Zaseda

(16.10.2020) Če bi želela pripraviti tombolo na podlagi svoje službe bi izbirala stavke, ki opisujejo posebno navezo med psom in njegovim lastnikom. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.

Moje sanje so bile, da postanem veterinarka.

Skupaj z lastniki in lastnicami – tako sem vsaj mislila – se veterinarji junaško borijo proti grozljivim boleznim in rešujejo ljubljene živali.

Danes mi je jasno: k poklicu veterinarja ne spada le zdravljenje pacientov, temveč tudi osrečevanje njih in njihovih lastnikov. Ta del našega poklica pa je grozno podcenjen...


Če bi želela pripraviti tombolo na podlagi svoje službe bi izbirala stavke, ki opisujejo posebno navezo med psom in njegovim lastnikom.

»Moj pes je tako zelo navezan name!« (zelo pogosta, jocker pri igranju veterinarske tombole)

»Imam ga že dve leti in še nikdar nisva bila ločena!« (število let je poljubno nižje ali višje)

»Rešen je iz zavetišča, zaradi tega je tako navezan name!« (lahko zamenjava z: »...iz neprimernega doma, zaradi tega...«)

»Imam ga odkar je bil mladič in zaupa samo meni!«

»Le jaz ga lahko držim, drugače grize tudi mojega moža/ženo...«

Racionalna podlaga

Včasih sem bila pri podobnih izjavah sumničava, kasneje so mi pričele najedati živce, saj očitno vsak tretji lastnik psa običajno namesto običajnega pozdrava izreče podobno izjavo.

Vendar pa se za pogoste zadeve običajno lahko najde racionalen vzrok.

Priznam, da je bilo potrebno kar nekaj časa, preden sem to ugotovila.

Prav tako mi ni kaj veliko ob tem pripomoglo dejstvo, da sem tudi sama posvojila pse iz zavetišča ali postala lastnica psov s posebno življenjsko zgodbo.

Moj pes na pregledu

Lučka se mi je zasvetila šele pred kratkim, ko sem svojega psa peljala na pregled h kolegici. Sicer sem se klasičnih stavkov za tombolo uspela zadržati, vendar sem na svoji strani pred tem imela kar nekaj prednosti.

Šlo je za pregled oči. Prijateljica je izjemno simpatičen človek. Poznam jo že dolgo in ji popolnoma zaupam. Potek pregleda mi je bil poznan in vedela sem, da ne povzroča bolečine. Ob tem ni bilo strahu, da bi lahko izid pregleda bil šokanten v kakršnem koli pogledu.

Pa vendar se mi je med držanjem rahlo tresočega psa posvetilo, kateri stavki na kroglicah za tombolo se vrtijo v bobnih lastnikov...

Situacijo, v kateri moraš svojega psa predati (več ali manj) tuji osebi, nevarnost, da bo po potrebi z njim počela neprijetne ali celo boleče preglede, fiksacije lastnega psa v neprijetnem položaju, iz katerega se ne more in ne sme iztrgati, je občutiti kot izdajo.

Ob tem veterinarji ne pregledamo le zdravih živali, zaradi česar se slaba vest lastnika meša še z občutki negotovosti: le kaj bo, če veterinar vseeno najde kaj slabega?

Ubogi latnik na drugi strani pregledovalne mize se pravkar spopada s strahom, da je zastavil zaupanje in ljubezen svojega psa – v najslabšem primeru lahko svojega prijatelja tudi za zmeraj izgubi.

Morda so za mnoge lastnike tako ponavljajoči stavki, ki nam jih zmeraj znova govorijo, neke vrste mantra, da ne zagrabijo svojega psa in skupaj z njim ne pobegnejo skozi vrata, kot bi to naredil nekdo s fobijo pred obiskom zobozdravnika.

Za to izkušnjo sem se veliko bolj sproščena vrnila na delo.

Naslednjega lastnika, ki me bo nameraval pozdraviti s stavkom iz veterinarske tombole, bom s prijateljskim tonom opomnila, da njegov pes natanko ve, koliko ga imate radi in bo to ljubezen nedvomno za zmeraj vračal!

Tommy in njegova lastnica

V tistem trenutku vdre v ambulanto Tommy – dve leti mlad, intakten samček pasme francoski buldog, ki mora biti cepljen. Poln moči in samozavesti zavzame prostor.

