XX srednjeevropski bujatrični kongres

(04.10.2021) Kot menda veste se je  konec Septembra 2021 na Ptuju med 22. in 25. septembrom 2021 odvijal 20. Srednjeevropski bujatrični kongres, ki ga je tokrat organiziralo Slovensko bujatrično društvo.


Kongres se je odvijal v živo. Prvi dan kongresa je potekala delavnica na družinski kmetiji »Napast« v kraju Cirkovci pri Ptuju. Na delavnici je bilo prisotnih preko 50 udeležencev iz Slovenije in tujine, delavnico pa je vodil mednarodno uveljavljen profesor Alexander Starke iz Fakultete v Leipzigu, Nemčija skupaj s svojo ekipo strokovnjakov.

Tako je bilo na delavnici 8 različnih postaj, kjer so strokovnjaki predstavili različna področja v bujatriki (diagnostika in zdravljenje obolenj parkljev, diagnostika šepanja,  kirurgija seska,  ultrazvočna diagnostika abdomna, uporaba endoskopa v bujatriki,…). Udeleženci so na delavnicah lahko aktivno sodelovali. Razdeljeni so bili v skupine in se nato izmenjevali vsakih 30 minut.

V celotnem dnevu je tako vsak udeleženec bil prisoten na vseh postajah. Tempo je bil zelo intenziven in ob koncu dneva so bili vsi udeleženci že precej utrujeni.
Na delavnici je bilo poskrbljeno tudi za hrano in pijačo.  Med delavnico sta bila 2 daljša (30-minutna) odmora, kjer so se udeleženci okrepčali najprej z bogračem, v drugem odmoru  je bilo poskrbljeno za dobrote iz žara. Delavnica se je zaključila ob 19. uri nakar se je dogajanje preselilo v hotel Primus na Ptuju, kjer je bila v sredo zvečer tudi uradna otvoritev kongresa.

Že na otvoritvi je bilo prisotnih preko 130 udeležencev, kar je za predvečer takšnih kongresov prej izjema kot pravilo.

Na kongresu v hotelu Primus na Ptuju so se nato v četrtek pridružili še ostali udeleženci in tako je skupno število udeležencev prišlo na številko 215. Od tega je bilo 125 udeležencev iz Slovenije, ostali so bili iz drugih srednjeevropskih držav, s svojim prispevkom je na kongresu sodelovala tudi kolegica iz Egipta.

Ker je bil kongres edini te vrste v zadnjem letu in pol je bil tudi izbor tem in prispevkov pester in številčen. To je bistveno  pripomoglo tudi k sami kvaliteti predavanj in predstavitev. Na kongresu je bilo  9 vabljenih predavanj (t.i. key-note), 25 krajših (15 min)  ustnih predstavitev in 27 predstavitev v obliki postrov. Na kongresu so sodelovali strokovnjaki in udeleženci iz 15- ih različnih držav, ki so predstavljali različna področja. Uvodno plenarno predavanje je imel profesor Jurgen Rehage iz Dunaja, ki je v zanimivem predavanju predstavil trende ter  prihodnost veterinarjev praktikov, ki se ukvarjamo z bujatriko oz. t.i. veliko prakso.  Ob koncu predstavitve je bila zanimiva razprava o tej temi, ki je aktualna tako v Sloveniji, kot v tujini.

Povsod se srečujemo z isto težavo in sicer pomanjkanjem usposobljenih veterinarjev praktikov, ki bi želeli delati na tem področju.

V nadaljevanju so bile na programu kongresa različni prispevki z različnih področij bujatrike (metabolne bolezni, bolezni vimena,  čredno zdravje, dobrobit živali in goveda, kirurgija, infekcijske bolezni, kamelidi novega sveta,….)

V četrtek zvečer se je avditorij povezal s sočasnim online srečanjem Evropskega bujatričnega kolidža (ECBHM), ki je imel srečanje v istem terminu. Spremljali smo predavanje Prof. Marine Von Keyserlingk, ki je imela zanimivo predavanje o pomenu dobrobiti govedi, vlogi veterinarjev in pomenu dobrobiti v povezavi z razvojem in obstojem  živinoreje. Dotaknila se je tudi  potreb in zahtev potrošnikov v prihodnje.

