Brezplačni specialistični pregledi ustne votline in zob pri delovnih psih

(07.07.2017) Zdrava ustna votlina za odlične delovne rezultate! Leto je naokrog in na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete bodo v avgustu ponovno izvajali program brezplačnih specialističnih pregledov ustne votline in zob pri delovnih psih.


Avtorica fotografije: Minka Dežela

V mesecu avgustu vas kolektiv Klinike za male živali vabi, da se s svojim psom ali psi vključite v program brezplačnih specialističnih pregledov ustne votline in zob.

Program je namenjen psom, ki s svojim delom brezkompromisno služijo družbi – policijskim in vojaškim psom, psom vodnikom, reševalcem in terapevtom.

Cilj programa je, da se tem živalim zagotovi zdravje zob in ustne votline. Bolezni zob in ustne votline namreč živali lahko povzročajo nelagodje in bolečino ter tako vplivajo na delovno sposobnost psa. Nekatere ustne bolezni pa so lahko tudi življenje ogrožajoče, predvsem če niso odkrite zgodaj.

Nadvse so zadovoljni, da je osveščenost skrbnikov/vodnikov psov glede zdravja zob in ustne votline zelo dobra.

Še veliko pa lahko skupaj naredimo v osveščanju o pomenu rednega dnevnega ščetkanja zob pri živalih in preventivnih pregledov ustne votline, saj tako preprečujemo nastanek najpogostejše bolezni zob, parodontalne bolezni, ter najhitreje opazimo morebitne spremembe in poškodbe na zobeh in v ustni votlini.

Glede na izkušnje preteklih let lahko namreč trdimo, da ima večina pregledanih delovnih psov v Sloveniji (zgodnjo) parodontalno bolezen ter poškodbe zob.

Brezplačne preglede bo opravila specialistka veterinarske stomatologije. Ob tem je potrebno omeniti, da je natančnost pregleda ustne votline psov v veliki meri odvisna od tega, koliko pes dovoli pregled ustne votline, ker pri pregledu živali ne bodo uporabili nikakršnih pomiril ali anestetikov.

Po opravljenem pregledu bo vodnik in/ali lastnik živali prejel poročilo o pregledu s predlaganim planom morebitne nadaljnje diagnostike in zdravljenja. Nadaljnja diagnostika in zdravljenje v program nista vključeni.

Ob pregledu se bo specialistka veterinarske stomatologije z vami (lastnikom ali vodnikom delovnega psa) pogovorila tudi o pomenu in pravilnem izvajanju redne ustne higiene doma ter pomenu preventivnih pregledov.

Podatki, ki jih bodo o zdravju ustne votline in zob delovnih psov zbrali, bodo ostali tajni in bodo uporabljeni le v raziskovalne namene.

Preglede bodo opravljali ob sredah v avgustu 2017 med 15:30 in 17:00 uro na Kliniki za male živali (www.kkmz.si) Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani (Cesta v Mestni Log 47, 1000 Ljubljana). Na pregled se naročite po e-pošti Ani Nemec na [email protected] ali telefonsko na recepciji Klinike (01/4779-277).

Vodja programa je doc. dr. Ana Nemec, dr.vet.med, AVDC, EVDC, spec. med. psov in mačk


 

Sorodni članki

Registriran specialistični center za veterinarsko stomatologijo psov in mačk v Sloveniji!

Registriran specialistični center za veterinarsko stomatologijo psov in mačk v Sloveniji!

Po obsežnih prenovitvenih delih in modernizaciji stomatološkega oddelka na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani se je ta registriral tudi na seznam specialističnih centrov pri  Evropskem kolegiju za veterinarsko stomatologijo
preberi več

Posegi v ustni votlini na zavestnih mačkah in psih

Posegi v ustni votlini na zavestnih mačkah in psih

Bolezni ustne votline (vključno z boleznimi zob in parodontalno boleznijo) predstavljajo pogost in pomemben zdravstveni problem pri živalih v Evropi
preberi več

Prvo srečanje z uvodnimi predavanji SCEVDS

Prvo srečanje z uvodnimi predavanji SCEVDS

V četrtek, 11.12.2014, se je pod vodstvom veterinarske stomatologinje doc. dr. Ane Nemec, dr. vet. med., spec. med. psov in mačk, Dipl. AVDC, EVDC, prvič srečala študentska sekcija EVDS (Evropskega združenja veterinarskih stomatologov).
preberi več

European Veterinary Dental Society

23. European Congress of Veterinary Dentistry

Evropski kongres veterinarske stomatologije se bo med 6. in 10. majem 2014 odvijal na križarki! Kongres ponovno organizira EVDS (European Veterinary Dental Society) v sodelovanju s EVDC (European Veterinary Dental College)
preberi več