Slovenija dobila prvo specialistko veterinarske stomatologije po programu Ameriškega kolegija za veterinarsko stomatologijo!

(01.05.2013) Pred kratkim je uspešno opravila izpit in s tem zaključila svoje usposabljanje po programu Ameriškega kolegija za veterinarsko stomatologijo (AVDC) doc. dr. Ana Nemec, dr.vet.med. ter tako pridobila naziv mednarodno priznane specialistke - DipAVDC!

AVDC (American Veterinary Dental College) (www.avdc.org) je s strani ABVS (American Board of Veterinary Specialties) odobrena klinična specialistična organizacija za veterinarsko stomatologijo.


doc.dr. Ana Nemec, dr.vet.med, dipAVDC na podelitvi diplom ob zaključku specializacije
Diplomati AVDC zagotavljajo specialistično oskrbo živalim z boleznimi zob in ustne votline po vsem svetu. Kolegij za veterinarsko stomatologijo je leta 1988 ustanovilo 8 doktorjev veterinarske medicine, priznanih strokovnjakov na področju stomatologije, ki so se poglobljeno ukvarjali tudi z raziskavami, objavljanjem člankov o najnovejših dognanjih in strokovnim poučevanjem.

V istem letu so pridobili tudi začasno akreditacijo kot veterinarska specialistična izobraževalna ustanova. Organizacija je nove člane pričela pridobivati že leta 1989. Od podelitve polne odobritve za izobraževanje mladih specialistov leta 1995 se kolidž hitro in neprestano razvija.

AVDC se od ostalih ABVS odobrenih kolegijev razlikuje v dejstvu, da se njegov pomen ni veliko poudarjal v času študija (kar je na večini veterinarskih fakultet po svetu še vedno problem) ter je razvoj te veje veterinarske medicine predvsem rezultat zanimanja in strokovnega znanja veterinarjev male prakse. Tudi humana stomatologija je ob tem imela pomembne zasluge, sodelovanje med obema profesijama pa ostaja izjemnega pomena.    

Prvi odobren izobraževalni program AVDC je bil osnovan že v letu 1989. Današnje prijavitelje specialističnega podiplomskega izobraževanja pa predstavljajo veterinarji, ki se za mednarodno priznane specializante izobražujejo v polnih izobraževalnih programih ter praktiki, ki si v alternativnih krajših programih nabirajo dodatno znanje in izkušnje za svoje delo.

Prva slovenska ter ena izmed le šestih specialistov veterinarske stomatologije po programu AVDC, ki trenutno delajo v Evropi, doc. dr. Ana Nemec, dr.vet.med., DipAVDC je diplomirala leta 2004 na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani in tako pridobila naziv doktorica veterinarske medicine.

Še isto leto je nadaljevala z multidisciplinarnim podiplomskim študijem biomedicine na Univerzi v Ljubljani in se pod mentorstvom prof. dr. Zlatka Pavlice poglobljeno raziskovalno ukvarjala s sistemskimi učinki parodontalne bolezni. 


Naša specialistka po podelitvi diplom s svojima mentorjema – desno na sliki je glavni mentor, Prof. Frank Verstraete in levo so-mentor Dr. Boaz Arzi

Obenem je delala kot veterinarka na Kliniki za kirurgijo in male živali Veterinarske fakultete. Doktorica znanosti je postala leta 2009 in svoje izobraževanje nadaljevala kot specializantka na Oddelku za stomatologijo in oralno kirurgijo Veterinarske klinike na Šoli za Veterinarsko medicino Univerze v Kaliforniji-Davis, ZDA.S podiplomskim usposabljanjem na področju več kot 25 disciplin in s trenutno 100 veterinarji specializanti, vključenimi v programe, je program specializacije na Univerzi v Kaliforniji-Davis največji tak program v ZDA in na svetu.

Cilj vsakega programa je priprava veterinarjev specializantov na specialistični izpit z izbranega področja. Specializanti so za specializacijo izbrani med najboljšimi na svetu. Specializacija s področja stomatologije in oralne kirurgije traja 3 leta in pomeni intenzivno usposabljanje na področju klinične veterinarske medicine, pedagoškega dela in raziskovanja, ki mora zadostiti vsaj vsem razpisanim zahtevam AVDC. Ana Nemec je specializacijo pod mentorstvom prof. Frank-a Verstraete-ja uspešno zaključila julija 2012 in se vrnila na Veterinarsko fakulteto Univerze v Ljubljani.

