejo, zapustijo osnovno družino, si najdejo partnerja ter samostojno zaživijo. Pred tem pa skupaj z očetom pomagajo mami skrbeti za novorojene sestre in brate ter si tako pridobijo izkušnje za lastno starševstvo.

Samec in starejši mladiči se izmenjujejo pri prenašanju novorojenčkov na svojih hrbtih. Pri tem pa ne pozabijo na samico, ki jo varujejo, opozarjajo pred plenilci in ji podajajo hrano.

Samica zato lahko poje zadostno količino hrane, prihrani energijo in ima več mleka za novorojenčke, ki imajo tako večjo možnost preživetja v naravi. Po tem so marmozetke edinstvene med vsemi opicami.

S skupno skrbjo za mladiče ter z medsebojnim negovanjem kožuhov krepijo družinske vezi. Mladiči po dveh mesecih samostojno spremljajo skupino in se učijo, kaj v okolju je užitna hrana ter kako se navrta drevesna skorja, da prideš do slastnega soka, ki je poleg žuželk njihova poglavitna hrana.

Divja svinja sama skrbi za mladiče

Konec februarja je ponovno poslala mama tudi divja svinja. Za razliko od mame čopičarke, pa ona sama skrbi za svoje mladiče. Njihov prihod nam je napovedala z gnezditvenim vedenjem. V leseno zavetje je nanosila velik kup slame in si iz nje pripravila gnezdo, v katerem je skotila 4 mladiče.

Taksi očka v družini črnih čopičark; Vir slike: ZOO Ljubljana

Vsak od njih si je izbral svoj sesek in začel sesati hranljivo mleko. Po nekaj urah so se mladiči že postavili na noge, vendar prve dni niso zapustili gnezda. V njem so na varnem ob mami, kot večina novorojenčkov, veliko spali.

Sedaj sledijo samici, se podijo po ogradi, raziskujejo bivališče in že pokušajo hrano, s katero se prehranjuje njihova mama. Samica je izredno skrbna, kljub svoji velikosti nežna in seveda zaščitniška mama. Malčki so zaradi progastih kožuščkov na gozdnih tleh skoraj nevidni in ta vzorec jih v naravi, poleg mame, ščiti pred plenilci.

Otroški vrtci dvogrbe kamele

Čreda dvogrbih kamel, ki jo sestavljajo samec Karlo, samica Salima in njena potomca Hasan ter Gobi, se je povečala za novega člana, dolgonogo Zayo. V jeziku ljudstva, ki živi v Mongoliji, kjer so v naravi razširjene tudi dvogrbe kamele, njeno ime pomeni »usoda« ali »sreča«. V času epidemije koronavirusa smo ime skrbno izbrali, saj si kot družba prizadevamo premagati virus, širiti medčloveško pomoč in pozitivne zgodbe.

Otroški vrtci dvogrbe kamele; Vir slike: Anže Rupnik

Kamele so bolj tihe živali. Ob rojstvu mladiča pa se samica pogosto in glasno oglaša, mali ji odgovarja in tako se poznata tudi po glasu. Vse samice v čredi kotijo na posebnih, od samcev odmaknjenih prostorih. Tam oblikujejo nekakšne "otroške vrtce", kjer skupaj varujejo mladiče pred plenilci in se izmenično nemoteno pasejo, da imajo dovolj mleka za svoje potomce.

Bodičasta mama

Zelo zanimiva živalska družina pri nas so indijski ježevci, ki jih uvrščamo med glodalce. Samice so kljub bodicam zelo ljubeče in skrbne mame. Naša je konec marca skotila dva mladiča. Ob rojstvu sta že imela dlake in sta takoj odprla oči, njune bodice pa so bile mehke – otrdele so nekaj ur po rojstvu. Mladiča sesata mleko iz seskov, ki so ob strani maminega trebuha. Kmalu bosta sama glodala hrano.


Samica je skrbna, nežna in ljubeča mama. Liže ju z jezikom, mladiča pa se stiskata k njenemu bodičastemu kožuhu. Med seboj se sporazumevajo tako, da šklopotajo z bodicami, cvilijo in godrnjajo. Ko samica brani mladiče, nasrši bodice, topota z zadnjimi nogami, rožlja z votlimi bodicami in se godrnjavo oglaša. Pri vzreji zaroda pomaga tudi samec.

