Včasih preprosto nimamo nobene možnosti!

(19.03.2020) Tik pred opoldanskim odmorom vidim gospo, ki z rahlo nemirnim border kolijem sedi v čakalnici. »Prejšnjič smo bili pri godspodu doktorju...« prične, vendar preneha sredi stavka. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.

Vir slike: iStock.com / Vasilisa_k Moje sanje so bile, da postanem veterinarka.

Skupaj z lastniki in lastnicami – tako sem vsaj mislila – se veterinarji junaško borijo proti grozljivim boleznim in rešujejo ljubljene živali.

Danes mi je jasno: k poklicu veterinarja ne spada le zdravljenje pacientov, temveč tudi osrečevanje njih in njihovih lastnikov. Ta del našega poklica pa je grozno podcenjen...

Včasih preprosto nimamo nobene možnosti

Prejšnji teden, tik pred opoldanskim odmorom, vidim gospo srednjih let, ki z rahlo nemirnim border kolijem sedi v čakalnici. Po kratkem razgovoru ugotovim, da je želela pri gospodu doktorju cepiti svojo psičko.

Slučajno vem, da je sodelavec pravkar zaposlen s posegom, ob katerem se bo moral zadržati še kar nekaj časa. Torej prevzamem cepljenje in sprejmem posledično skrajšanje časa za malico. Kaj vse počnemo za sodelavce in ljubke pse.

»Sodelavec bo še nekaj časa zaposlen,« ji pojasnim in ponudim možnost, da lahko psičko cepim takoj. Z nekoliko oklevanja vstane.

»Prav, Lilly je v čakalnici zares že nekoliko nestrpna...« pripomni in mi počasi sledi v ambulanto.

Prejšnjič...

»Prejšnjič smo bili pri godspodu doktorju...« prične, vendar preneha sredi stavka. Ob pregledu kartoteke izvem, da je pred dvema tednoma prvič obiskala našo kliniko ter od sodelavca za psičko prejela kapljice za oči zaradi blagega konjuktivitisa.

Pričnem s pregledom. Lilly se nekoliko odmika, ko preverjam stanje konjuktivitisa. Lastnica postane nemirna: »Ste prepričani, da boste znali pregledati Lilly? Je izjemno občutljiva!« Njen glas postane proti kloncu stavka zelo visok. Lilly prične prestopati. Lastnica se privije k nemirni psički. »Mirno! Mirno! Mirno! Mirno!« panično povzdiguje glas. Lilly se poskuša osvoboditi iz njenega čvrstega objema.

Med tem sem že pri avskultaciji. »Sprostite se nekoliko,« predlagam, »tudi za Lilly bi to bilo...«

»Le kako naj se sprostim, ko je moj pes prestrašen???« se ji skoraj prelomi glas. Lilly med tem že poskakuje s sprednjimi tačkami. »Vaša psička ima relativno mirem srčni utrip,« jo poskušam pomiriti s pomočjo fizioloških vrednosti. »Paaanična je!« zakriči lastnica, »Sedaj pa jo boste napadli še z injekcijo!«

Dobro, da sem brizgo že napolnila! V trenutku je Lilly uspešno cepljena in vsi smo srečni, da se bo drama kmalu zaključila. Lilly se strese.

»Vaš sodelavec jo je veliko bolje sprejel,« mi še zabrusi. Hitro odprem vrata in ji zaželim lep dan. Brez, da bi mi namenila dodaten pogled, odvihra mimo mene.

Pred vrati

Takoj, ko zapusti ambulanto pa se pred vrati nenadoma popolnoma sprosti. Prav tako ne vihra naprej, temveč se nekoliko obotavlja.

Pred njo, v čakalnici, stoji moj sodelavec.

»Oh, gospod doktor, saj ste tudi vi tukaj...,« zavzdihne.

Vidim, kako se ji zasvetlikajo oči. Pravkar postanem pozorna tudi na popolno namazane ustnice. Sedaj moj pogled pade še na super ozke hlače, v katere se je očitno stisnila pred obiskom kllinike...

In takrat se mi je posvetilo: Danes preprosto nisem imela nobene možnosti, da bi jo zares osrečila.


Čutite, da tematika naslavlja prav vas? Razmišljate podobno? Ali ste popolnoma drugačnega mnenja? Pišite nam!


Naslovna fotografija: iStock.com / Vasilisa_k

Do sedaj objavljeno

Vir slike: Shutterstock / Dora Zett

Poslednje minute

Kako izgledajo poslednje minute ali ure preden v dežurno ambulanto vročekrvno pridrvi lastnik s tresočimi rokami? Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Sidney A. Tordy

Izjemno strokovno vraževerje

Včasih veterinarji naletimo na nasprotnika, s katerim nismo računali, na katerega nas izobraževanje ni pripravilo in proti kateremu nimamo učinkovitega orožja. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Robin Tordy

Pravi božični čudež

Dragi kolegi, ste v božičnem času dežurni? Tudi vi spadate med mnoge druge, ki se morajo med prazniki spopadati z več delovnimi izzivi? Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Sidney A. Tordy

Zaseda

Če bi želela pripraviti tombolo na podlagi svoje službe bi izbirala stavke, ki opisujejo posebno navezo med psom in njegovim lastnikom. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Sidney A. Tordy

Learned from the best!

Oči so se mi zasolzile, ko mi je prijazni gospod pojasnil, da se moram od svojega dragega ločiti za celih 6 dni. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Shutterstock / Nikolina Novikova

Skrivnostni sprejemni obred

Veterinar za male živali vsaj enkrat doživi trenutek, ko se vpraša, ali obstaja skrivnostni sprejemni obred, ki ga mora doživeti vsakdo, preden se lahko včlani v klub "pravih" lastnikov živali. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Inga Nielsen  stock.adobe.com

Življenje pod žarometi

Nedavno sem praznovala svoj rojstni dan. Pevski zborček bi moral pomeniti prav posebno pozornost. Ampak, bodimo iskreni: se v takih trenutkih počutite prijetno? Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: photoCD  stock.adobe.com

Ali smo drugačni?

Najverjetneje se še vsakdo izmed nas spominja svoje prve operacije, ki pa nikakor ni bila izvedena s skalpelom v roki... Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: desertsands  stock.adobe.com

Nadenimo svojemu življenju korono!

Trenutno se vse vrti okoli majhnega virusa, ki se zelo rad razmnožuje. Poglejmo torej tokrat krono s filozofskega vidika! Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Saj bo gospod doktor ponovno pojasnil!; Vir slike: Ilustracija: Dominique Tordy

Saj bo gospod doktor ponovno pojasnil!

Bila sem mlada in s svojim znanjem ter zanosom sem želela reševati svet. Ko bi šlo vse po planu, bi bila celo nagrajena s hvaležnostjo in občudovanjem. Danes poznam resnico. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Smo Batman!; Vir slike: iStock.com / flavijus

Mi smo kot Batman!

Moramo jih rešiti, kljub temu, da ne vedo, da smo »ta dobri«. Pomagamo tistim, ki si ne morejo pomagati sami.

Samo trenutek – to mi je nekako poznano…
preberi več