Prvorojenemu žrebičku v Kobilarni Lipica je ime Pluto

(27.03.2018) V Kobilarni Lipica so se razveselili rojstva prvega letošnjega žrebička, malega rjavega Pluta. Za njim je prišel na svet še drugi mali žrebiček, Siglavy Slava XVI. Do začetka junija se bo plemenska čreda kobilarne povečala za 30 igrivih temnih žrebet, kar je največ v zadnjem desetletju.

V Kobilarni Lipica prišel na svet prvi letošnji žrebiček. To je Pluto Samira XXVIII, mali, rjavi žrebiček, ki je – tako kot velja že stoletja – dobil prvi del imena po očetu 506 Pluto Trompeta XL, drugi del imena pa po materi 361 Samira XXVIII.


Siglavy Slava XVI

Rodil se je v soboto, 17. marca, v večernih urah. Na svet je prišel dva tedna prezgodaj, zato je v varnem zavetju mogočnega kompleksa hlevov na Borjači, kjer že od sredine 19. stoletja pridejo na svet vsa lipicanska žrebeta v Lipici, deležen intenzivne nege in dodatne pozornosti.

Žrebiček in njegova mama se dobro počutita, kobila 361 Samira XXVIII svojega malega žrebička ves čas skrbno varuje. Rojstva malega Plutka so se razveselili vsi, ki v Kobilarni Lipica skrbijo za dragoceno plemensko čredo več kot 300 lipicancev.

Oče prvorojenega žrebička je plemenski žrebec 506 Pluto Trompeta XL, obiskovalci nedeljske predstave v Lipici so ga lahko občudovali v točki Šola nad zemljo, kjer je izvajal spektakularne skoke capriole.


Siglavy Slava XVI z mamo

V nedeljo, 18. marca, je ena od plemenskih kobil abortirala v desetem mesecu brejosti, žrebe žal ni preživelo. V ponedeljek, 19. marca, zvečer pa se je plemenska čreda Kobilarne Lipica povečala za še enega malega rjavega žrebička. Rodil se je Siglavy Slava XVI, potomec očeta 363 S. Samira XXII in matere 641 Slava XVI.

Oba žrebička, Pluto in Siglavy, bosta ta in naslednji teden preživela v varnem okolju enega posebnih, porodnih boksov kompleksa hlevov na Borjači, skupaj s svojima materama.

Že v drugi polovici meseca maja pa ju bodo lahko pozdravili in občudovali tudi obiskovalci Kobilarne Lipica: najprej v varnem zavetju notranjega dvorišča hlevov na Borjači, nato pa na prostranih zelenih pašnikih Kobilarne Lipica, kjer bosta odraščala skupaj z ostalimi žrebeti letošnje generacije.

Do prvih dni junija pričakujejo v Kobilarni Lipica še 28 temnih, igrivih žrebet. S 30 žrebeti bo letošnja generacija žrebet v Kobilarni Lipica največja in najštevilčnejša v zadnjem desetletju.

Sorodni članki

Velika kvadrilja - dreusrno jahanje; Vir slike: Kobilarne Lipica

Dan Kobilarne Lipica pritegnil množico obiskovalcev

Predstava Lipiške šole klasičnega konjeništva in madžarskih stepskih pastirjev Čikošev je v državno kobilarno pritegnila okoli 3.500 obiskovalcev
preberi več

Poletni glasbeni večeri v Lipici; Vir slike: Kobilarna Lipica & arhiv glasbenikov

Poletni glasbeni večeri v Lipici

Kobilarna Lipica vabi na 9 petkovih večerov s 14 glasbeniki!
preberi več

Presernov dan v Lipic; Vir slike: Kobilarna Lipica

Na Prešernov dan prost vstop v Kobilarno Lipica

Na Prešernov dan, 8. februarja, vas Kobilarna Lipica vabi, da med lipicanci preživite najlepši del prazničnega dne
preberi več

Dan Kobilarne Lipica; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dan Kobilarne Lipica 2021

Ob Dnevu Kobilarne Lipica – predstava lipicancev, doživetja za družine in mednarodna razstava »Človek in konj« z Oskarjem Kogojem in Sergiem Pausigom.
preberi več

Alojz Lah in Stojan Moderc in pas de deux, predstava, s katero sta navduševala gledalce po Evropi; Vir slike: Osebni arhiv Alojza Laha

Nova knjiga Čudež leta 1984

Izšla je knjiga »Čudež leta 1984« – poklon lipicancem, jahačem Kobilarne Lipica in njihovemu uspehu na olimpijskih igrah v Los Angelesu
preberi več

Kobilarna Lipica; Vir slike: Jost Gantar

Vesela novica iz Kobilarne Lipica

V sončnih pomladnih dneh lahko spoznate naša prva žrebeta
preberi več

Canissa XLII ; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dvojno veselje v Lipici – rodili sta se prvi letošnji žrebeti

V Kobilarni Lipici se veselijo rojstva prvih letošnjih žrebet. Veselje je kar dvojno, saj sta istega dne prišla na svet mali črni Maestoso Samira XXXVIII in rjava žrebička Canissa XLII
preberi več

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir; Vir slike: Sibil Slejko

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir

Urh Bauman je znova dokazal, da je z osemletnim konjem holštajnske pasme Larisal najboljši tekmovalec državnega prvenstva v preskakovanju ovir
preberi več