Mednarodni dan pedagogov živalskih vrtov in akvarijev 2020

(12.11.2020) ZOO Ljubljana praznuje 30 let izobraževalne službe in presežen milijon udeležencev pedagoških programov

Pedagogi živalskih vrtov in akvarijev drugi četrtek v novembru (letos 12. november) praznujemo svoj mednarodni dan. Praznujemo tudi v Živalskem vrtu Ljubljana. V tridesetih letih smo se osebno srečali z več kot milijonom obiskovalcev (1.060.300), zato je to tudi njihov praznik.


ZOO Ljubljana Zanje smo v tem času razvili izredno pester nabor uveljavljenih izobraževalnih programov, ki jim dodajamo še novega. Ker lahko v času epidemije pedagoške programe izvajamo le na daljavo, smo skupaj z zavarovalnico Vita – pokroviteljem, ki nas podpira že 12 let, razvili poučno in zabavno aplikacijo ZOOmeter, ki bo za igrivo spoznavanje živali in merjenje živalskega sveta na voljo v prazničnem decembru.

Ekipa pedagogov v ZOO Ljubljana

Vodilni del izobraževalne ekipe sta biologinja mag. Irena Furlan in profesorica biologije Alma Moštrokol. Pomagajo nam tudi številni vodniki, ki so študentje Pedagoške fakultete in Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete.

V teh letih je z nami sodelovalo okoli 120 študentov vodnikov. Danes so uspešni učitelji na osnovnih in srednjih šolah po vsej Sloveniji, ali pa delajo na razvojnih in raziskovalnih področjih v različnih podjetjih in inštitucijah. Tako ima Živalski vrt Ljubljana tudi pomembno vlogo pri poklicnem usposabljanju. Pri izobraževanju obiskovalcev imajo pomembno vlogo tudi oskrbniki živali.  

Naša vizija in poslanstvo

Vizija izobraževalnega dela je ohranjanje svetovne biotske raznovrstnosti z učinkovitimi izobraževalno-ohranitvenimi programi, ki ozaveščajo in povezujejo ljudi z naravo ter spodbujajo trajnostno vsakodnevno ravnanje. Naše poslanstvo je pomagati obiskovalcem pri spreminjanju odnosa do živali in narave, poučevati o pomenu domače in tuje biodiverzitete, večati zavest o pomenu ohranjanja narave, trajnostnega razvoja in vedenja ter sobivanja z naravo.

Pri tem obiskovalcem omogočamo izkušenjsko učenje z uporabo čim več čutil, vodeno opazovanje živali ter odpravo morebitnih predsodkov do živali. Ustvarjamo nepozabne izkušnje z živalmi, čustveno vznemirjenje, presenečenja in akcije. Spodbujamo radovednost pri boljšem razumevanju narave ter večamo občutek odgovornosti do živali in okolja. Najbolj veseli smo, kadar nam uspe ustvariti nepozabne otroške spomine.

Odgovornost do planeta

Živalski vrtovi delujemo na področju zaščite ogroženih živalskih vrst ter za ohranitev našega planeta za prihodnje generacije. Otrokom moramo omogočiti preprosto uživanje v naravi ter čudenje živim bitjem, ker se skozi to poraja etika ohranjanja in skrbi za življenje okoli nas že pri najmlajših. Otrokom moramo dovoliti, da ljubijo Zemljo, preden jih prosimo, naj jo rešijo, saj je rešitev Zemlje odgovornost nas odraslih in ne otrok.

Raznovrstni izobraževalni programi

Pedagoška ekipa ZOO Ljubljana ima za sabo tri desetletja razvoja in delovanja na področju formalnega izobraževanja, ki poteka v skladu z učnimi načrti. Za organizirane šolske skupine pripravljamo učne ure, naravoslovne dneve in strokovna vodenja. Dve desetletji delujemo tudi na področju neformalnega izobraževanja, ki je namenjeno vsem ostalim obiskovalcem. Imamo dolgo tradicijo organiziranja počitnic za otroke, taborjenj, rojstnodnevnih praznovanj, tematskih vodenj, srečanj z živalmi ter programov kot je Oskrbnik živali za en dan.

Mednarodna zveza pedagogov

Pedagogi smo člani Mednarodne zveze pedagogov živalskih vrtov in akvarijev (IZE) od leta 1999. V njej aktivno sodelujemo ter izmenjavamo izkušnje in znanje. Živalski vrtovi v Evropi nagovarjamo letno okoli 140 milijonov obiskovalcev, v svetovnem merilu pa več kot 700 milijonov, s čimer se uvrščamo med najpomembnejše neformalne izobraževalne ustanove.

Ob tej priložnosti posebej predstavljamo pedagoginji v ZOO Ljubljana:

Mag. Irena Furlan: ''Leta 1990, po treh letih poučevanja biologije in kemije v osnovni šoli, se mi je izpolnila dolgoletna želja in pokazala priložnost zaposlitve v Živalskem vrtu Ljubljana na mestu biologinje in pedagoške vodje. Takrat sem postavila temelje izobraževanja obiskovalcev, ki so se v 30 letih razcveteli.

