Registriran specialistični center za veterinarsko stomatologijo psov in mačk v Sloveniji!

(24.01.2017) Po obsežnih prenovitvenih delih in modernizaciji stomatološkega oddelka na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani se je ta registriral tudi na seznam specialističnih centrov pri  Evropskem kolegiju za veterinarsko stomatologijo (EVDC)!

Oddelek za Stomatologijo je na Kliniki za kirurgijo in male živali Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani zaživel že leta 1988.


Po uspešno zaključenih obnovitvenih posegih in modernizaciji prostora in opreme stomatološkega oddelka Klinike za male živali v avgustu 2016 pa so bili izpolnjeni tudi vsi pogoji EVDC (European Veterinary Dental College) za uspešno registracijo specialističnega centra za veterinarsko stomatologijo.


prof. dr. Zlatko Pavlica
Specialista, odgovorna za uspešnost oddelka, modernizacijo in registracijo na seznam EVDC sta prof. dr. Zlatko Pavlica, dr. vet. med., Hon. memb. EVDC, spec. med. psov in mačk in doc. dr.  Ana Nemec, dr. vet. med., Dipl. AVDC, Dipl. EVDC, spec. med. psov in mačk.

Na oddelku opravljata raznovrstne storitve diagnostike in zdravljenja bolezni zob, ustne votline in čeljusti tudi v sodelovanju z drugimi klinikami in inštituti doma in po svetu.

Zdravijo predvsem pse in mačke, v sodelovanju s kolegi, specialisti za druge živalske vrste, tudi kunce, glodavce in bele dihurje, sodelujejo pa tudi z ZOO Ljubljana.

Ker je za posege večinoma nujna splošna anestezija, živali obravnava uigrana ekipa vrhunsko usposobljenih strokovnjakov s področja medicine malih živali.


doc. dr. Ana Nemec
Sedaj je Oddelek za stomatologijo tudi uradno uvrščen med registrirane specialistične centre pri Evropskem kolegiju za veterinarsko stomatologijo, ob tem pa so lahko ponosni tudi na dejstvo, da so trenutno edini pri EVDC registrirani specialistični center za veterinarsko stomatologijo psov in mačk na Univerzi v Evropi.

Seznam je objavljen na uradnih spletnih straneh European Veterinary Dental College na povezavi.

Storitve Oddelka za stomatologijo zaenkrat ostajajo enake, v bližnji prihodnosti pa planirajo tudi širitev ponudbe s sočasno pridobitvijo nove medicinske opreme, srednjeročni cilj pa je odprtje mednarodne specializacije po programu EVDC.

Za študente veterine so obenem posodobili stomatološki praktikum in uredili možnost rotacije čez stomatološki oddelek v sklopu predmeta Bolezni in zdravstveno varstvo mesojedov, prav tako nadaljujejo z individualnimi izobraževanji študentov in podiplomskimi izobraževanji veterinarjev.

Ob tem so z registracijo pri EVDC postali tudi bistveno bolj privlačni za mednarodne specializante veterinarske stomatologije.

Vir fotografij: Klinika za male živali, Veterinarska fakulteta, Univerza v Ljubljani: www.kkmz.si


Sorodni članki

Posegi v ustni votlini na zavestnih mačkah in psih

Posegi v ustni votlini na zavestnih mačkah in psih

Bolezni ustne votline (vključno z boleznimi zob in parodontalno boleznijo) predstavljajo pogost in pomemben zdravstveni problem pri živalih v Evropi
preberi več

Prvo srečanje z uvodnimi predavanji SCEVDS

Prvo srečanje z uvodnimi predavanji SCEVDS

V četrtek, 11.12.2014, se je pod vodstvom veterinarske stomatologinje doc. dr. Ane Nemec, dr. vet. med., spec. med. psov in mačk, Dipl. AVDC, EVDC, prvič srečala študentska sekcija EVDS (Evropskega združenja veterinarskih stomatologov).
preberi več

European Veterinary Dental Society

23. European Congress of Veterinary Dentistry

Evropski kongres veterinarske stomatologije se bo med 6. in 10. majem 2014 odvijal na križarki! Kongres ponovno organizira EVDS (European Veterinary Dental Society) v sodelovanju s EVDC (European Veterinary Dental College)
preberi več