Veterinarska hidroterapija in rehabilitacija v Trzinu

(02.06.2020) Ekipa HepiFita veterinarjem in lastnikom živali z veseljem sporoča, da so se odprla vrata njihovega podjetja HepiFit, ki ima sedež na Kidričevi ulici 14 v občini Trzin.

V HepiFitu nudimo živalim različne rehabilitacijske oziroma fizioterapevtske metode. Ukvarjamo se predvsem s hidroterapijo, poleg tega izvajamo tudi elektroterapijo (transkutano elektro-nevro stimulacijo- TENS, nevromuskularno elektrostimulacijo- NMES, elektroakupunkturo) in terapijo z laserjem.


Tina Pihlar, dr. vet. med., Dip HSA
Jeseni 2019 sem Pihlar Tina, dr. vet. med., v Veliki Britaniji zaključila teoretično in praktično strokovno izobraževanje na področju hidroterapije in prejela diplomo za hidroterapevta za male živali.

Certifikat ali diploma iz hidroterapije malih živali sta v Veliki Britaniji pogoj za izvajanje terapije v vodi in sta akreditirana s strani združenja Canine Hydrotherapy Association (CHA), ki skrbi za kvaliteto, ustrezen standard in doslednost pri izvajanju hidroterapije v Veliki Britaniji.

Njihove predpise, priporočila in standarde glede izvajanja terapije, uporabe pripomočkov, nege vode, izpopolnjevanja, itd. upoštevamo tudi v našem podjetju, saj regulativ na tem področju v Sloveniji trenutno še nimamo.

Zakaj je hidroterapija vedno bolj priporočena in vključena v rehabilitacijo malih živali?

Ker je vodna terapija zasnovana v terapevtske namene zaradi delovanja vzgonske sile, zaradi česar je telo v vodi navidezno lažje oziroma nudi voda telesu večjo oporo. Posledično se zmanjša obremenitev na sklepe ali poškodovano področje, kar omogoča vadbo z manj bolečine.


Veterinarska hidroterapija in rehabilitacija v Trzinu

Poleg tega vpliv fizikalnih lastnosti vode ustvari okolje za kontrolirano izvajanje gibov, saj se v vodi podaljša reakcijski čas, zaradi česar ima žival več časa za vzpostavitev ravnotežja. Možnost padca ali poškodbe je tako minimalna.

V HepiFitu izvajamo hidroterapijo na podvodni tekalni stezi, pri kateri uporabljamo napredne hidroterapevtske tehnike (»sit to stand, backward walking, gait patterning,…«) in različne pripomočke (Thera-band trakovi, Tellington Ttouch trakovi, izolacijska plošča, …).

Namen vodne terapije je izboljšanje gibljivosti sklepov, krepitev mišic, lajšanje mišičnih krčev/otrdelosti mišic, lajšanje bolečin, izboljšanje propriocepcije, izboljšanje kardiovaskularne kondicije, pomoč pri zmanjšanju telesne teže, predstavlja pa tudi mentalno stimulacijo v času okrevanja/mirovanja (»cage rest«), fizično in mentalno stimulacijo za zelo aktivne pse in mladiče velikih in gigantskih pasem, saj hidroterapija omogoča vadbo brez stresa na sklepe v fazi rasti.


Veterinarska hidroterapija in rehabilitacija v Trzinu

Hidroterapija je primerna za živali z obolenji gibal in živčevja (konzervativno in post operativno zdravljenje poškodbe križnih vezi, izpaha pogačice, kroničnih degenerativnih sprememb sklepov, obolenja medvretenčnih diskov, degenerativne mielopatije, poškodbe živcev,…), s poškodbami mehkih tkiv, s prekomerno težo, s slabšo kardiovaskularno kondicijo. Prav tako je namenjena starejšim živalim, saj lahko zmanjšamo morebitno bolečino, izboljšamo kondicijo in kvaliteto njihovega življenja.

