20. obletnica delovanja Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana

(05.10.2022) Četrti oktober je za Zavetišče Ljubljana dvojen praznik. Najprej, ker je to rojstni dan zavetišča. Letos mineva 20 let, odkar je prvič odprlo vrata zapuščenim živalim.

Obenem je ta dan že 91 let tudi svetovni dan živali in njihovih oskrbnikov. V Zavetišču Ljubljana so tako danes pripravili slovesnost ter se spomnili najzaslužnejših sodelavcev ter podpornikov, živali in njihove ljubitelje pa so obdarili z novimi izobraževalnimi ter ozaveščevalnimi vsebinami. Na spletni strani zavetišča je zaživel tudi časovni trak, ki izpostavlja najpomembnejše mejnike ter akterje v razvoju zavetišča.


Konec tedna bodo sledili še tradicionalni dnevi odprtih vrat, ki bodo potekali vsak dan od 10:00 do 18:00 od sobote 8. oktobra do nedelje 9. oktobra 2022!

20 LET

Prav danes je minilo dvajset let, odkar je Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana, s prvotnim imenom Zavetišče Gmajnice, kot zadnji projekt takratne županje Vike Potočnik prvič odprlo svoja vrata za zapuščene živali. Danes je Zavetišče Ljubljana mnogo več, kot le zatočišče za živali. Je sodoben kompleks modernih prostorov za živali. Je središče, ki sledi najsodobnejšim smernicam  oskrbe in obravnave živali, je šola za življenje, ki jo otroci z veseljem obiščejo in to MED POČITNICAMI!!!!. Saj,.. kdo pa še ima učilnico v mestnem avtobusu in pasjem izpustu, in učitelja z brki in repom?


Danes si je težko predstavljati, da še ne dolgo nazaj ni bilo tako. Zgodba zavetišča se je začela precej drugače. Spremljalo jo je mnogo dvomov, različnih mnenj in čustev. Od takrat so se zgodili tektonski premiki – ne le na zemljišču, kjer se nahaja zavetišče, pač pa predvsem tudi v glavah in srcih ljudi.

Tisti, ki jih zanima prehojena pot v preteklih dveh desetletjih, lahko od danes naprej na spletni strani zavetišče raziščejo časovni trak. MOL je bila prva lokalna skupnost v Sloveniji, ki je zgradila in odprla zavetišče za zapuščene pse in mačke na svojem območju. Od prvotno treh zaposlenih – prvo osebje so bili veterinar in vodja zavetišča ter dva oskrbnika, današnji kolektiv šteje 11 zaposlenih. Adaptirano stavbo nekdanjih Ljubljanskih mlekarn, ki je obsegala 1.100 m2 uporabnih površin, je nadomestil nov kompleks, ki se razširja na 3.400 m2. Že ob ustanovitvi zavetišča je bila vizija postati regionalno zavetišče, kar se je uresničilo leta 2020, ko je zavetišče pričelo izvajati koncesijo za vse več novih občin. Danes jih je skupaj že 12.


V 20 letih so sprejeli in oskrbeli 38.000 živali. Več kot 12.000 živalim so našli novi dom, mnogim so našli starega, prav toliko mačk pa so po oskrbi v zavetišču vrnili v okolje. Če so v začetku delovanja zavetišča le vsakega petega psa vrnili skrbniku, jih danes kot izgubljene hitro vrnejo domov kar tri četrtine. Podobnih uspehov žal še niso dosegli pri mačkih, ki jih je kar petkrat več, predvsem neželenih mladičev.

SVETOVNI DAN ŽIVALI

Četrti oktober je že 91 let tudi svetovni dan živali in njihovih (o)skrbnikov. V Evropi je registriranih okrog 92 milijonov psov, okrog 113 milijonov mačk in nič manj eksotičnih hišnih živali. Slovenija je evropska država z enim najvišjih povprečij števila psov na prebivalca (okrog 12% za Slovenijo in približno 8,5% za Ljubljano).

Direktorica ZOO in Zavetišča Ljubljana Barbara Mihelič je ob tem izpostavila: »Živali nimajo takšne zmožnosti komunikacije z ljudmi, kot jo imamo sami. Čeprav so pomembni someščani, sokrajani in družabniki, čeprav mjavkajo, lajajo in včasih celo rjovejo, niso slišane. Zato je svetovni dan živali tista priložnost, ko jim lahko prisluhnemo in jim lahko posodimo svoj glas.«

Najlepše lahko Svetovni dan živali obeležimo tako, da nekaj zanje prispevamo sami. Tudi zavetišče Ljubljana je danes simbolično naredilo nov korak k boljšemu jutri za živali in njihove skrbnike. V sklopu ozaveščevalnih vsebin so za ljubitelje psov in njihove varovance pripravili izobraževalni video o pravilnem načinu transporta psov in pripenjanja v avtu.

Mačke in ljubitelji mačk so dobili novo aplikacijo – mačjo pravljico, kjer lahko vsak bralec sodeluje pri tem, kakšen konec bo imela. 1+1=2 samo  v matematiki, v naravi pa je lahko tudi 0 ali 3 ali milijon. Zlasti, kadar mačkon sreča mačko.

NAGRAJENCI:

Zavetišče je več, kot le zidovi, stavbe in živali. Zavetišče je predvsem mozaik zgodb živali in zgodb ljudi ter sinergij, ki se spletejo med njimi. Zavetišča Ljubljana ne bi bilo brez mnogoštevilnih prostovoljcev, podpornikov in sodelavcev. Najzaslužnejših so v Zavetišču Ljubljana ob današnjem prazniku in jubileju spomnili tudi s plaketami.

