Razvoj programov hipoterapije je pomemben cilj kobilarne Lipica

(16.04.2014) V Kobilarni Lipica je ta vikend uspešno potekala mednarodna konferenca  Otroci in drugačni otroci pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja.

Ob častnem pokrovitelju predsedniku RS Borutu Pahorju sta zbrane na uvodni svečanosti nagovorila varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in v. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak

»Ljudje se rodimo različni, imamo pravico biti drugačni. Ne glede na to različnost in drugačnost, ki jo nosimo v sebi, imamo pravico biti posebnost – posebnost, ki mora biti spoštovana,« je dejal predsednik Republike Slovenije Borut Pahor kot častni pokrovitelj ob današnjem začetku mednarodne konference Otroci in drugačni otroci v Kobilarni Lipica.


Konferenca je pritegnila starše, vzgojitelje, učitelje in strokovne delavce, ki se ukvarjajo z otroki in drugačnimi otroki, med katere štejemo otroke s cerebralno paralizo, avtizmom, Downovim sindromom, anoreksijo in bulimijo, kot tudi s socialno drugačne otroke.

Na uvodni okrogli mizi so udeleženci razpravljali o kakovosti življenja otrok v slovenskem prostoru, izkušnji imeti drugačnega otroka ter izobraževanju in zaposlovanju drugačnih.


Sledila je svečanosti v lipiški pokriti jahalnici, kjer sta zbrane poleg častnega pokrovitelja, predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, nagovorila varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in v. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak.

Niz prijetnih doživetij je pripravil nastop Lipiške klasične šole jahanja s predstavitvijo mladih žrebcev, jahanja v damskem sedlu in šole nad zemljo.


Prav posebne občutke pa je zbudila točka edinstvena točka Ena duša v dveh telesih, v kateri je Eva Pirnat, deklica v Downovim sindromom, podelila z udeleženci konference svoje občutke ob prvem stiku z lipicanko 325 Graciosa XIII.

Nato je Eva Pirnat pod vodstvom Andreja Žnidaršiča predstavila učenje jahanja in za zaključek izrazila svoja doživetje s plesom.

Njen stik z lipicancem si je z zanimanjem ogledala tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki je v pozdravnem nagovoru dejala, da otroci »potrebujejo posebnega živalskega 'sogovornika', saj ob njem začutijo posebno 'govorico', ki odpira in zapira rane otroštva, zaznamovanost in drugačnost«.

Za Kobilarno Lipica pomeni konferenca Otroci in drugačni otroci pomemben korak v smeri razvoja s konji povezanih terapevtskih programov, predvsem programov hipoterapije. 


Ti programi so za Kobilarno Lipica priložnost za razvoj novih vsebin z višjo dodatno vrednostjo, poudarja v. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak: »Tako je ob trdni podpori države, ki jo izraža današnja prisotnost predsednika Republike Slovenije gospoda Boruta Pahorja, pred Kobilarno Lipica lahko stabilno in uspešno razvojno obdobje.«

Drugi dan mednarodne konference Otroci in drugačni otroci je bil posvečen predstavitvi terapevtskih metod, zasnovanih na stiku s konjem, tematiki »drugačen otrok kot mladostnik« ter izobraževanju in zaposlovanju drugačnih.

Kot je pojasnila vodja projekta Darja Žnidaršič, so svoje izkušnje med drugimi predstavili Michel Schweighauser, član upravnega odbora nevladne organizacije CEDRATE s sedežem v Parizu, Liljana Čićkovič, direktorica Ženskega centra Trebinje (BiH) in Jelena Krmpotić, prof. psihologije in inštruktorica terapevtskega jahanja (Hrvaška).

V nedeljo, 13. aprila, se je konferenca nadaljevala na temo »emocije – še neozaveščen svet« ter s predavanjem Marka Juhanta, spec. pedagoga in priznanega strokovnjaka za motnje vedenja in osebnosti, na temo dolžnosti in obveznosti otrok.

Sorodni članki

Velika kvadrilja - dreusrno jahanje; Vir slike: Kobilarne Lipica

Dan Kobilarne Lipica pritegnil množico obiskovalcev

Predstava Lipiške šole klasičnega konjeništva in madžarskih stepskih pastirjev Čikošev je v državno kobilarno pritegnila okoli 3.500 obiskovalcev
preberi več

Poletni glasbeni večeri v Lipici; Vir slike: Kobilarna Lipica & arhiv glasbenikov

Poletni glasbeni večeri v Lipici

Kobilarna Lipica vabi na 9 petkovih večerov s 14 glasbeniki!
preberi več

Presernov dan v Lipic; Vir slike: Kobilarna Lipica

Na Prešernov dan prost vstop v Kobilarno Lipica

Na Prešernov dan, 8. februarja, vas Kobilarna Lipica vabi, da med lipicanci preživite najlepši del prazničnega dne
preberi več

Dan Kobilarne Lipica; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dan Kobilarne Lipica 2021

Ob Dnevu Kobilarne Lipica – predstava lipicancev, doživetja za družine in mednarodna razstava »Človek in konj« z Oskarjem Kogojem in Sergiem Pausigom.
preberi več

Alojz Lah in Stojan Moderc in pas de deux, predstava, s katero sta navduševala gledalce po Evropi; Vir slike: Osebni arhiv Alojza Laha

Nova knjiga Čudež leta 1984

Izšla je knjiga »Čudež leta 1984« – poklon lipicancem, jahačem Kobilarne Lipica in njihovemu uspehu na olimpijskih igrah v Los Angelesu
preberi več

Kobilarna Lipica; Vir slike: Jost Gantar

Vesela novica iz Kobilarne Lipica

V sončnih pomladnih dneh lahko spoznate naša prva žrebeta
preberi več

Canissa XLII ; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dvojno veselje v Lipici – rodili sta se prvi letošnji žrebeti

V Kobilarni Lipici se veselijo rojstva prvih letošnjih žrebet. Veselje je kar dvojno, saj sta istega dne prišla na svet mali črni Maestoso Samira XXXVIII in rjava žrebička Canissa XLII
preberi več

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir; Vir slike: Sibil Slejko

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir

Urh Bauman je znova dokazal, da je z osemletnim konjem holštajnske pasme Larisal najboljši tekmovalec državnega prvenstva v preskakovanju ovir
preberi več