Kot sem že prej omenila, v HepiFitu upoštevamo predpise združenja CHA, med katere sodi tudi ta, da mora lastnik pred začetkom terapije pri veterinarju, ki ga obiskuje njegova žival, pridobiti diagnozo za stanje, obolenje oziroma poškodbo, zaradi katere naj bi žival obiskovala hidroterapijo.

Glede na vrsto obolenja oziroma vrsto poškodbe se dogovorimo za prvi obisk v najkrajšem možnem času oziroma po določenem času po posegu ali zdravljenju, ki je priporočljiv za izvajanje vodne terapije.

Med tem časom svetujemo obiskovanje drugih rehabilitacijskih metod, kot so elektroterapija, laserska terapija, fizioterapija, s katerimi zmanjšamo bolečino, pospešimo regeneracijo tkiv, vzdržujemo mišično maso in gibljivost sklepov.

Pri prvem obisku se z lastnikom najprej pogovorimo o zdravstvenem stanju živali (o obolenju oziroma poškodbi, o morebitnem jemanju zdravil in njihovem vplivu na počutje živali, o morebitnih drugih zdravstvenih težavah), žival pregledamo (osnovni klinični pregled, pregled gibal v mirovanju in gibanju, merjenje obsega okončin in trupa, ocena gibljivosti sklepov) in naredimo načrt rehabilitacije.

Vabim vas, da si več o hidroterapiji, elektroterapiji in terapiji z laserjem preberete na naši spletni strani hepifit.si.

V želji po razvoju na področju rehabilitacije za male živali v Sloveniji si v podjetju HepiFit želimo sodelovanja z veterinarskimi klinikami in ambulantami, zato smo vam za kakršnakoli vprašanja na voljo po telefonu ali elektronski pošti.

Tina Pihlar, dr. vet. med., Dip HSASorodni članki

ZOO Ljubljana vabi na naravoslovni dan in natečaj risanja s kredami; Vir slike: ZOO Ljubljana

ZOO Ljubljana vabi na naravoslovni dan in natečaj risanja s kredami

Ob svetovnem dnevu ptic selivk ter bližnjem dnevu ogroženih vrst v ZOO Ljubljana vabijo na tradicionalni naravoslovni dan s študenti Pedagoške fakultete v Ljubljani in natečaj risanja s kredami
preberi več

Predavanje Abortusi pri govedu in BVD

23. strokovno srečanje v Termah Zreče

Veterinarska zbornica Slovenije vas z veseljem vabi na že 23. strokovno srečanje članov, ki bo potekalo 26. in 27. maja 2022 v idilično pomladnem okolju Term Zreče
preberi več

Mednarodna razstava mačk v hali Tivoli; Vir slike: sbi

Mednarodna razstava mačk v hali Tivoli

Felinološko društvo Ljubljana vabi na mednarodno razstavo mačk v hali Tivoli v Ljubljani med 14. in 15. majem 2022
preberi več

Sklic redne letne Skupščine VzbSi

Sklic redne letne Skupščine VzbSi

Predsednik Veterinarske zbornice Slovenije v torek, 10. maja 2022, ob 16. uri sklicuje redno letno Skupščino, ki se bo odvijala preko spleta
preberi več

Veterinarsko društvo Celje

Tradicionalni športni dan Veterinarskega društva Celje

Veterinarsko društvo Celje vas 13. maja ponovno vabi na že tradicionalni športni dan
preberi več

Dnevi odprtih vrat v Zavetišču Ljubljana – 3.4.2022

Dnevi odprtih vrat v Zavetišču Ljubljana – 3.4.2022

Ob svetovnem dnevu zapuščenih živali Zavetišče Ljubljana vabi na dneve odprtih vrat.
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Materinski dan in vikend živalskih staršev in mačjih pand

Ob materinskem dnevu v ZOO Ljubljana iz naročij mater že kukajo prvi letošnji mladički
preberi več

Predavanje Abortusi pri govedu in BVD

Seminar Komisije za perutnino VzbSi

Z veseljem vas obveščamo, da po nekajletnem premoru Komisija za perutnino pri Veterinarski zbornici Slovenije zopet organizira strokovno izobraževalni seminar.
preberi več