S premierno predstavo lipicancev se začenja nova turistična sezona v Lipici

(24.03.2015) Izbrani lipicanski žrebci bodo v nedeljo, 29. marca, prvič letos nastopili pred obiskovalci Kobilarne Lipica

Kobilarna Lipica letos praznuje 435. obletnico in pričakuje svoje zveste obiskovalce lepo urejena in prenovljena.

Izbrani lipicanski žrebci na vajetih jahačev Lipiške klasične šole jahanja bodo v nedeljo, 29. marca, ob 15. uri nastopili na premierni predstavi letošnje turistične sezone v Kobilarni Lipica.


Predstavili bodo klasično umetnost dresurnega jahanja, katere cilji so tehnično mojstrstvo, estetski in umetniški vtis, predvsem pa pristna in vsestranska usklajenost med konjem in jahačem. To zahteva od jahača velik intelektualen, čustven in duhovni angažma, zato veliki mojstri dresurnega jahanja opisujejo klasično dresuro kot umetnost.

Vrhunsko izšolani lipicanski žrebci bodo nastopili v koreografiji in ob zvokih glasbene spremljave, ki poudarjajo njihovo gibanje. Vrhunec predstave bosta točki velika šolska kvadrilja in šola nad zemljo s svojimi vedno atraktivnimi skoki.

Premierno predstavo z zadovoljstvom napoveduje v. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak: »S premierno predstavo se v Lipici začenja letošnja turistična sezona, ki bo predvidoma pritegnila okrog 70.000 zadovoljnih obiskovalcev.

Mnogi med njimi delijo svoje vtise tudi na spletu, na primer na največjem svetovnem turističnem portalu TripAdvisor, kjer je obiskovalka septembra lani zapisala, da je bila ob predstavi Lipiške klasične šole jahanja na trenutke ganjena do solz.

Cilj celotne ekipe kobilarne je, da bi s poudarkom na kakovosti storitev poskrbeli, da bo takih vtisov še več.«

Aprila si bodo obiskovalci lahko ogledali predstave Lipiške klasične šole jahanja vsako nedeljo ob 15. uri, prav tako oktobra, v mesecih od maja do konca septembra pa vsak torek, petek in nedeljo ob 15. uri.

V. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak ob začetku letošnje turistične sezone, ko se začenja tudi program »Doživetje lipicanca«, v katerem obiskovalci spoznajo bodoče zvezde predstav v Lipici med treningom, namenja ljubiteljem lipicanca povabilo, naj znova obiščejo Lipico - izvorno kobilarno lipicanske pasme konj, ki je bila zaradi svoje izjemne dediščine razglašena za kulturni spomenik izrednega pomena za Republiko Slovenijo.

Kobilarna pričakuje obiskovalce lepo urejena in delno prenovljena, saj se je v prvih mesecih letošnjega leta zaključil največji in najpomembnejši projekt prenove na njenem območju v zadnjem desetletju, to je projekt »1. faza celovite ureditve območja Kobilarne Lipica: ureditev površin in objektov, povezanih z izvajanjem turističnih programov« v skupni vrednosti milijona evrov. 850.000 evrov za izvedbo je prispeval evropski sklad za regionalni razvoj, preostali del pa je zagotovila Republika Slovenija iz državnega proračuna.

»Že sedaj pa lahko napovemo še eno pomembno priložnost za obisk Lipice - to bo Dan lipicanca, 17. maja, ko bo Kobilarna Lipica praznovala častitljivo 435. obletnico. V naslednjih mesecih bo sledil niz konjeniških prireditev, ki utrjujejo pomen Lipice kot vrhunske konjerejske in konjeniške ustanove.

Tako bodo imeli obiskovalci veliko dobrih razlogov za obisk zelenega posestva kobilarne z izjemno kulturno dediščino in okrog 350 čudovitimi lipicanci,« je prepričan dr. Bizjak.


Sorodni članki

Velika kvadrilja - dreusrno jahanje; Vir slike: Kobilarne Lipica

Dan Kobilarne Lipica pritegnil množico obiskovalcev

Predstava Lipiške šole klasičnega konjeništva in madžarskih stepskih pastirjev Čikošev je v državno kobilarno pritegnila okoli 3.500 obiskovalcev
preberi več

Poletni glasbeni večeri v Lipici; Vir slike: Kobilarna Lipica & arhiv glasbenikov

Poletni glasbeni večeri v Lipici

Kobilarna Lipica vabi na 9 petkovih večerov s 14 glasbeniki!
preberi več

Presernov dan v Lipic; Vir slike: Kobilarna Lipica

Na Prešernov dan prost vstop v Kobilarno Lipica

Na Prešernov dan, 8. februarja, vas Kobilarna Lipica vabi, da med lipicanci preživite najlepši del prazničnega dne
preberi več

Dan Kobilarne Lipica; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dan Kobilarne Lipica 2021

Ob Dnevu Kobilarne Lipica – predstava lipicancev, doživetja za družine in mednarodna razstava »Človek in konj« z Oskarjem Kogojem in Sergiem Pausigom.
preberi več

Alojz Lah in Stojan Moderc in pas de deux, predstava, s katero sta navduševala gledalce po Evropi; Vir slike: Osebni arhiv Alojza Laha

Nova knjiga Čudež leta 1984

Izšla je knjiga »Čudež leta 1984« – poklon lipicancem, jahačem Kobilarne Lipica in njihovemu uspehu na olimpijskih igrah v Los Angelesu
preberi več

Kobilarna Lipica; Vir slike: Jost Gantar

Vesela novica iz Kobilarne Lipica

V sončnih pomladnih dneh lahko spoznate naša prva žrebeta
preberi več

Canissa XLII ; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dvojno veselje v Lipici – rodili sta se prvi letošnji žrebeti

V Kobilarni Lipici se veselijo rojstva prvih letošnjih žrebet. Veselje je kar dvojno, saj sta istega dne prišla na svet mali črni Maestoso Samira XXXVIII in rjava žrebička Canissa XLII
preberi več

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir; Vir slike: Sibil Slejko

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir

Urh Bauman je znova dokazal, da je z osemletnim konjem holštajnske pasme Larisal najboljši tekmovalec državnega prvenstva v preskakovanju ovir
preberi več