Nadenimo svojemu življenju korono!

(30.04.2020) Trenutno se vse vrti okoli majhnega virusa, ki se zelo rad razmnožuje. Poglejmo torej tokrat krono s filozofskega vidika! Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.

Vir slike: desertsands – stock.adobe.com Moje sanje so bile, da postanem veterinarka.

Skupaj z lastniki in lastnicami – tako sem vsaj mislila – se veterinarji junaško borijo proti grozljivim boleznim in rešujejo ljubljene živali.

Danes mi je jasno: k poklicu veterinarja ne spada le zdravljenje pacientov, temveč tudi osrečevanje njih in njihovih lastnikov. Ta del našega poklica pa je grozno podcenjen...

Trenutno se vse vrti okoli majhnega virusa, ki se zelo rad razmnožuje in zaradi katerega ves svet živi v negotovosti. Korona kriza se nas čvrsto oprijema.

Od pričetka omejitev medsebojnih kontaktov in gibanja v javnosti se tudi pri nas pojavljajo novi izzivi: manjše število pacientov, katere lahko sprejemamo le v skladu s preventivnimi ukrepi, lastniki ambulant z nespremenjenimi finančnimi obveznostmi, zaposleni, ki so kljub vsemu odvisni od svojih plač, pomanjkanje materiala za delo...

Kako se lahko z vsem spoprijemamo?

Koronavirusi so poimenovani po latinskem „corona, coronam“ (slovensko: krona, venec), ker so obdani z nazobčanimi strukturami, ki so pod elektronskim mikroskopom podobne kroni.

Strokovno nam v tem času to na žalost ne pomaga. Poglejmo torej tokrat krono s filozofskega vidika: nadenimo vsemu skupaj »krono«!

Nadenimo krono našim strankam!

Vsi se zavedajo, da so naše trenutne zmožnosti nekoliko omejene. Kljub temu pa bodo naše stranke toliko bolj znale ceniti prijazne odgovore po telefonu, komplimente o njihovih ljubljenčkih, informativne brošure in spletno podporo. Sedaj je pravi čas za osebno in individualno oskrbo.

Nadenimo krono bistvu našega dela!

Manj strank? Prav sedaj lahko pacientom, ki nas obiščejo, namenimo več svojega časa. Veliko jih je v času zdravljenja celo ločenih od svojih lastnikov. Zaradi tega jih lahko vsaj mi nekoliko bolj razvajamo. Časa je dovolj za krajšo igro pred in prijetno razvajanje po posegu, morda malce božanja, zaslužen priboljšek, morda celo kratka igra.

Pravzaprav ni sedaj nikogar, pred komer bi se lahko osmešili, ko se s pacientom pogovarjamo kot z dojenčkom in se z njim crkljamo. In vse to ne bo razveselilo le naših pacientov!

Nadenimo krono svojemu podjetju!

Naenkrat je manj povpraševanja? Prav, najprej moramo razrešiti finančno varnost. Takoj za tem pa imamo več časa za planiranje, kako lahko v prihodnje izboljšamo podjetje, nudimo dodatne spodbude za obisk strank, morda celo vzpostavimo spletno ponudbo.

Nadenimo krono svoji družini!

Otroci in partner ostajajo le še doma? To je morda včasih zelo naporno. Prav tako pa je to lahko velika priložnost! Ko nihče več ne more na tečaj jahanja, tenisa, v kino ali ven s prijatelji z ostajanjem doma pravzaprav nič ne zamuja! Višek časa je tukaj za nas, da ga izkoristimo.

Nadenimo krono našim ljubljenčkom!

Ni izobraževanj? Smo prej zaključili z opravki? Nič sestankov? Tako imamo spet več časa tudi za naše domače živali. Psa ste od nekdaj želeli naučiti skuhati kavo? Kdaj se bo tega naučil, če ne sedaj? Tudi mačke imajo veselje pri učenju s klikerji, kunci in ptički so veseli novih dodatkov v svojih kletkah...

