Zlomljeni zobje bolijo – tudi vašega psa!

(05.12.2014) Klinika za kirurgijo in male živali Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani vas in vaše ljubljenčke vabi k vključitvi v klinično študijo, v kateri preučujejo bakterije, ki se naselijo v zlomljene zobe.

Če imate psa (samčka ali samičko) z zlomljenim zobom, vas vabijo, da se vključite v klinično študijo, v kateri preučujejo bakterije, ki se naselijo v zlomljene zobe. Tako poskrbite za zdravje ustne votline vašega psa in privarčujete stroške za čiščenje zobnih oblog, saj vam to storitev v zahvalo podarijo.


Zlomi zob so pri psih pogosti, izpostavljenost zobne pulpe (“zobnega živca”) pa vodi v okužbo, vnetje in odmrtje zobne pulpe ter v napredovali fazi bolezni v okužbo in vnetje v kosti ob vršku korenine zoba - več si lahko preberete na povezavi www.kkmz.si/index.php/blog/12-clanki/43-poskodbe-zob-vzroki-znaki-diagnostika-in-zdravljenje.

V študijo vključujejo zdrave pse, ki jih sicer rutinsko stomatološko zdravijo na Oddelku za stomatologijo Klinike za kirurgijo in male živali Veterinarske fakultete zaradi poškodb zob.

Pse po ustaljenih protokolih najprej klinično pregledajo in anestezirajo ter opravijo pregled ustne votline in zob z rentgenskim slikanjem zob. Pred rutinskim zdravljenjem (čiščenjem zobnih oblog ter izdrtjem ali endodontskim zdravljenjem zlomljenega zoba) po uveljavljenih postopkih odvzamejo vzorce za mikrobiološko analizo. Za vašega psa ta kratek odvzem vzorcev ne predstavlja nikakršnega tveganja.

Vašega psa bodo pregledali in zdravili vrhunski strokovnjaki - anestezijo bodo nadzorovale izkušene anestezistke, stomatološki poseg pa bo opravila doc. dr. Ana Nemec, dr. vet. med., spec. med. psov in mačk, Dipl. AVDC, EVDC in edina specialistka veterinarske stomatologije po programu Ameriškega kolegija za veterinarsko stomatologijo v Sloveniji.

Pišite ji na [email protected] ali pokličite na recepcijo Klinike (01/4779-277), da se dogovorite za termin na Kliniki za kirurgijo in male živali (www.kkmz.si) Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani (Cesta v Mestni Log 47, 1000 Ljubljana).

Doc. dr. Ana Nemec, dr. vet. med., spec. med. psov in mačk, Dipl. AVDC, EVDC vas lepo pozdravlja in vas prosi, da poveste še prijateljem in delite dalje.


Sorodni članki

Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani

Brezplačni specialistični pregledi ustne votline in zob pri delovnih psih - desetič!

Veterinarska fakulteta UL, Klinika za male živali, ponovno vabi lastnike delovnih psov na brezplačen specialistični pregled ustne votline njihovega psa
preberi več

Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani

Brezplačni specialistični pregledi ustne votline in zob pri delovnih psih – devetič!

Kot bi mignil je leto naokrog in čas je za preventivni pregled ustne votline in zob! Za tiste, ki ste z nami od začetka, tokrat devetič
preberi več

Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani

Preventivni pregled zob in ustne votline pri delovnih psih

Zelo drugačno, a je tudi to leto naokrog in čas je za preventivni pregled ustne votline in zob! Za tiste, ki ste z nami od začetka, tokrat osmič
preberi več

Veterinarska-fakulteta-Univerze-v-Ljubljani

Preventivni pregled zob in ustne votline pri delovnih psih

Spet je leto naokrog in s tem ponovno čas za brezplačni preventivni pregled zob in ustne votline pri delovnih psih
preberi več

Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani

Brezplačni specialistični pregledi ustne votline in zob pri delovnih psih

Kot bi mignil je leto naokrog in čas je za preventivni pregled ustne votline in zob na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete!
preberi več

Tumorji v ustih 1; Vir slike: Ana Nemec

Tri ključna vprašanja pri živalih s tumorji v ustih

Tumorji ustne votline predstavljajo 5,4% vseh tumorjev pri psih in 7,4% vseh tumorjev pri mačkah
preberi več

Ana Nemec - veterinarska stomatologinja; Vir slike: Ana Nemec

Ana Nemec - veterinarska stomatologinja

Bolezni ustne votline in zob so pri živalih izjemno pogoste, a velikokrat neopažene, živalim pa povzročajo bolečino in jim slabšajo kakovost življenja
preberi več

Posegi v ustni votlini na zavestnih mačkah in psih

Posegi v ustni votlini na zavestnih mačkah in psih

Bolezni ustne votline (vključno z boleznimi zob in parodontalno boleznijo) predstavljajo pogost in pomemben zdravstveni problem pri živalih v Evropi
preberi več