Izobraževalna naloga Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana

(19.04.2020) Vaši kužki in muce vas ne ogrožajo, temveč vam s svojo ljubeznijo pomagajo zmanjšati stres v teh negotovih časih. S tem prispevajo k vašemu boljšemu počutju ter tako vplivajo na vaše zdravje.

Izobraževanje skrbnikov hišnih ljubljencev

V Zavetišču Ljubljana veterinarska ekipa Marko, Tanja in Jana dajejo velik poudarek na izobraževanje skrbnikov hišnih ljubljenčkov, predvsem psov in mačk. Pri tem jima pomagajo tudi oskrbniki. Primeri prenosa virusa Covid-19 s človeka na žival so izjemno redki glede na število okužb med ljudmi.

Izobraževalna naloga Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana Prenos okužbe v obratni smeri še ni bil znanstveno potrjen. Treba je upoštevati strokovne smernice in se zaščititi pred okužbo, ki se prenaša med ljudmi ter imeti nadzor nad hišnimi ljubljenci.

Rezervni skrbniki

Vsem lastnikom hišnih ljubljencev svetujemo, da se že vnaprej dogovorijo s sorodniki ali sosedi, kdo bo prevzel skrb za njihovega ljubljenca v primeru bolezni. Če nimajo nikogar, pa zanj poskrbimo v Zavetišču Ljubljana. V primeru okužbe se je treba izogibati božanju, objemanju in ljubkovanju živali.

Hišni ljubljenci pozitivno vplivajo na naše počutje

Intuitivno razumemo, da je povezava človeka s hišnim ljubljencem obojestransko koristen in dinamičen odnos, ki pozitivno vpliva na zdravje in dobro počutje obojih. Vedno več je raziskav, ki to tudi znanstveno potrjujejo.

Dokazano je, da imajo lastniki psa ali mačke boljše duševno in fizično zdravje, manjkrat obiščejo zdravnika ali uporabijo zdravila, njihovo zdravje je bolj stabilno. Pozornost do živali deluje pomirjujoče in sproščujoče. Nivo stresa je manjši, nižji je krvni tlak, manj je bolezni srca in ožilja.

Božanje psa ali mačke vpliva na nastanek in sproščanje tako imenovanih hormonov sreče, ki ustvarijo občutek spokojnosti in dobrega počutja, hkrati pa se zniža nivo stresnega hormona.

Živali pomagajo pri vzgoji otrok

Živali imajo tudi posebno vlogo pri čustvenem razvoju otroka, zlasti pri razvoju samopodobe, avtonomije in vživljanja. Otrokom nudijo čustveno oporo in občutek ljubezni, zato pozitivno vplivajo na njihov čustveni razvoj. Otroci razvijejo boljše socialne sposobnosti in veščine ter so bolj empatični, saj so živali neposredne in takoj pokažejo svoje občutke in razpoloženje.

Druženje z živalmi spodbudi pridobivanje besednega zaklada in izboljša sposobnosti govornega sporazumevanja pri otrocih. Živali vplivajo na razvoj miselnih procesov otroka, ker so predvidljivo nepredvidljive.

Za veliko otrok so domače živali močni motivatorji za učenje. Prisotnost živali zmanjša tesnobo in strah v stresnih situacijah, zato staršem hišni ljubljenec lahko pomaga pri vzgoji otrok ter šolanju na domu tudi v teh zahtevnih dneh. Ne smemo pa pozabiti, da so za živali  odgovorne odrasle osebe. 

Dodatne informacije

Glede preventivnih ukrepov za hišne ljubljence vam posredujemo povezavo do spletne strani Zavetišča Ljubljana, kjer smo pripravili veliko uporabnih nasvetov in informacij za skrbnike živali.

Upamo, da ste spoznali, da vas vaši kužki in muce ne ogrožajo, temveč vam s svojo ljubeznijo pomagajo zmanjšati stres v teh negotovih časih. S tem prispevajo k vašemu boljšemu počutju ter tako vplivajo na vaše zdravje.

Pomagajo vam pri vzgoji otrok in njihovem šolanju. Zato jih ljubite tudi vi in skrbite zanje tako, kot si zaslužijo, da se ne bodo zaradi predsodkov nebogljeni znašli na cesti.

 www.zoo.si


Sorodni članki

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Pomladne novosti v Živalskem vrtu Ljubljana

Pripeljali smo dve novi ogroženi vrsti za ZOO Ljubljana in sicer filipinskega kljunorožca in svinjskega jelena
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

Ponovno lahko svoje otroke razveselite z nepozabnimi zimskimi počitnicami, ki se bodo odvijale vsak dan med 19. - 23.2.2024!
preberi več

Vabljeni na Svetovni dan psov!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Noč črnih mačk z čarovniško modno revijo

Zavetišče Ljubljana vabi na Noč črnih mačk v soboto, 28. oktobra med 14. in 19. uro
preberi več

Vabljeni na Svetovni dan psov!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Vabljeni na Svetovni dan psov!

Zavetišče Ljubljana vabi vse ljubitelje psov, da se jim pridružite pri obeležitvi Svetovnega dneva psov, posebnega dogodka, ki je posvečen našim zvestim in neizmerno ljubečim štirinožnim prijateljem
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Novo okno v znanost živalskih vrtov in akvarijev

Evropska zveza živalskih vrtov in akvarijev (EAZA) vzpostavlja vseevropsko raziskovalno podatkovno zbirko
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

ZOO Ljubljana vabi otroke na preživljanje zimskih počitnic
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimski ZOO Ljubljana letos z drsališčem!

Živalski vrt Ljubljana ne pozna zimskega spanja. Zima prinese nove čare in mnoge živali lahko opazujemo v najlepšem kožuhu ali perju prav v zimskih mesecih
preberi več

Noč črnih mačk v zavetišču ljubljana z maratonom posvojitev

Noč črnih mačk v zavetišču ljubljana z maratonom posvojitev

Že tradicionalno od leta 2014 bodo v Zavetišču Ljubljana pripravili posebno noč namenjeno črnim mačkam. Vsako leto poudarjajo, da je bolj kot barva živali pomemben karakter in z vašo pomočjo so premagali marsikateri mit o črnih mačkah
preberi več