Črtast mladič

Čredo zeber sestavljajo samec Bili ter samici Hanka in Srečka. Srečka se je pred leti skotila v ZOO Ljubljana in prav na materinski dan je postala mama črtastemu mladiču. Poimenovali smo jo Sanaa, kar svahiliju pomeni ''umetnina''.


Črtast mladič

Sanaa je edinstvena umetnina, saj se zebre med seboj razlikujejo po vzorcu, podobno kot se mi med seboj razlikujemo po prstnih odtisih. Niti dve zebri nista enaki. Srečka se stalno zadržuje ob malčici in odganja ostale zebre, da bi si Sanaa zapomnila mamin vzorec prog in jo tako vedno našla v čredi. Po dolgih nogah lahko sklepamo, kako velika bo Sanna, ko bo odrasla.  

Skupni podzemni brlog

Samec in samica mare sta si zvesta vse življenje. Na istem območju v ogradi živi več parov, ki si delijo podzemni brlog, rezerviran samo za njihove novorojence.


Mladiči so v njem na varnem pred plenilci, ven pa prikukajo šele, ko se približa samica, da jih podoji. Sesati dovoli le svojim mladičem, zato se ob brlogu samice izmenjujejo in mladiče skupno varujejo. Prve smo že opazili, koliko jih je, pa še ne vemo.

Samec svojo družico neprestano čuva pred plenilci in jo napadalno brani pred morebitnimi tekmeci. Z urinom in izločki analnih žlez jo celo označi.

Odraščanje Leone

Konec marca je Leona dopolnila štiri leta. Je že prava gospodična. Če je niste prepoznali po imenu, naj vam prišepnemo, da je članica družine šimpanzov, ki jo sestavljajo mama Neža, oče Boris, teta Nika in babica Mojca. Leona spretno pleza po lesenih plezalih, skače iz ene veje na drugo ter se guga na vrveh iz konoplje.


Zelo rada raziskuje, zato so ji oskrbniki v domovanje postavili posebno ''omaro'' z majhnimi odprtinami, ki ponazarja drevesno deblo in kamor lahko skrijejo različne priboljške. Zanjo so to semena sončnic in ličinke hroščev mokarjev.

A ker imajo pri omari prednost starejši šimpanzi, je Leona za darilo dobila tudi ogromnega plišastega leva in škatlo s priboljški. Pa vse najboljše, Leona!


 www.zoo.si


Sorodni članki

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Pomladne novosti v Živalskem vrtu Ljubljana

Pripeljali smo dve novi ogroženi vrsti za ZOO Ljubljana in sicer filipinskega kljunorožca in svinjskega jelena
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

Ponovno lahko svoje otroke razveselite z nepozabnimi zimskimi počitnicami, ki se bodo odvijale vsak dan med 19. - 23.2.2024!
preberi več

Vabljeni na Svetovni dan psov!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Noč črnih mačk z čarovniško modno revijo

Zavetišče Ljubljana vabi na Noč črnih mačk v soboto, 28. oktobra med 14. in 19. uro
preberi več

Vabljeni na Svetovni dan psov!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Vabljeni na Svetovni dan psov!

Zavetišče Ljubljana vabi vse ljubitelje psov, da se jim pridružite pri obeležitvi Svetovnega dneva psov, posebnega dogodka, ki je posvečen našim zvestim in neizmerno ljubečim štirinožnim prijateljem
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Novo okno v znanost živalskih vrtov in akvarijev

Evropska zveza živalskih vrtov in akvarijev (EAZA) vzpostavlja vseevropsko raziskovalno podatkovno zbirko
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

ZOO Ljubljana vabi otroke na preživljanje zimskih počitnic
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimski ZOO Ljubljana letos z drsališčem!

Živalski vrt Ljubljana ne pozna zimskega spanja. Zima prinese nove čare in mnoge živali lahko opazujemo v najlepšem kožuhu ali perju prav v zimskih mesecih
preberi več

Noč črnih mačk v zavetišču ljubljana z maratonom posvojitev

Noč črnih mačk v zavetišču ljubljana z maratonom posvojitev

Že tradicionalno od leta 2014 bodo v Zavetišču Ljubljana pripravili posebno noč namenjeno črnim mačkam. Vsako leto poudarjajo, da je bolj kot barva živali pomemben karakter in z vašo pomočjo so premagali marsikateri mit o črnih mačkah
preberi več