110. in 111. tradicionalna mednarodna razstava mačk v Ljubljani

(19.02.2014) Felinološko društvo Ljubljana vas obvešča, se da bo v soboto, 1. in v nedeljo, 2. marca v prostorih Biotehniškega izobraževalnega centra na Ižanski cesti 10 v Ljubljani, na mednarodni razstavi mačk, za naziv najlepših potegovale pasemske in domače mačke in mačkoni.

Na ljubljanskih mednarodnih razstavah mačk v dveh razstavnih dneh običajno sodeluje okoli 400 pasemskih mačk in tudi nekaj domačih hišnih muc.

Nekatere pasemske predstavnice so v slovenskem prostoru zelo redke ali pa jih celo ni, zato je to še en razlog več za obisk tovrstne razstave.

Felinološko društvo Ljubljana Kot večina razstav na vsakoletnem koledarju mednarodne felinološke organizacije Fédération Internationale Féline (FIFe) bosta tudi pri nas potekali dve samostojni razstavi. Prva v soboto in druga v nedeljo.

Večina mačk bo sodelovala oba dni, nekatere pa le v soboto oziroma v nedeljo, kar pomeni, da bo tudi tekmovalna konkurenca nekoliko drugačna.

Na razstavi bodo prisotne tudi mačke iz Slovenije, ki so si v minulem letu priborile naziv zmagovalk v posameznih kategorijah in dosegajo zelo dobre rezultate tudi v tujini.

Kdaj je najprimernejši čas za obisk razstave? Za to se mora sleherni odločiti glede na svoj interes in pričakovanja.

Začetek obeh razstav bo ob 10.00 uri, takrat se namreč prične večurno ocenjevanje mačk po posameznih kategorijah in vzporedno izbor najlepših muc za končno popoldansko tekmovanje (t. i. nominacije) in BIV (Best in variety), tekmovanje najlepših muc v posamezni barvi.

V tem času razstavljalci predvsem bolj ali manj potrpežljivo čakajo, kdaj bodo njihovi mačkoni in mačice prišle na vrsto za oceno, kar pomeni, da je to idealen čas za ogled njihovih varovank, ter pogovore z njihovimi skrbniki o posameznih pasmah, fizičnih in karakternih značilnostih, skrbi zanje ipd.

V soboto, 1. marca ob 15.00, bodo podeljena priznanja za tri najlepše dekorirane razstavne kletke po izboru obiskovalcev (letos pustno obarvane). Ob 16.00 pa začetek tekmovanja za nazive BIS (Best in show, najlepša muca v posamezni kategoriji).

Izbere se najlepšega odraslega aktivnega samca in samico, najlepšega kastriranega samca in samico, ter najlepšega mladiča v starostnem razredu od 7 – 10 mesecev in še mladička v starostnem razredu od 4 – 7 mesecev, v vsaki od štirih tekmovalnih kategorij.

V nedeljo 2. marca bo prav tako ob 15.00 uri podelitev priznanj za tri najlepše mačke po izboru obiskovalcev. Končno odločanje o najlepših mucah v posameznih kategorijah in na celotni razstavi pa se bo začelo, tako kot v soboto, ob 16.00 uri. Ta čas je torej bolj napet in primeren predvsem za obiskovalce, ki jih zanima samo tekmovanje.

Oba dneva bodo prisotne mačke ocenjevali mednarodni sodniki: g. V.Saarela iz Finske, g. M.Kabina iz Češke, g. J.Billing iz Danske, ga. B.Elian iz Romunije in g. S.Pruchniak iz Poljske.

Na razstavi bodo znova, brezplačno dostopne pisne in ustne informacije o pravilni oskrbi mačk in življenju z njimi, prav tako pa bomo, tako kot do sedaj, k predstavitvi, za brezdomne mačke nadvse pomembnega dela, povabili tudi društva za zaščito in varstvo živali. Otroci pa so prav posebej vabljeni, da svoje vtise izrazijo z risbicami v risalnem kotičku.

Dodatne informacije lahko najdete na spletni strani felinološkega društva Ljubljana: www.fd-ljubljana.si

Sorodni članki

Veterinarska-fakulteta-Univerze-v-Ljubljani

Uporaba kanabinoidov pri zdravljenju psov in mačk

Klinika za male živali Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani vabi lastnike psov in mačk k izpolnjevanju vprašalnika o uporabi, izkušnjah in stališčih do uporabe kanabinoidov za lajšanje/zdravljenje zdravstvenih težav psov in mačk
preberi več

Webinar o vplivu COVID-19 na male živali

Webinar o vplivu COVID-19 na male živali

WSAVA v sodelovanju z MSD Animal Health vabi veterinarje za male živali k ogledu brezplačnega webinarja
preberi več

Webinar z dr. Valentino Žalig iz Kobilarne Lipica v četrtek, 26. novembra 2020 ob 18:00.

Brezplačni spletni seminar: K laser v veterinarski medicini

Webinar z dr. Valentino Žalig iz Kobilarne Lipica v četrtek, 26. novembra 2020 ob 18:00
preberi več

Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani

Eno zdravje 2020

Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani vas vabi na posvetovanje Eno zdravje 2020
preberi več

Veterinarska kardiologija – webinar v živo

Veterinarska kardiologija – webinar v živo

Ekipa Vetpromet 17.11.2020 vabi k udeležbi na webinarju o veterinarski kardiologiji
preberi več

WSAVA virtualni kongres 2021

WSAVA virtualni kongres 2021

Prihodnji WSAVA/FECAVA kongres se bo odvijal na spletu med 21. in 24. marcem 2021
preberi več

Webinar iz področja cepljenja mačk

Webinar iz področja cepljenja mačk

Vetpromet in Boehringer Ingelheim vas 5.11.2020 prijazno vabita na webinar iz področja cepljenja mačk. Število udeležencev ni omejeno, zato vabljeni vsi kolegi, ki vas ta tematika zanima
preberi več

SEVC

Virtualna konferenca SEVC 2020

Med 3. in 12. novembrom 2020 se bo odvijala virtualna konferenca SEVC
preberi več