SOFTVETS: integracija mehkih veščin v veterinarsko izobraževanje

(13.11.2018) Strokovnjaki bodo sestavili vzorčni učni plan za krepitev nestrokovnih področij znotraj študija veterinarstva.

Znanstveniki in znanstvenice petih evropskih univerz bodo v sklopu mednarodnega projekta razvili vzorčni učni načrt za študij veterine. Njihov cilj je integracija tako imenovanih mehkih veščin v veterinarsko izobraževanje.

Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani Komunikacijske sposobnosti ali podjetništvo zaenkrat niso del veterinarskega študija, kljub temu pa so za poklicne uspehe nujni. Evropska unija podpira projekt z naslovom „Pan-European soft skills curriculum for undergraduate veterinary education – SOFTVETS” znotraj dvoletnega programa Erasmus+.

Ob Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani v projektu sodelujejo Visoka šola za veterinarstvo v Hannovru, Veterinarska fakulteta Univerze v Zagrebu, Veterinarska univerza na Dunaju, Veterinarska univerza v Budimpešti, evropska organizacija  European Association of Establishments for Veterinary Education (EAEVE) in International Veterinary Students Association (IVSA).

Aktualni izsledki raziskave o medicinskih študijih ter mnenja veterinarjev utemeljujejo dejstvo, da se ob veterinarskih strokovnih temah povečuje tudi potreba po dodatnih znanjih.

Veterinarska fakulteta Univerze v Zagrebu S projektom SOFTVETS, ki se je pričel oktobra pod vodstvom Univerze v Zagrebu, bodo strokovnjaki obdelali vseevropska priporočila in standarde z namenom praktičnega izvajanja – katere vsebine in v kakšnem obsegu bi morale biti del učnega plana ter kateri izpiti morajo biti obvezni. Zaenkrat še ne obstaja podoben vzorčen plan za neposredno uporabo na različnih fakultetah, ki bi naj bil uporaben za vso Evropo.

Trenutno se bodo strokovnjaki ukvarjali predvsem s tremi področji: komunikacijskimi veščinami, podjetništvom in digitalnimi kompetencami.

Komunikacijske veščine so pomembne predvsem za uspešen dialekt z lastniki živali. Strokovnjaki poudarjajo, da so potrebne predvsem v težjih situacijah, kot je na primer pogovor o evtanaziji ali nestrinjanje glede plačila stroškov. Ob tem pa je pomembno tudi razumevanje lastnika živali ter sposobnost predajanja informacij odgovarjajoče njegovi izobrazbi in čustvenemu stanju.

Prav tako pomembne so poslovne vsebine. Licencirani veterinarji so podjetniki. Pridobljeno osnovno znanje tekom študija bi jim olajšalo pot v samostojnost, saj se določenih veščin ne bi potrebovali učiti na težji način sproti ob ustanavljanju nove veterinarske prakse.

Obvladanje digitalnih veščin se študentom izplača že med samim študijem. Digitalni učni dnevniki ali časovni plani bi lahko pomagali pri upravljanju lastnega študijskega časa ter tako olajšali študij. V to skupino pa se uvrščajo tudi znanja o pogostih programskih opremah v ambulantah, ki bi jih diplomanti naj obvladali ob zaključku študija ter bi jih uporabljali pri opravljanju poklica.

Za omenjena vsebinska področja bodo strokovnjaki definirali učne cilje ter razvili šolski koncept za izobraževanje predavateljev s področja mehkih veščin. Pripravljen vzorčni plan bodo testno uvedli na veterinarskih fakultetah v Zagrebu, Ljubljani in Budimpešti ter jih nato ovrednotili.

Dr. med. vet. Christin Kleinsorgen


Sorodni članki

Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani

Strokovno posvetovanje Eno zdravje 2023

Veterinarska fakulteta in Nacionalni inštitut za javno zdravje ob svetovnem dnevu Eno zdravje organizirata strokovno posvetovanje.
preberi več

Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani

Brezplačni specialistični pregledi ustne votline in zob pri delovnih psih - desetič!

Veterinarska fakulteta UL, Klinika za male živali, ponovno vabi lastnike delovnih psov na brezplačen specialistični pregled ustne votline njihovega psa
preberi več

Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani

Brezplačni specialistični pregledi ustne votline in zob pri delovnih psih – devetič!

Kot bi mignil je leto naokrog in čas je za preventivni pregled ustne votline in zob! Za tiste, ki ste z nami od začetka, tokrat devetič
preberi več

vetscan

Objavljamo zanimiv članek kolegic Veterinarske fakultet Univerze v Ljubljani

Avtorice študije so želele raziskati vpliv vrste poroda na stres pri novorojenih psičkih, na njihov prirast in sposobnost preživetja v prvih tednih po kotitvi
preberi več

Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani

Strokovno predavanje Eno zdravje 2021

Veterinarska fakulteta in Nacionalni inštitut za javno zdravje ob svetovnem dnevu Eno zdravje organizirata strokovno posvetovanje
preberi več

Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani

Preventivni pregled zob in ustne votline pri delovnih psih

Zelo drugačno, a je tudi to leto naokrog in čas je za preventivni pregled ustne votline in zob! Za tiste, ki ste z nami od začetka, tokrat osmič
preberi več

Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani

Webinar: Veterinarska anesteziologija 7

Klinika za male živali Veterinarske fakultete UL organizira podiplomsko izobraževanje za veterinarje 18.3.2021
preberi več

Veterinarska-fakulteta-Univerze-v-Ljubljani

Uporaba kanabinoidov pri zdravljenju psov in mačk

Klinika za male živali Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani vabi lastnike psov in mačk k izpolnjevanju vprašalnika o uporabi, izkušnjah in stališčih do uporabe kanabinoidov za lajšanje/zdravljenje zdravstvenih težav psov in mačk
preberi več