Vpliv poroda na novorojene pse – povabilo k sodelovanju v raziskavi

(10.10.2017) Klinika za male živali Veterinarske fakultete vas vljudno vabi, da jim pomagate pri raziskavi “Vpliv poroda na novorojene pse“.

Ker prihaja jesenska sezona porodov, vas ponovno vabijo, da se vključite v študijo, s katero bi radi ugotovili razlike pri mladičih, rojenih z naravnim porodom ter predvidenim oziroma nujnim carskim rezom.


V raziskavi bodo preučevali vpliv različnih oblik poroda (načrtovan carski rez, urgenten carski rez, vaginalni porod) na fiziološke spremembe pri novorojenih psičkih. Vas bodo prosili, da posebej pozorno spremljate telesne teže novorojencev in njihovo zdravstveno stanje do odstavitve, pri čemer vam bodo tudi v pomoč, če se bo izkazala potreba.

i-Stat1
i-Stat1
Pri raziskavi bodo uporabljali vzorce telesnih tekočin, ki bi jih sicer zavrgli (plodova tekočina, mekonij oz. prvo blato in nekaj popkovne krvi).

To pomeni, da bodo vsi vzorci odvzeti na način, ki ne bo povzročil bolečine ali nelagodja pri mladičkih in vaši psički.

Pri tem prijazno pomaga tudi podjetje Felivet d.o.o. iz Maribora,  ki je za pomoč pri raziskavi posodilo aparaturo za plinsko analizo na terenu. Ta omogoča prve neinvazivne meritve pri mami in mladičih (tudi pri vas doma).

V raziskavi lahko sodelujejo psice, težje od 5 kg, ki jih imate namen pariti/umetno osemeniti oziroma psice, ki so breje manj kot 40 dni.

V zameno za sodelovanje v raziskavi vam ponujajo pomoč pri vaginalnem porodu, v primeru urgentnega ali načrtovanega carskega reza pa vam ponujajo ugodnejšo ceno posega.

abaxis S sodelovanjem  raziskavi “Vpliv poroda na novorojene pse“ boste pomagali bodočim mladičkom, raziskovalcem in veterinarjem, za kar so vam zelo hvaležni. Študija je do sedaj že pokazala nekaj spodbudnih rezultatov, vendar jih vseeno potrebujejo več.

Več informacij najdete tudi na povezavi:  www.kkmz.si/sl/blog/12-clanki/330-klinicna-studija-vpliv-poroda-na-novorojene-pse


Zainteresirani lastniki se lahko obrnejo na vodji raziskave na Veterinarski fakulteti v Ljubljani:

doc. dr. Tanja Plavec, dr. vet. med. (Klinika za male živali)
Tel: 01 4779 305 oz. 01 4779 277
E-mail: [email protected]

asist. dr. Maja Zakošek Pipan, dr. vet. med. (Klinika za reprodukcijo in velike živali)
Tel: 01 4779 396 oz. 01 4779 280
E-mail: [email protected]

 

Sorodni članki

Registriran specialistični center za veterinarsko stomatologijo psov in mačk v Sloveniji!

Registriran specialistični center za veterinarsko stomatologijo psov in mačk v Sloveniji!

Po obsežnih prenovitvenih delih in modernizaciji stomatološkega oddelka na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani se je ta registriral tudi na seznam specialističnih centrov pri  Evropskem kolegiju za veterinarsko stomatologijo
preberi več

Posegi v ustni votlini na zavestnih mačkah in psih

Posegi v ustni votlini na zavestnih mačkah in psih

Bolezni ustne votline (vključno z boleznimi zob in parodontalno boleznijo) predstavljajo pogost in pomemben zdravstveni problem pri živalih v Evropi
preberi več

Prvo srečanje z uvodnimi predavanji SCEVDS

Prvo srečanje z uvodnimi predavanji SCEVDS

V četrtek, 11.12.2014, se je pod vodstvom veterinarske stomatologinje doc. dr. Ane Nemec, dr. vet. med., spec. med. psov in mačk, Dipl. AVDC, EVDC, prvič srečala študentska sekcija EVDS (Evropskega združenja veterinarskih stomatologov).
preberi več

European Veterinary Dental Society

23. European Congress of Veterinary Dentistry

Evropski kongres veterinarske stomatologije se bo med 6. in 10. majem 2014 odvijal na križarki! Kongres ponovno organizira EVDS (European Veterinary Dental Society) v sodelovanju s EVDC (European Veterinary Dental College)
preberi več