Življenje pod žarometi

(10.06.2020) Nedavno sem praznovala svoj rojstni dan. Pevski zborček bi moral pomeniti prav posebno pozornost. Ampak, bodimo iskreni: se v takih trenutkih počutite prijetno? Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.

Vir slike: Inga Nielsen  stock.adobe.com Moje sanje so bile, da postanem veterinarka.

Skupaj z lastniki in lastnicami – tako sem vsaj mislila – se veterinarji junaško borijo proti grozljivim boleznim in rešujejo ljubljene živali.

Danes mi je jasno: k poklicu veterinarja ne spada le zdravljenje pacientov, temveč tudi osrečevanje njih in njihovih lastnikov. Ta del našega poklica pa je grozno podcenjen...


Nedavno sem praznovala svoj rojstni dan – katerega, naj ostane skrivnost! Ponovno sem se sestala s svojimi prijatelji in prejela tudi nekaj lepih daril. Izjemno lep dan – vse do tistega enega neprijetnega trenutka!

Trenutka, ko so vsi pričeli peti samo zame... in jaz nisem imela POPOLNOMA nobenega pojma, kaj naj počnem ob tem slavnostnem napevu!

Pevski zborček bi moral pomeniti prav posebno pozornost, dokaz prijateljstva in naklonjenosti, veselo in prijetno priložnost. Ampak, bodimo iskreni: se v takih trenutkih počutite prijetno?

Prijatelji in znanci, morda tudi sodelavci, stojijo okoli vas, pojejo ter vas gledajo polni pričakovanja.

Kako reagirati v taki situaciji??

Veselo smehljanje. Seveda.

Peti skupaj z njimi. Zdi se nekako smešno.

Živčno drgnjenje rok? Nikdar dobra ideja.

Pogladiti svoj pulover? Prav tako nesmiselno.

Občutek je skoraj tak, kot da bi morali sami na gledališki oder – brez da bi vedeli, kaj je sploh na programu.

In takrat sem se spomnila povezave z našim poklicem.

Le da v tem primeru pod žarometi stoji druga uboga duša. Postavljena na mizo, kritično ogledovana, brez da bi vedela, kaj se dogaja okoli njiju, se prestopata mačka ali pes ter upata, da se bo situacija kmalu zaključila!

Le kaj si mislijo naši pacienti?

Le kakšne misli se ob teh trenutkih podijo po glavah naših pacientov?

Ko pogledam mačko si mislim, da poskuša najti le miren prostor za umik. Kar pa je še toliko težje, ko se te tujec dotika po različnih, celo intimnih delih telesa. Medtem si mačka za intimni del telesa predstavlja že samo svoj trebušček.

Psi bolj prosijo za milost: stiskajo se k svojim lastnikom in upajo, da bodo čim hitreje lahko skočili s tega grozljivega odra.

Trenutki niso ravno prijetni. Ampak, ker imamo radi svoje paciente (vsaj večino njih), se kolikor je mogoče trudimo, da bi jim bila izkušnja čim manj mučna.

Kaj lahko storimo?

Kaj lahko torej naredimo, da jim olajšamo situacijo?

Kot v primeru, ko so vsi stali okoli mene in peli rojstnodnevne napeve – kako lepo bi bilo, če bi mi prijatelj lahko pomagal varno preživeti to situacijo? Lahko bi me pograbil in me zavrtel v ritmu pesmi. To bi mi dalo oporo ter mi pokazalo, da je tukaj zame in me bo vodil skozi težavo.

Morda je to tudi najbolje, kar lahko naredimo za svoje paciente. Pokazati jim moramo: »Dragi, vem, kaj se dogaja, pomagal ti bom skozi te trenutke.« To je najenostavneje, če razumemo, kako se počutijo. Osamljene na nepoznanem odru, medtem ko vsi strmijo vanje.

Tako se bi tudi moj rojstnodnevni zborček lahko dobro zaključil!


Čutite, da tematika naslavlja prav vas? Razmišljate podobno? Ali ste popolnoma drugačnega mnenja? Pišite nam!


Naslovna fotografija: Inga Nielsen – stock.adobe.com

Do sedaj objavljeno

Vir slike: Shutterstock / Dora Zett

Poslednje minute

Kako izgledajo poslednje minute ali ure preden v dežurno ambulanto vročekrvno pridrvi lastnik s tresočimi rokami? Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Sidney A. Tordy

Izjemno strokovno vraževerje

Včasih veterinarji naletimo na nasprotnika, s katerim nismo računali, na katerega nas izobraževanje ni pripravilo in proti kateremu nimamo učinkovitega orožja. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Robin Tordy

Pravi božični čudež

Dragi kolegi, ste v božičnem času dežurni? Tudi vi spadate med mnoge druge, ki se morajo med prazniki spopadati z več delovnimi izzivi? Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Sidney A. Tordy

Zaseda

Če bi želela pripraviti tombolo na podlagi svoje službe bi izbirala stavke, ki opisujejo posebno navezo med psom in njegovim lastnikom. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Sidney A. Tordy

Learned from the best!

Oči so se mi zasolzile, ko mi je prijazni gospod pojasnil, da se moram od svojega dragega ločiti za celih 6 dni. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Shutterstock / Nikolina Novikova

Skrivnostni sprejemni obred

Veterinar za male živali vsaj enkrat doživi trenutek, ko se vpraša, ali obstaja skrivnostni sprejemni obred, ki ga mora doživeti vsakdo, preden se lahko včlani v klub "pravih" lastnikov živali. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: photoCD  stock.adobe.com

Ali smo drugačni?

Najverjetneje se še vsakdo izmed nas spominja svoje prve operacije, ki pa nikakor ni bila izvedena s skalpelom v roki... Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: desertsands  stock.adobe.com

Nadenimo svojemu življenju korono!

Trenutno se vse vrti okoli majhnega virusa, ki se zelo rad razmnožuje. Poglejmo torej tokrat krono s filozofskega vidika! Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: iStock.com / Vasilisa_k

Včasih preprosto nimamo nobene možnosti!

Tik pred opoldanskim odmorom vidim gospo, ki z rahlo nemirnim border kolijem sedi v čakalnici. »Prejšnjič smo bili pri godspodu doktorju...« prične, vendar preneha sredi stavka. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Saj bo gospod doktor ponovno pojasnil!; Vir slike: Ilustracija: Dominique Tordy

Saj bo gospod doktor ponovno pojasnil!

Bila sem mlada in s svojim znanjem ter zanosom sem želela reševati svet. Ko bi šlo vse po planu, bi bila celo nagrajena s hvaležnostjo in občudovanjem. Danes poznam resnico. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Smo Batman!; Vir slike: iStock.com / flavijus

Mi smo kot Batman!

Moramo jih rešiti, kljub temu, da ne vedo, da smo »ta dobri«. Pomagamo tistim, ki si ne morejo pomagati sami.

Samo trenutek – to mi je nekako poznano…
preberi več