Nadenimo krono sami sebi!

Naši živalski pacienti zbolevajo tudi v času korone. In sedaj je v primerjavi s splošnimi težavami število nujnih primerov še toliko večje. Stranke si ob tem želijo osebne in prijazne oskrbe kljub distanci. Dodatno moramo skrbeti še za nemoteno delovanje podjetja. Tudi družina in domači ljubljenčki potrebujejo naš čas.

Uh, vse to zahteva kar veliko našega truda!

To lahko konec dneva tudi nekoliko nagradimo. Vzemimo si čas za igro z otroci ali kuhanje, naročimo odlično večerjo na dom, pripravimo si kopel ali nekaj naslikajmo – zaslužili smo si!

Dragi kolegi, super ste! Pomembni ste za delovanje celotnega sistema!
Nadenimo torej svojemu življenju krono!


Čutite, da tematika naslavlja prav vas? Razmišljate podobno? Ali ste popolnoma drugačnega mnenja? Pišite nam!


Naslovna fotografija: desertsands – stock.adobe.com

Do sedaj objavljeno

Vir slike: Shutterstock / Dora Zett

Poslednje minute

Kako izgledajo poslednje minute ali ure preden v dežurno ambulanto vročekrvno pridrvi lastnik s tresočimi rokami? Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Sidney A. Tordy

Izjemno strokovno vraževerje

Včasih veterinarji naletimo na nasprotnika, s katerim nismo računali, na katerega nas izobraževanje ni pripravilo in proti kateremu nimamo učinkovitega orožja. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Robin Tordy

Pravi božični čudež

Dragi kolegi, ste v božičnem času dežurni? Tudi vi spadate med mnoge druge, ki se morajo med prazniki spopadati z več delovnimi izzivi? Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Sidney A. Tordy

Zaseda

Če bi želela pripraviti tombolo na podlagi svoje službe bi izbirala stavke, ki opisujejo posebno navezo med psom in njegovim lastnikom. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Sidney A. Tordy

Learned from the best!

Oči so se mi zasolzile, ko mi je prijazni gospod pojasnil, da se moram od svojega dragega ločiti za celih 6 dni. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Shutterstock / Nikolina Novikova

Skrivnostni sprejemni obred

Veterinar za male živali vsaj enkrat doživi trenutek, ko se vpraša, ali obstaja skrivnostni sprejemni obred, ki ga mora doživeti vsakdo, preden se lahko včlani v klub "pravih" lastnikov živali. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Inga Nielsen – stock.adobe.com

Življenje pod žarometi

Nedavno sem praznovala svoj rojstni dan. Pevski zborček bi moral pomeniti prav posebno pozornost. Ampak, bodimo iskreni: se v takih trenutkih počutite prijetno? Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: photoCD – stock.adobe.com

Ali smo drugačni?

Najverjetneje se še vsakdo izmed nas spominja svoje prve operacije, ki pa nikakor ni bila izvedena s skalpelom v roki... Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: iStock.com / Vasilisa_k

Včasih preprosto nimamo nobene možnosti!

Tik pred opoldanskim odmorom vidim gospo, ki z rahlo nemirnim border kolijem sedi v čakalnici. »Prejšnjič smo bili pri godspodu doktorju...« prične, vendar preneha sredi stavka. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Saj bo gospod doktor ponovno pojasnil!; Vir slike: Ilustracija: Dominique Tordy

Saj bo gospod doktor ponovno pojasnil!

Bila sem mlada in s svojim znanjem ter zanosom sem želela reševati svet. Ko bi šlo vse po planu, bi bila celo nagrajena s hvaležnostjo in občudovanjem. Danes poznam resnico. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Smo Batman!; Vir slike: iStock.com / flavijus

Mi smo kot Batman!

Moramo jih rešiti, kljub temu, da ne vedo, da smo »ta dobri«. Pomagamo tistim, ki si ne morejo pomagati sami.

Samo trenutek – to mi je nekako poznano…
preberi več