Razvili smo številne programe formalnega in neformalnega izobraževanja, ki so dobro poznani našim obiskovalcem. Zelo rada vodim otroke in odrasle pri opazovanju in spoznavanju živali ter pripovedovanju naravoslovnih zgodb. Pri tem opazujem začudene in navdušene obraze ob spoznavanju ''čudežnih'' lastnosti živali in narave. Še prav posebej me veseli, kadar jim pomagam pri premagovanju predsodkov do pajkov, kač in žuželk.

Ko premagajo predsodek vem, da sem pozitivno vplivala na njihov odnos do živali in narave ter na njihovo vsakodnevno ravnanje. Ena izmed teh živali je bila tudi moja fobija, katera, pa si lahko ogledate v videoposnetku na spletni strani www.zoo.si ali Facebook strani ZOO Ljubljana. Veseli me, da obiskovalci po udeležbi izobraževalnih programov domov odhajajo drugačni, kot so prišli na obisk k živalim.''

Prof. biologije in gospodinjstva, Alma Moštrokol: ''V Živalskem vrtu Ljubljana sem se zaposlila  po končanem študiju dvopredmetne biologije na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Delo v živalskem vrtu že 15 let združuje dve moji veliki ljubezni: delo z otroki, ki prav hrepenijo po novem znanju in dogodivščinah z živalmi, ter samo delo z živalmi, od katerih se lahko marsikaj naučimo. Vesela sem, da sem del skupnosti, ki aktivno skrbi za ohranjanje narave, tako preko izobraževanja obiskovalcev kot s konkretnimi dejanji.''

Pomembna naloga

Izobraževanje obiskovalcev je ena izmed štirih poglavitnih nalog ZOO Ljubljana. V letošnjem letu, zaznamovanim z epidemijo covida-19, smo izpolnili le del izobraževalnih nalog, saj jih nekaj mesecev ni bilo mogoče opravljati ali pa je izobraževalno delo potekalo v manjšem in razmeram prilagojenem obsegu.

Zato smo se v letu 2020 odločili, da našim obiskovalcem v kriznih časih ponudimo zabaven in poučen produkt tudi za čas socialnega distanciranja. Na pomoč je priskočila zavarovalnica Vita, naš dolgoletni partner, ter podprla razvoj aplikacije, ki smo jo poimenovali ZOOmeter. Z njo bomo merili živalski svet in ga primerjali tudi z našimi sposobnostmi.

Direktorica ZOO Ljubljana Barbara Mihelič: ''Ob tej priložnosti čestitam kolegom pedagogom za njihov pomemben jubilej. Hvaležna sem jim za neumorno delo poučevanja obiskovalcev in razvoj dejavnosti, ki danes uživa mednaroden ugled.

Tudi sama sem začela sodelovanje z ZOO Ljubljana na področju izobraževanja med prvimi zunanjimi vodniki pred 25 leti, Irena pa je bila moja vzornica in mentorica. Idej in volje nam še ne zmanjkuje in poskrbeli bomo, da tudi na daljavo ostanemo v stiku.''

www.zoo.si





Sorodni članki

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Pomladne novosti v Živalskem vrtu Ljubljana

Pripeljali smo dve novi ogroženi vrsti za ZOO Ljubljana in sicer filipinskega kljunorožca in svinjskega jelena
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

Ponovno lahko svoje otroke razveselite z nepozabnimi zimskimi počitnicami, ki se bodo odvijale vsak dan med 19. - 23.2.2024!
preberi več

Vabljeni na Svetovni dan psov!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Noč črnih mačk z čarovniško modno revijo

Zavetišče Ljubljana vabi na Noč črnih mačk v soboto, 28. oktobra med 14. in 19. uro
preberi več

Vabljeni na Svetovni dan psov!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Vabljeni na Svetovni dan psov!

Zavetišče Ljubljana vabi vse ljubitelje psov, da se jim pridružite pri obeležitvi Svetovnega dneva psov, posebnega dogodka, ki je posvečen našim zvestim in neizmerno ljubečim štirinožnim prijateljem
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Novo okno v znanost živalskih vrtov in akvarijev

Evropska zveza živalskih vrtov in akvarijev (EAZA) vzpostavlja vseevropsko raziskovalno podatkovno zbirko
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

ZOO Ljubljana vabi otroke na preživljanje zimskih počitnic
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimski ZOO Ljubljana letos z drsališčem!

Živalski vrt Ljubljana ne pozna zimskega spanja. Zima prinese nove čare in mnoge živali lahko opazujemo v najlepšem kožuhu ali perju prav v zimskih mesecih
preberi več

Noč črnih mačk v zavetišču ljubljana z maratonom posvojitev

Noč črnih mačk v zavetišču ljubljana z maratonom posvojitev

Že tradicionalno od leta 2014 bodo v Zavetišču Ljubljana pripravili posebno noč namenjeno črnim mačkam. Vsako leto poudarjajo, da je bolj kot barva živali pomemben karakter in z vašo pomočjo so premagali marsikateri mit o črnih mačkah
preberi več