Izjemno strokovno vraževerje

(29.01.2021) Včasih veterinarji naletimo na nasprotnika, s katerim nismo računali, na katerega nas izobraževanje ni pripravilo in proti kateremu nimamo učinkovitega orožja.  Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.

Moje sanje so bile, da postanem veterinarka.

Skupaj z lastniki in lastnicami – tako sem vsaj mislila – se veterinarji junaško borijo proti grozljivim boleznim in rešujejo ljubljene živali.

Danes mi je jasno: k poklicu veterinarja ne spada le zdravljenje pacientov, temveč tudi osrečevanje njih in njihovih lastnikov. Ta del našega poklica pa je grozno podcenjen...


Včasih veterinarji naletimo na nasprotnika, s katerim nismo računali. Nasprotnika, na bojevanje s katerim nas izobraževanje ni pripravilo in proti kateremu ni učinkovito naše nobeno orožje!

Takšna je usoda, sreča ali božja odločitev – kakršno koli poimenovanje bi želeli.

Vsi smo se že znašli v situaciji, da je pacient, ki nam je še posebej prirasel k srcu, kljub vsemu trudu poginil. Ob takšnih trenutkih potrebujemo pojasnila, majhne tolažilne podpornike za glavo, četudi se zdijo popolnoma nerazumni.     

Včasih pa našo fantazijo spodbujajo tudi majhni dogodki, ki morda sploh niso tako grozljivi.

In tako se v naš strokovni vsakdan prikradejo popolnoma vraževerni rituali.

O posebnih mitih in prepovedanih besedah

Ne ukvarjamo se le s splošnim prepričanjem, da gre ob ponedeljkih preprosto vse narobe. Veterinarji imamo svoje lastne, specifične majhne mite – po vsej verjetnosti številnejše od vsake hokejske zvezde, čeprav bi naj ti bili še posebej podvrženi vraževerju.

V ambulanti za male živali ni na primer nikoli dovoljeno izgovoriti »zasuk želodca«, saj bo v tem primeru nemudoma zazvonil telefon ali zvonec ob vratih, vso osebje pa bo takoj zaposleno s psom, ki ima zasukan želodec in je v izrednem stanju.

Prav tako je stavek »danes je nenavadno mirno« strogo prepovedan. Običajno je ta namreč začetek celotne karavane pacientov, za katere izgleda, kot bi čakali pred vrati in so se sedaj sočasno nagnetli v recepcijo.

In to je vse res! V živo sem bila prisotna, ko je nepazljiva nova asistentka neke noči izzivala usodo:

»Vseeno mi je, ali lahko to povem na glas. Veseli me, da je današnja nočna izmena nekoliko mirnejša.« Tako! V tem trenutku je pozvonil telefon in dogovorili smo se za obisk pacienta. »To je vse golo naklučje!« je izjavila po telefonskem pogovoru – in takoj je ponovno zazvonilo. Med njenim pogovorom smo se ostali pričeli hihitati.

»To sigurno ni bila moja krivda! Povrhu vsega gre le za dva pacienta!« je izjavila in telefon ji je samodejno odgovoril z novim zvonenjem!

Dodatno smolo smo lahko zaustavili le z grožnjo, da bo vse paciente, ki jih je »priklicala« s svojo lahkomiselnostjo, morala obravnavati sama. Nato je končno obmolknila...

Nihče izmed nas ni kasneje tvegal česa podobnega!

Enkrat bi bilo enkrat premalo

Nekdanji sodelavec je verjel v »dvojnost primerov«. Ko je bila potreba po težavni operaciji je zatrjeval, da se bo v roku nekaj prihodnjih dni pripetila podobna situacija – in zmeraj je imel prav.

Prav tako sem se naučila pravila »Ko je petkova izmena enostavna, bo naslednja delovna sobota kot iz pekla.« Resnična zgodba. Prav tako se je odvilo.

Zaradi vsega je v ambulantah tabu glasno priznati, če so nam kateri lastniki simpatični ali nam je k srcu prirasel kakšen pes ali mačka. Vsaj ne, dokler ni pacient z vso sigurnostjo uspešno prebolel bolezni!

