Letna skupščina FVE (Federation of Veterinarians of Europe)

(12.06.2013) V Mariboru se je med 7. in 8. junijem odvijala redna letna skupščina zveze FVE, dogodek ki je izjemnega pomena za vse predstavnike veterinarske stroke v Evropi.

Nekateri člani FVE so sočasno tudi predstavniki svetovnega združenja veterinarjev WVA (World Veterinary Association). Skupščine in sestanki sekcij FVE so tako nedvomno dogodki, pomembni za vso svetovno veterinarsko skupnost.


FVE-GA-Maribor-2013

Dan pred letno skupščino, 6. junija, so potekali sestanki članov posameznih sekcij UEVP (Union of European Veterinary Practitioners), EASVO (European Association of State Veterinary Officers), UEVH (Union of European Veterinary Hygienists) in EVERI (European Veterinarians in Education, Research and Industry), ki se ukvarjajo s profesionalnim sodelovanjem in delom veterinarjev na specifičnih delovnih področjih (veterinarji praktiki, veterinarji v državnih organih, znanosti, izobraževanju, industriji...). 


sodniki FVE
Sekcije s vojim delom pokrivajo vse segmente zveze, v katero so in morajo biti vključeni veterinarji predvsem s stališča strokovnih kot tudi splošnih kriterijev.

Na letošnji skupščini je sodelovalo okoli 150 delegatov iz 36 držav članic in dveh držav 'opazovalk'. V skladu z listo FVE med stalne članice spadajo Avstrija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Makedonija, Nemčija, grčija, Madžarska, Islandija, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Črna Gora, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Srbija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Švica, Turčija in Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. Letos sta dogodek opazovali Albanija in Ukrajina.


Skupščina FVE
Otvoritev uradnega dela skupščine FVE se je pričela s pozdravnima nagovoroma predsednika FVE, dr. Christophea Buhota in dr. Boruta Zemljiča, predsednika gostiteljske Veterinarske zbornice Slovenije, prisotne pa je pozdravila tudi poslanka Ministrstva za kmetijstvo in okolje RS.

Redni del skupščine se je odvijal po predvidenem časovnem planu in je vključeval predavanje predsednika FVE o trenutnem stanju združenja, izvolitev predsednika in štirih podpredsednikov FVE za obdoje med leti 2013 do 2015, finančno poročilo za leto 2012, plan za leto 2014 ter nominacije za nov finančni odbor.


dr. Borut Zemljič, predsednik Veterinarske zbornice Slovenije
dr. Christophe Buhot, predsednik FVE
dr. Christophe Buhot, predsednik FVE

Organizacijo letošnje skupščine je odlično izpeljala Veterinarska zbornica Slovenije, katere predstavniki so vse tri dni trajanja srečanja kazali izjemno gostoljubje. Za uspešno opravljeno delo jim udeleženci iskreno čestitajo.

prof. dr. Olga Zorman Rojs
prof. dr. Olga Zorman Rojs
Formalni dopoldanski program je popestrilo predavanje podpredsedniceVeterinarske zbornice Slovenije in redne profesorice na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani, prof. dr. Olge Zorman Rojs, Dipl. ECAM, ki je kot gostujoča predavateljica predstavila temo z naslovom „Vaccination as a tool in a case of outbreaks of very dangerous infective disaeses“. Med drugim je v predavanju poudarila tudi zmeraj aktualno ptičjo gripo s praktičnimi možnostmi, prednostmi in obstoječimi težavami za imunoprofilakso.

Člani FVE, ki so sočasno tudi člani Svetovnega združenja veterinarjev (WVA), so srečanje izkoristili tudi za organizacijo sestanka o aktivnostih svetovnega združenja.


Srečanja članov
V drugem delu prvega dne skupščine je bilo govora tudi o trenutnih aktivnostih in zaključkih predhodnih diskusij s področja dobrobiti živali, permanentnega izobraževanja veterinarjev v Evropi (VetCEE – Veterinary Continous Education in Europe), zakonodaje o zdravju živali, javnega zdravstva, preventive rezistence mikroorganizmov na veterinarsko medicinske proizvode, zdravja čebel in rib ter dobrobiti živali.  

Zoran Juginović, DVM
Urednik Veterina portal

Sorodni članki

UVMPS/SASAP

Kongres SIVEMAP 2022 v Beogradu

Združenje veterinarjev za male živali Srbije vabi vse kolege veterinarje, da se med 11. in 13. novembrom 2022 udeležijo vsakoletnega SIVEMAP kongresa v Beogradu
preberi več

ECVSMR Scientific Meeting

Fotoalbumi s 3. strokovnega  srečanja ECVSMR na Hrvaškem

Strokovnega srečanja Evropskega kolegija za veterinarsko športno medicino in rehabilitacijo (ECVSMR) se je od 29. septembra do 1. oktobra 2022 udeležilo več kot 200 kolegov.
preberi več

ECVSMR

3. Kongres ECVSMR 2022 jeseni v Puli!

Letošnje srečanje ECVSMR (European College of Veterinary Sportsmedicine and Rehabilitation) se bo odvijalo med 29. septembrom in 1. oktobrom 2022 v Puli.
preberi več

FECAVA

FECAVA 2022 v Pragi – ste že prijavljeni?

Češka je poznana po kvalitetnem pivu in ugodnih cenah, letos pa so dodatno še ponosni gostitelji kongresa FECAVA, ki se bo odvijal med 8. in 11. junijem 2022 v Pragi
preberi več

FECAVA

Dobrodelni webinar Vets for Ukraine

FECAVA in The Webinar Vet organizirata brezplačni celodnevni spletni kongres z namenom zbiranja sredstev za pomoč Ukrajini.
preberi več

7. Hrvaški kongres veterinarjev za malo prakso

7. Hrvaški kongres veterinarjev za malo prakso

Hrvaško združenje veterinarjev za male živali (OVMPH) vam z veseljem sporoča, da se njihovi vsakoletni kongresi vračajo na pomladni termin, kot je bilo v navadi pred pandemijo
preberi več

FECAVA

FECAVA 2022 v Pragi

Letošnji kongres FECAVA se bo odvijal med 8. in 11. junijem 2022 v Pragi
preberi več

Kongres BSAVA 2022

Kongres BSAVA 2022

Kongres BSAVA 2022 bo letos v hibridni izvedbi in se bo odvijal med 24. in 26. marcem 2022
preberi več

Znanost

novice

Novice podjetij