V petek je po kočanih predavanjih  bila slavnostna večerja. Tu so se še zadnjič zbrali vsi prisotni na kongresu ter na kratko povzeli dogajanja v preteklih dneh. V uvodu je bila krajša predstavitev utrinkov z sredinih delavnic, čemur je sledil zanimiv kulturni program z Juretom Ivanušičem, ki je poskrbel za pozitivno atmosfero v dvorani.

Fotografije bujatričnega kongresa MEBC 2021

Fotografije bujatričnega kongresa MEBC 2021

Konec septembra smo se udeležili 20.  Srednjeevropskega bujatričnega kongresa na Ptuju
preberi več


Po slavnostni večerji pa so na oder prišli člani skupine Happy Band, kjer aktivno sodeluje tudi dolgoletni predsednik bujatričnega društva prof. Ožbalt Podpečan.  Tako so poskrbeli da smo se ob njihovih zvokih zabavali in plesali dolgo v noč.

V soboto smo se podali na krajšo ekskurzijo po prečudovitem mestu Ptuj in  na koncu obiskali še osemenjevalni center Ptuj. Tu so nam predstavili osemenjevalni center in nekaj plemenskih bikov. Po kosilu smo se še zadnji udeleženci odpravili proti domu in si ob slovesu zaželeli nasvidenje ob naslednjem bujatričnem druženju.

Za nami je izjemen bujatrični kongres, ki smo si ga vsi dobro zapomnili in se ga bomo z veseljem spominjali. Posebna zahvala vsem sponzorjem, ki so s svojimi sredstvi pripomogli k uspešni izvedbi. Hvala celotnem organizacijskem odboru, celotni ekipi iz Leipziga ter vsem udeležencem, ki so poskrbeli za nepozabno srečanje na Ptuju.


Slovensko bujatrično društvo načrtuje naslednje bujatrično srečanje v obliki Konference Slovenskega bujatričnega društva, ki bo predvidoma konec meseca marca. O podrobnostih bodo člani pravočasno obveščeni.

Ivan Amon, dr.vet.med.

Fotografije z dogodka najdete na tej povezavi!


Sorodni članki

Fotografije bujatričnega kongresa MEBC 2021

Fotografije bujatričnega kongresa MEBC 2021

Konec septembra smo se udeležili 20.  Srednjeevropskega bujatričnega kongresa na Ptuju
preberi več

Slovensko bujatrično društvo

XX. Srednjeevropski bujatrični kongres na Ptuju

Od 22. do 25. septembra 2021 bo potekal letošnji XX. Srednjeevropski bujatrični kongres na Ptuju
preberi več

2. tradicionalni izlet bujatrikov; Vir slike: Andrej Vrzel (Šantl Veterinarska ambulanta d.o.o.)

2. tradicionalni izlet bujatrikov

Slovensko bujatricno društvo se je 23.11.2018 pod vodstvom Bernarda Soršaka in Ivana Amona odpravilo na drugi tradicionalni izlet, tokrat v Italijo
preberi več

Slovensko bujatrično društvo

Slovensko bujatrično društvo vabi na strokovno ekskurzijo

Slovensko bujatrično društvo 23. in 24. 11. 2018 organizira strokovno ekskurzijo v Italijo
preberi več

Slovensko bujatrično društvo

28. konferenca Slovenskega bujatričnega društva

28. konferenca Slovenskega bujatričnega društva, se bo odvijala 13. ter 14. aprila v termah Dobrna
preberi več

Slovensko bujatrično društvo

27. konferenca Slovenskega bujatričnega društva

Slovensko bujatrično društvo letošnjo konferenco organizira v petek, 7. in soboto, 8. aprila 2017 v Termah Dobrna
preberi več

Sočasno se bodo od 10. do 13. junija 2015 odvijali XV. Srednjeevropski bujatrični kongres, 10. Simpozij Evropskega kolidža za management zdravja goveda (ECBHM) in 25. Slovenska bujatrična konferenca.

Pomembna bujatrična strokovna srečanja v letu 2015 tokrat v Mariboru!

Sočasno se bodo od 10. do 13. junija 2015 odvijali XV. Srednjeevropski bujatrični kongres, 10. Simpozij Evropskega kolidža za management zdravja goveda (ECBHM) in 25. Slovenska bujatrična konferenca
preberi več

Znanost

novice

mednarodno