Letna skupščina FVE (Federation of Veterinarians of Europe)

(12.06.2013) V Mariboru se je med 7. in 8. junijem odvijala redna letna skupščina zveze FVE, dogodek ki je izjemnega pomena za vse predstavnike veterinarske stroke v Evropi.

Nekateri člani FVE so sočasno tudi predstavniki svetovnega združenja veterinarjev WVA (World Veterinary Association). Skupščine in sestanki sekcij FVE so tako nedvomno dogodki, pomembni za vso svetovno veterinarsko skupnost.


FVE-GA-Maribor-2013

Dan pred letno skupščino, 6. junija, so potekali sestanki članov posameznih sekcij UEVP (Union of European Veterinary Practitioners), EASVO (European Association of State Veterinary Officers), UEVH (Union of European Veterinary Hygienists) in EVERI (European Veterinarians in Education, Research and Industry), ki se ukvarjajo s profesionalnim sodelovanjem in delom veterinarjev na specifičnih delovnih področjih (veterinarji praktiki, veterinarji v državnih organih, znanosti, izobraževanju, industriji...). 


sodniki FVE
Sekcije s vojim delom pokrivajo vse segmente zveze, v katero so in morajo biti vključeni veterinarji predvsem s stališča strokovnih kot tudi splošnih kriterijev.

Na letošnji skupščini je sodelovalo okoli 150 delegatov iz 36 držav članic in dveh držav 'opazovalk'. V skladu z listo FVE med stalne članice spadajo Avstrija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Makedonija, Nemčija, grčija, Madžarska, Islandija, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Črna Gora, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Srbija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Švica, Turčija in Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. Letos sta dogodek opazovali Albanija in Ukrajina.


Skupščina FVE
Otvoritev uradnega dela skupščine FVE se je pričela s pozdravnima nagovoroma predsednika FVE, dr. Christophea Buhota in dr. Boruta Zemljiča, predsednika gostiteljske Veterinarske zbornice Slovenije, prisotne pa je pozdravila tudi poslanka Ministrstva za kmetijstvo in okolje RS.

Redni del skupščine se je odvijal po predvidenem časovnem planu in je vključeval predavanje predsednika FVE o trenutnem stanju združenja, izvolitev predsednika in štirih podpredsednikov FVE za obdoje med leti 2013 do 2015, finančno poročilo za leto 2012, plan za leto 2014 ter nominacije za nov finančni odbor.


dr. Borut Zemljič, predsednik Veterinarske zbornice Slovenije
dr. Christophe Buhot, predsednik FVE
dr. Christophe Buhot, predsednik FVE

Organizacijo letošnje skupščine je odlično izpeljala Veterinarska zbornica Slovenije, katere predstavniki so vse tri dni trajanja srečanja kazali izjemno gostoljubje. Za uspešno opravljeno delo jim udeleženci iskreno čestitajo.

prof. dr. Olga Zorman Rojs
prof. dr. Olga Zorman Rojs
Formalni dopoldanski program je popestrilo predavanje podpredsedniceVeterinarske zbornice Slovenije in redne profesorice na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani, prof. dr. Olge Zorman Rojs, Dipl. ECAM, ki je kot gostujoča predavateljica predstavila temo z naslovom „Vaccination as a tool in a case of outbreaks of very dangerous infective disaeses“. Med drugim je v predavanju poudarila tudi zmeraj aktualno ptičjo gripo s praktičnimi možnostmi, prednostmi in obstoječimi težavami za imunoprofilakso.

Člani FVE, ki so sočasno tudi člani Svetovnega združenja veterinarjev (WVA), so srečanje izkoristili tudi za organizacijo sestanka o aktivnostih svetovnega združenja.


Srečanja članov
V drugem delu prvega dne skupščine je bilo govora tudi o trenutnih aktivnostih in zaključkih predhodnih diskusij s področja dobrobiti živali, permanentnega izobraževanja veterinarjev v Evropi (VetCEE – Veterinary Continous Education in Europe), zakonodaje o zdravju živali, javnega zdravstva, preventive rezistence mikroorganizmov na veterinarsko medicinske proizvode, zdravja čebel in rib ter dobrobiti živali.  

Zoran Juginović, DVM
Urednik Veterina portal

Sorodni članki

FVE

Spletna delavnica "Mental Health in healthcare and veterinary proffesionals"

26. oktobra ob 10.30 dogodek organizirata FVE in FEAM (European Biomedical Policy Forum)
preberi več

10. mednarodni kongres "Veterinarska znanost in stroka" v Zagrebu

10. mednarodni kongres “Veterinarska znanost in stroka” v Zagrebu

Veterinarska fakulteta v Zagrebu organizira že 10. mednarodno srečanje, ki se bo odvijalo med 5. in 7. oktobrom v Zagrebu
preberi več

UVMPS/SASAP

SIVEMAP XVII

Srbsko združenje veterinarjev za male živali vas vabi na vsakoletno srečanje SIVEMAP!
preberi več

Eastern European Regional Veterinary Conference (EERVC)

EERVC 2023

Letošnji kongres Eastern European Regional Veterinary Conference (EERVC) se bo odvijal med 5. in 7. oktobrom v Grčiji. Prijave so že odprte!
preberi več

Veterinarski dani 2023

Veterinarski dani 2023

Hrvaška veterinarska zbornica, Veterinarska fakulteta v Zagrebu in Hrvaški veterinarski inštitut vas vabijo na strokovno srečanje Veterinarski dani 2023
preberi več

VetForum Europe 2023

VetForum Europe 2023

Organizatorji vabijo evropske kolege veterinarje k udeležbi na VetForum Europe, ki bo 5. in 6. Junija v Španiji (Marbella)
preberi več

Feline Day v Beogradu

Feline Day v Beogradu

Srbsko združenje veterinarjev za male živali, ISFM in FECAVA vabijo na enodnevni seminar v Beograd
preberi več

Hepatološki kongres za male živali v Benetkah

Hepatološki kongres za male živali v Benetkah

SCIVAC vas od 30. marca do 1. aprila 2023 vabi na 1. mednarodni kongres hepatologije malih živali v Benetkah!
preberi več