Izobraževalna naloga Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana

(19.04.2020) Vaši kužki in muce vas ne ogrožajo, temveč vam s svojo ljubeznijo pomagajo zmanjšati stres v teh negotovih časih. S tem prispevajo k vašemu boljšemu počutju ter tako vplivajo na vaše zdravje.

Izobraževanje skrbnikov hišnih ljubljencev

V Zavetišču Ljubljana veterinarska ekipa Marko, Tanja in Jana dajejo velik poudarek na izobraževanje skrbnikov hišnih ljubljenčkov, predvsem psov in mačk. Pri tem jima pomagajo tudi oskrbniki. Primeri prenosa virusa Covid-19 s človeka na žival so izjemno redki glede na število okužb med ljudmi.

Izobraževalna naloga Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana Prenos okužbe v obratni smeri še ni bil znanstveno potrjen. Treba je upoštevati strokovne smernice in se zaščititi pred okužbo, ki se prenaša med ljudmi ter imeti nadzor nad hišnimi ljubljenci.

Rezervni skrbniki

Vsem lastnikom hišnih ljubljencev svetujemo, da se že vnaprej dogovorijo s sorodniki ali sosedi, kdo bo prevzel skrb za njihovega ljubljenca v primeru bolezni. Če nimajo nikogar, pa zanj poskrbimo v Zavetišču Ljubljana. V primeru okužbe se je treba izogibati božanju, objemanju in ljubkovanju živali.

Hišni ljubljenci pozitivno vplivajo na naše počutje

Intuitivno razumemo, da je povezava človeka s hišnim ljubljencem obojestransko koristen in dinamičen odnos, ki pozitivno vpliva na zdravje in dobro počutje obojih. Vedno več je raziskav, ki to tudi znanstveno potrjujejo.

Dokazano je, da imajo lastniki psa ali mačke boljše duševno in fizično zdravje, manjkrat obiščejo zdravnika ali uporabijo zdravila, njihovo zdravje je bolj stabilno. Pozornost do živali deluje pomirjujoče in sproščujoče. Nivo stresa je manjši, nižji je krvni tlak, manj je bolezni srca in ožilja.

Božanje psa ali mačke vpliva na nastanek in sproščanje tako imenovanih hormonov sreče, ki ustvarijo občutek spokojnosti in dobrega počutja, hkrati pa se zniža nivo stresnega hormona.

Živali pomagajo pri vzgoji otrok

Živali imajo tudi posebno vlogo pri čustvenem razvoju otroka, zlasti pri razvoju samopodobe, avtonomije in vživljanja. Otrokom nudijo čustveno oporo in občutek ljubezni, zato pozitivno vplivajo na njihov čustveni razvoj. Otroci razvijejo boljše socialne sposobnosti in veščine ter so bolj empatični, saj so živali neposredne in takoj pokažejo svoje občutke in razpoloženje.

Druženje z živalmi spodbudi pridobivanje besednega zaklada in izboljša sposobnosti govornega sporazumevanja pri otrocih. Živali vplivajo na razvoj miselnih procesov otroka, ker so predvidljivo nepredvidljive.

Za veliko otrok so domače živali močni motivatorji za učenje. Prisotnost živali zmanjša tesnobo in strah v stresnih situacijah, zato staršem hišni ljubljenec lahko pomaga pri vzgoji otrok ter šolanju na domu tudi v teh zahtevnih dneh. Ne smemo pa pozabiti, da so za živali  odgovorne odrasle osebe. 

Dodatne informacije

Glede preventivnih ukrepov za hišne ljubljence vam posredujemo povezavo do spletne strani Zavetišča Ljubljana, kjer smo pripravili veliko uporabnih nasvetov in informacij za skrbnike živali.

Upamo, da ste spoznali, da vas vaši kužki in muce ne ogrožajo, temveč vam s svojo ljubeznijo pomagajo zmanjšati stres v teh negotovih časih. S tem prispevajo k vašemu boljšemu počutju ter tako vplivajo na vaše zdravje.

Pomagajo vam pri vzgoji otrok in njihovem šolanju. Zato jih ljubite tudi vi in skrbite zanje tako, kot si zaslužijo, da se ne bodo zaradi predsodkov nebogljeni znašli na cesti.

 www.zoo.si


Sorodni članki

ZOO Ljubljana vabi na naravoslovni dan in natečaj risanja s kredami; Vir slike: ZOO Ljubljana

ZOO Ljubljana vabi na naravoslovni dan in natečaj risanja s kredami

Ob svetovnem dnevu ptic selivk ter bližnjem dnevu ogroženih vrst v ZOO Ljubljana vabijo na tradicionalni naravoslovni dan s študenti Pedagoške fakultete v Ljubljani in natečaj risanja s kredami
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Materinski dan in vikend živalskih staršev in mačjih pand

Ob materinskem dnevu v ZOO Ljubljana iz naročij mater že kukajo prvi letošnji mladički
preberi več

Prvič teden Noči črnih mačk v Zavetišču Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Prvič teden Noči črnih mačk v Zavetišču Ljubljana

Po tednu počitnic ta vikend še vrhunec z zaključkom dvodnevnega tabora in tradicionalnim dnevom odprtih vrat zavetišča, posvečenim razbijanju mitov o črnih mačkah in drugih uveljavljenih zmot in neresnic
preberi več

Noč črnih mačk v Zavetišču Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Noč črnih mačk v Zavetišču Ljubljana

V Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana že šesto leto praznujejo noč čarovnic kot NOČ ČRNIH MAČK
preberi več

Dnevi odprtih vrat Zavetišča Ljubljana ob svetovnem dnevu živali in oskrbnikov živali; Vir slike: ZOO Ljubljana

Dnevi odprtih vrat Zavetišča Ljubljana ob svetovnem dnevu živali in oskrbnikov živali

V ponedeljek 4. oktobra obeležujemo svetovni dan živali in oskrbnikov živali. Ta dan je postal dan, ko se spomnimo ter poklonimo vsem živalim in ljudem, ki jih imajo radi, jih spoštujejo, so odgovorni, skrbijo zanje
preberi več

Zavetišče Ljubljana posvoji zapuščene praskalnike; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zavetišče Ljubljana posvoji zapuščene praskalnike

Zavetišče Ljubljana organizira prav posebno posvojitveno akcijo. V okviru svojega rednega dela, Zavetišče Ljubljana vsak dan oskrbuje zapuščene živali in jim išče posvojitelje
preberi več

V Živalskem vrtu Ljubljana ima mladiče volčji trop; Vir slike: ZOO Ljubljana

V Živalskem vrtu Ljubljana ima mladiče volčji trop

Pri kanadskih volkovih smo manj kot pol leta po prihodu samca Aragorna dočakali prvi (in drugi) naraščaj. Samici Freya in Isa sta mladiče skotili vsaka v svojem brlogu, njihov oče pa se je izkazal za skrbnega vodjo tropa
preberi več

Sibirska tigrica; Vir slike: ZOO Ljubljana

Sibirska tigrica Vita iz ZOO Ljubljana ima novega partnerja

V Živalskem vrtu Ljubljana smo se te dni razveselili novega samca sibirskega tigra, ki je na posebni naravovarstveni misiji. Upamo, da se bosta s tigrico Vito dobro razumela in se uspešno parila
preberi več