»Tommy je tako navezan name, da ga lahko držim le jaz!« prične lastnica s pogovorom in ob tem poskuša svojega psa dvigniti na pregledovalno mizo. Tommy med tem hlastne proti njej. Končno z nekaj truda in brez poškodbe uspe spraviti psa pod kontrolo. Hitro opravimo pregled in cepljenje. Sicer nisem imela priložnosti za spodbudno izjavo, kljub temu smo vsi veseli, da je postopek že uspešno zaključen.

Tommy in njegova lastnica zapustita prostor in jaz lahko olajšano zavzdihnem.

Zunaj je slišati, kako Tommy na popuščenem povodcu glasno in živčno oblaja drugega psa, ki je med begom podrl stol in se zadnji trenutek utegnil skriti na varno.

»Se opravičujem, ampak moj pes je tako zelo navezan name, da me želi zmeraj zaščititi!« še slišim lastnico.

Takrat popravim svoje predhodno mišljenje – ljudje delajo enake zadeve včasih iz popolnoma različnih razlogov...


Čutite, da tematika naslavlja prav vas? Razmišljate podobno? Ali ste popolnoma drugačnega mnenja? Pišite nam!


Naslovna fotografija: Sidney A. Tordy

Do sedaj objavljeno

Vir slike: Shutterstock / Dora Zett

Poslednje minute

Kako izgledajo poslednje minute ali ure preden v dežurno ambulanto vročekrvno pridrvi lastnik s tresočimi rokami? Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Sidney A. Tordy

Izjemno strokovno vraževerje

Včasih veterinarji naletimo na nasprotnika, s katerim nismo računali, na katerega nas izobraževanje ni pripravilo in proti kateremu nimamo učinkovitega orožja. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Robin Tordy

Pravi božični čudež

Dragi kolegi, ste v božičnem času dežurni? Tudi vi spadate med mnoge druge, ki se morajo med prazniki spopadati z več delovnimi izzivi? Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Sidney A. Tordy

Learned from the best!

Oči so se mi zasolzile, ko mi je prijazni gospod pojasnil, da se moram od svojega dragega ločiti za celih 6 dni. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Shutterstock / Nikolina Novikova

Skrivnostni sprejemni obred

Veterinar za male živali vsaj enkrat doživi trenutek, ko se vpraša, ali obstaja skrivnostni sprejemni obred, ki ga mora doživeti vsakdo, preden se lahko včlani v klub "pravih" lastnikov živali. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Inga Nielsen – stock.adobe.com

Življenje pod žarometi

Nedavno sem praznovala svoj rojstni dan. Pevski zborček bi moral pomeniti prav posebno pozornost. Ampak, bodimo iskreni: se v takih trenutkih počutite prijetno? Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: photoCD – stock.adobe.com

Ali smo drugačni?

Najverjetneje se še vsakdo izmed nas spominja svoje prve operacije, ki pa nikakor ni bila izvedena s skalpelom v roki... Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: desertsands – stock.adobe.com

Nadenimo svojemu življenju korono!

Trenutno se vse vrti okoli majhnega virusa, ki se zelo rad razmnožuje. Poglejmo torej tokrat krono s filozofskega vidika! Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: iStock.com / Vasilisa_k

Včasih preprosto nimamo nobene možnosti!

Tik pred opoldanskim odmorom vidim gospo, ki z rahlo nemirnim border kolijem sedi v čakalnici. »Prejšnjič smo bili pri godspodu doktorju...« prične, vendar preneha sredi stavka. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Saj bo gospod doktor ponovno pojasnil!; Vir slike: Ilustracija: Dominique Tordy

Saj bo gospod doktor ponovno pojasnil!

Bila sem mlada in s svojim znanjem ter zanosom sem želela reševati svet. Ko bi šlo vse po planu, bi bila celo nagrajena s hvaležnostjo in občudovanjem. Danes poznam resnico. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Smo Batman!; Vir slike: iStock.com / flavijus

Mi smo kot Batman!

Moramo jih rešiti, kljub temu, da ne vedo, da smo »ta dobri«. Pomagamo tistim, ki si ne morejo pomagati sami.

Samo trenutek – to mi je nekako poznano…
preberi več