Ana Nemec je tudi članica in nekdanja blagajničarka Evropskega združenja za veterinarsko stomatologijo, dobitnica več domačih in mednarodnih nagrad s področja veterinarske medicine, recenzentka v mednarodnih znanstvenih in strokovnih revijah, avtorica več znanstvenih in strokovnih člankov ter navdušena predavateljica in učiteljica.

Poleg kliničnega dela se poglobljeno raziskovalno ukvarja z oralno biologijo, zlasti jo zanimata sistemski odziv gostitelja na bakterije iz ustne votline ter tumorska biologija.

Naša specialistka se trenutno še zadržuje v ZDA, kjer pa že zaključuje svoj delovni obisk. Svoje delo bo nadaljevala na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani, na Kliniki za kirurgijo in male živali, na oddelku za stomatologijo, ki ga vodi prof. dr. Zlatko Pavlica, dr.vet.med., Hon.Memb.EVDC.

Z ekipo že načrtujejo nadaljevanje raziskovalno-kliničnega programa s področja veterinarske stomatologije in oralne kirurgije, s ciljem, da ta program postane primarni univerzitetni učni center za veterinarsko stomatologijo in oralno kirurgijo v Evropi, saj takšnega programa zaradi pomanjkanja raziskovalnega kadra na tem področju ni.

Ana Nemec pa ostaja tudi raziskovalna sodelavka Univerze v Kaliforniji-Davis.

Ko iščete strokovno pomoč pri zdravljenju bolezni zob, ustne votline ali maksilofacialne regije psa, mačke in nekaterih drugih malih živali, ali vas zanima dodatno izobraževanje in klinično usposabljanje, boste Ano Nemec dobili na Kliniki za kirurgijo in male živali Veterinarske fakultete v Ljubljani, Cesta v Mestni log 47 ali na telefonski številki (01) 4779-277. Za kratke nasvete glede pregledov in zdravljenja pa lahko pišete tudi na e-poštni naslov [email protected].

Kolegica Ana Nemec je za razvoj veterinarske medicine v Sloveniji naredila izjemno velik in pomemben korak, zato ji tudi v imenu ekipe Vet-Magazina ob tem strokovnem dosežku iskreno čestitamo in še naprej želimo pot, polno uspehov!


Sorodni članki

Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani

Brezplačni specialistični pregledi ustne votline in zob pri delovnih psih - desetič!

Veterinarska fakulteta UL, Klinika za male živali, ponovno vabi lastnike delovnih psov na brezplačen specialistični pregled ustne votline njihovega psa
preberi več

Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani

Brezplačni specialistični pregledi ustne votline in zob pri delovnih psih – devetič!

Kot bi mignil je leto naokrog in čas je za preventivni pregled ustne votline in zob! Za tiste, ki ste z nami od začetka, tokrat devetič
preberi več

Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani

Preventivni pregled zob in ustne votline pri delovnih psih

Zelo drugačno, a je tudi to leto naokrog in čas je za preventivni pregled ustne votline in zob! Za tiste, ki ste z nami od začetka, tokrat osmič
preberi več

Veterinarska-fakulteta-Univerze-v-Ljubljani

Preventivni pregled zob in ustne votline pri delovnih psih

Spet je leto naokrog in s tem ponovno čas za brezplačni preventivni pregled zob in ustne votline pri delovnih psih
preberi več

Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani

Brezplačni specialistični pregledi ustne votline in zob pri delovnih psih

Kot bi mignil je leto naokrog in čas je za preventivni pregled ustne votline in zob na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete!
preberi več

Tumorji v ustih 1; Vir slike: Ana Nemec

Tri ključna vprašanja pri živalih s tumorji v ustih

Tumorji ustne votline predstavljajo 5,4% vseh tumorjev pri psih in 7,4% vseh tumorjev pri mačkah
preberi več

Ana Nemec - veterinarska stomatologinja; Vir slike: Ana Nemec

Ana Nemec - veterinarska stomatologinja

Bolezni ustne votline in zob so pri živalih izjemno pogoste, a velikokrat neopažene, živalim pa povzročajo bolečino in jim slabšajo kakovost življenja
preberi več

Posegi v ustni votlini na zavestnih mačkah in psih

Posegi v ustni votlini na zavestnih mačkah in psih

Bolezni ustne votline (vključno z boleznimi zob in parodontalno boleznijo) predstavljajo pogost in pomemben zdravstveni problem pri živalih v Evropi
preberi več