Osebno se držim tudi rituala »srečne kanile«.

Kot začetnica sem se navzela občutka, da se je prvi poskus vstavljanja kanile ponesrečil zmeraj, ko pri roki ni bil vnaprej pripravljen material za ponovni poskus.

Zaradi tega sem se nekako navadila na »srečno kanilo«, ki je zmeraj morala biti pripravljena ter sem tako zmeraj bolj suvereno zadela veno.

Sedaj sem že profesionalka, kljub temu pa se še zmeraj ne želim ločiti od svojega talismana ter ga ob tem z veseljem priporočam tudi naprej.

Ob tem pa me petek, 13. pusti popolnoma hladno – saj vendar nisem znorela!Čutite, da tematika naslavlja prav vas? Razmišljate podobno? Ali ste popolnoma drugačnega mnenja? Pišite nam!


Naslovna fotografija: Sidney A. Tordy

Do sedaj objavljeno

Vir slike: Shutterstock / Dora Zett

Poslednje minute

Kako izgledajo poslednje minute ali ure preden v dežurno ambulanto vročekrvno pridrvi lastnik s tresočimi rokami? Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Robin Tordy

Pravi božični čudež

Dragi kolegi, ste v božičnem času dežurni? Tudi vi spadate med mnoge druge, ki se morajo med prazniki spopadati z več delovnimi izzivi? Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Sidney A. Tordy

Zaseda

Če bi želela pripraviti tombolo na podlagi svoje službe bi izbirala stavke, ki opisujejo posebno navezo med psom in njegovim lastnikom. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Sidney A. Tordy

Learned from the best!

Oči so se mi zasolzile, ko mi je prijazni gospod pojasnil, da se moram od svojega dragega ločiti za celih 6 dni. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Shutterstock / Nikolina Novikova

Skrivnostni sprejemni obred

Veterinar za male živali vsaj enkrat doživi trenutek, ko se vpraša, ali obstaja skrivnostni sprejemni obred, ki ga mora doživeti vsakdo, preden se lahko včlani v klub "pravih" lastnikov živali. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: Inga Nielsen  stock.adobe.com

Življenje pod žarometi

Nedavno sem praznovala svoj rojstni dan. Pevski zborček bi moral pomeniti prav posebno pozornost. Ampak, bodimo iskreni: se v takih trenutkih počutite prijetno? Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: photoCD  stock.adobe.com

Ali smo drugačni?

Najverjetneje se še vsakdo izmed nas spominja svoje prve operacije, ki pa nikakor ni bila izvedena s skalpelom v roki... Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: desertsands  stock.adobe.com

Nadenimo svojemu življenju korono!

Trenutno se vse vrti okoli majhnega virusa, ki se zelo rad razmnožuje. Poglejmo torej tokrat krono s filozofskega vidika! Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Vir slike: iStock.com / Vasilisa_k

Včasih preprosto nimamo nobene možnosti!

Tik pred opoldanskim odmorom vidim gospo, ki z rahlo nemirnim border kolijem sedi v čakalnici. »Prejšnjič smo bili pri godspodu doktorju...« prične, vendar preneha sredi stavka. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Saj bo gospod doktor ponovno pojasnil!; Vir slike: Ilustracija: Dominique Tordy

Saj bo gospod doktor ponovno pojasnil!

Bila sem mlada in s svojim znanjem ter zanosom sem želela reševati svet. Ko bi šlo vse po planu, bi bila celo nagrajena s hvaležnostjo in občudovanjem. Danes poznam resnico. Kolumna avtorice Dr. Dominique Tordy.
preberi več

Smo Batman!; Vir slike: iStock.com / flavijus

Mi smo kot Batman!

Moramo jih rešiti, kljub temu, da ne vedo, da smo »ta dobri«. Pomagamo tistim, ki si ne morejo pomagati sami.

Samo trenutek – to mi je nekako poznano…
preberi več