Prejeli so jih:

Prva generacija – dvojica oskrbnikov, ki so v zavetišču Ljubljana že vse od ustanovitve: Klavdija Kodelja ter Mirko Korošec.

Naj sprehajalka dvajsetletja, ga. Vida Kološa, ki je ob tej priložnosti dobila tudi posebno unikatno uniformo z oznako Naj prostovoljka. Njen rekord bo zelo težko preseči, saj je doslej sprehodila 3800 psov, jih 1000 obiskala na domu ter pri tem prevozila 20.000 kilometrov. Opravila je neverjetnih 8000 prostovoljnih ur.

Naj sosed – Policijska postaja vodnikov službenih psov: Nagrado je v imenu vodstva prevzel vodnik Janez Tonejc, ki največ sodeluje v pedagoških programih Zavetišča.

Naj prijatelj zavetišča Ljubljana: Wallis Automotive Europe d.o.o, enota Slovenija, v njenem imenu direktor Borut Gazvoda, za 4 podarjene avtomobile ter desetletno sodelovanje.

Marko Oman, veterinar ter vodja zavetišča za 15 let dela ter prispevek k razvoju Zavetišča Ljubljana.

Darilo pa  je prejelo tudi Zavetišče:

Podjetje Wallis Automotive Europe d.o.o. Slovenia je Zavetišču Ljubljana kot darilo ob jubileju podarilo novo vozilo Opel Combo, že četrto v zadnjih desetih letih. Z njihovimi vozili so v desetih letih prepeljali več kot 13.000 živali in prevozili več kot pol milijona kilometrov. Poleg tega pa tudi izobraževalni kotiček v predprostoru pasjega objekta, kjer lahko izveste vse o pravilnem transportu hišnih živali v avtomobilu.

Direktor Wallis Automotive Europe d.o.o. Slovenia, Borut Gazvoda je ob tem povedal:

Veseli nas, da smo lahko že 10 let del tako plemenite, dobrosrčne in tudi zanimive zgodbe, kot je naše sodelovanje z Zavetiščem Ljubljana in Živalski vrt Ljubljana. Pravzaprav smo skozi naše sodelovanje že postali pravi prijatelji, ki skupaj iščejo rešitve, ki omogočajo varno in učinkovito reševanje zapuščenih psov in mačkov iz 12 občin, ter skrbijo za oskrbovanje in prevozne potrebe Zavetišča Ljubljana in Živalskega vrta Ljubljana. Ob tem se je razvila tudi ideja o psom prijaznih avtosalonih in aktivnem ozaveščanju o varnem prevozu vseh potnikov v vozilu, tudi štirinožnih. Še posebej smo na ta dan ponosni, da je svojo končno vsebino v Zavetišču dobil tudi Oplov kotiček, kjer v ta namen pripravljen del avtomobila in informativne table ter oprema za prevoz psov sporočajo, kako pomembno je, da pse v avtomobilu varno prevažamo. Z veseljem Zavetišču Ljubljana ob njegovi dvajset letnici v uporabo izročamo že četrto vozilo, Opel Combo, s katerim vam želimo mnogo voženj in srečno zaključenih zgodb.''

Župan Zoran Janković je v svojem zaključnem nagovoru izpostavil predvsem pripadnost in srčnost zaposlenih pri opravljanju njihovega poslanstva ter kolektivu ob jubileju podaril umetniško delo s simboličnim pomenom – Slovensko srce, umetnika Oskarja Kogoja.


Sorodni članki

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

Ponovno lahko svoje otroke razveselite z nepozabnimi zimskimi počitnicami, ki se bodo odvijale vsak dan med 19. - 23.2.2024!
preberi več

Vabljeni na Svetovni dan psov!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Noč črnih mačk z čarovniško modno revijo

Zavetišče Ljubljana vabi na Noč črnih mačk v soboto, 28. oktobra med 14. in 19. uro
preberi več

Vabljeni na Svetovni dan psov!; Vir slike: ZOO Ljubljana

Vabljeni na Svetovni dan psov!

Zavetišče Ljubljana vabi vse ljubitelje psov, da se jim pridružite pri obeležitvi Svetovnega dneva psov, posebnega dogodka, ki je posvečen našim zvestim in neizmerno ljubečim štirinožnim prijateljem
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Novo okno v znanost živalskih vrtov in akvarijev

Evropska zveza živalskih vrtov in akvarijev (EAZA) vzpostavlja vseevropsko raziskovalno podatkovno zbirko
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

ZOO Ljubljana vabi otroke na preživljanje zimskih počitnic
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimski ZOO Ljubljana letos z drsališčem!

Živalski vrt Ljubljana ne pozna zimskega spanja. Zima prinese nove čare in mnoge živali lahko opazujemo v najlepšem kožuhu ali perju prav v zimskih mesecih
preberi več

Noč črnih mačk v zavetišču ljubljana z maratonom posvojitev

Noč črnih mačk v zavetišču ljubljana z maratonom posvojitev

Že tradicionalno od leta 2014 bodo v Zavetišču Ljubljana pripravili posebno noč namenjeno črnim mačkam. Vsako leto poudarjajo, da je bolj kot barva živali pomemben karakter in z vašo pomočjo so premagali marsikateri mit o črnih mačkah
preberi več

Prvi mladič mačjega pande v ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Prvi mladič mačjega pande v ZOO Ljubljana

V Živalskem vrtu Ljubljana se je prvič skotil mladič mačjih pand, ki bo javnosti predstavljen na mednarodni dan teh nenavadnih živali v soboto,  17. septembra
preberi več