Strokovna ekskurzija z ogledom klinike za konje Veterinarske fakultete v Padovi in obisk konjeniškega sejma v Veroni

(19.11.2016) Sekcija veterinarjev praktikov in Komisija za zdravstveno varstvo in reprodukcijo kopitarjev je v novembru organizirala Strokovno ekskurzijo z obiskom Veterinarske fakultete v Padovi in konjeniškega sejma v Veroni.

Letos smo se namenili obiskati že 118. tradicionalni konjeniški sejem v Veroni, ki je eden večjih v tem delu Evrope.

11.11. 2016 zjutraj se nas je zbrala prijetna družba ljubiteljev konj iz vrst veterinarjev. Dobro razpoloženi smo krenili na pot proti veterinarski fakulteti v Padovi, ki skupaj s fakultetami ostalih kmetijskih znanosti sestavlja Centro Agripolis.


Ta študentom omogoča nastanitev v neposredni bližini fakultete. Tam nas je sprejela profesorica kirurgije Illaria Iacopetti.

Pod njenim vodstvom smo si ogledali manjši del študentskega kampusa s predavalnicami ter vajalnice, kjer se izvajajo klinični predmeti ter patologija. Konjerejo in konjeniški šport v tem delu Italije je finančna kriza v zadnjih letih zelo prizadela.

V obdobju pred krizo je bilo konjeništvo v tem delu Italije zelo razvito o čemer je pričalo tudi število klinik za konje v sami okolici mesta Padova.


Zadnje čase klinike zapirajo, pozna se, da ljudje varčujejo. To je razvidno tudi iz praznih konjskih boksov na drugače odlično opremljeni fakulteti.

Popoldan smo preživeli v mestu zaljubljenih – Veroni, kjer je bilo že poskrbljeno za pravo decembrsko vzdušje. Dan smo zaključili v Vigasiu, kjer so nas v italianskem stilu postregli z okusno hrano.


Soboto smo preživeli v sejemskem vrvežu med konji ter ljubitelji konj z vsega sveta. Sejmišče so napolnili kopitarji vseh vrst. Poleg prikaza dresure konj ter različnih stilov ježe smo si ogledali tudi tekmovanje v preskakovanju ovir, kjer je eno od zmag slavila tudi slovenska tekmovalka Lidija Grum. V večernih urah smo v veselem vzdušju potovali proti domu.

Vsi udeleženci se prisrčno zahvaljujemo našim sponzorjem tokratnega srečanja, ki so nam tokratno ekskurzijo polepšali: Vetpromet, Vetconsult, Iris, Animalis in Sekciji veterinarjev praktikov.

Hvala!

mag. Mojca Mikuž dr. vet. med.

Vetconsult
Iris
Animalis
www.vet4you.comwww.iris.si/slwww.animalis.si



Veterinarska zbornica

Vetpromet
www.vzb.si
www.vetpromet.si