Otroci z manj možnostmi bodo že drugo leto zapored brezplačno taborili v osrčju Kobilarne Lipica

(15.07.2015) V Kobilarni Lipica se bo v nedeljo, 19. julija, začel Poletni počitniški tabor, na katerem bo brezplačno letovalo 12 otrok po izboru Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje.

Kobilarna Lipica bo 12 otrokom omogočila brezplačno udeležbo na taboru v okviru akcije »300 otrok na konja«

 V Kobilarno Lipica bo v nedeljo, 19. julija, prispelo 12 otrok, ki bodo v zelenem osrčju lipiškega posestva preživeli teden dni na Poletnem počitniškem taboru. Tabora se bodo udeležili v okviru akcije »300 otrok na konja«, ki jo Kobilarna Lipica podpira že tretje leto, z željo da bi postala stik s konjem in konjeništvo dostopna vsakemu slovenskemu otroku.

 Pred dvema letoma je skupina 48 otrok po izboru Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje prvič brezplačno obiskala Lipico. Lansko leto so se otroki z manj možnostmi prvič udeležili Poletnega počitniškega tabora in se razveselili pogleda na jutranji odhod črede lipicanskih kobil na pašo, letos pa bosta tabor in druženje z lipicanci teden dni prvič rezervirana samo za otroke s priporočilom Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje.

 V. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak je prepričan, da lahko kobilarna otrokom z manj možnostmi ponudi izjemno veliko: »Izkušnje lanskega tabora obetajo, da bodo deprivilegirani otroci za teden dni postali privilegirani, saj bodo doživeli Lipico na najlepši in najbolj pristen možen način.

Vsak dan bodo sodelovali bodo pri izpustu črede kobil na pašnike in vodenju lipicancev v izpuste. Spoznavali bodo nego konj, na programu tabora pa bosta tudi priprava na jahanje in jahanje, saj želimo otrokom približati konjeništvo in njegove pozitivne učinke.«

 Med njimi so učenja dela v skupini, razvoj sodelovanja, strpnosti in boljše samopodobe ter spoštovanje sebe in drugih. »Stik s konjem in jahanje pozitivno vplivata na gibalne in psihosocialne funkcije otrok, spodbujata razvoj potencialov in samouresničenja, pa razvoj socialnosti in humanega odnosa. Obenem so ravno otroški programi najboljša naložba v promocijo lipicanca in Kobilarne Lipica,« je v dneh pred začetkom tabora pojasnil dr. Bizjak.

 12 otrok po izboru Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje bo »Šotori Petre naselje - za slovenske otroke« - naselje enega izmed pokroviteljev Poletnega počitniškega tabora v Lipici zapustilo 24. julija.

Vseeno pa se bo v tabor, lociran v osrednjem delu posestva kobilarne, kjer so med mednarodnimi in nacionalnimi konjeniškimi tekmovanji nastanjeni tekmovalci, kmalu vrnil otroški smeh.

 Od 26. do 31. julija in od 16. do 21. avgusta bo Poletni počitniški tabor odprt za vse otroke, stare od osem do osemnajst let, saj je zasnovan tudi kot tržni produkt Kobilarne Lipica, ki otrokom omogoča igrivo in sproščeno raziskovanje vsakdanjega dela s konji lipicanci.

 »Uspeh lanskega, prvega poletnega počitniškega tabora, ki je potekal v dveh tedenskih terminih, nas je prepričal, da letos podaljšamo tabor za teden dni.

V letu, ko Kobilarna Lipica praznuje 435. obletnico, tako izrekamo dobrodošlico trem skupinam otrok z željo, da tabor postane del rednega vsakoletnega poletnega programa Kobilarne Lipica,« pravi dr. Bizjak.

Sorodni članki

Velika kvadrilja - dreusrno jahanje; Vir slike: Kobilarne Lipica

Dan Kobilarne Lipica pritegnil množico obiskovalcev

Predstava Lipiške šole klasičnega konjeništva in madžarskih stepskih pastirjev Čikošev je v državno kobilarno pritegnila okoli 3.500 obiskovalcev
preberi več

Poletni glasbeni večeri v Lipici; Vir slike: Kobilarna Lipica & arhiv glasbenikov

Poletni glasbeni večeri v Lipici

Kobilarna Lipica vabi na 9 petkovih večerov s 14 glasbeniki!
preberi več

Presernov dan v Lipic; Vir slike: Kobilarna Lipica

Na Prešernov dan prost vstop v Kobilarno Lipica

Na Prešernov dan, 8. februarja, vas Kobilarna Lipica vabi, da med lipicanci preživite najlepši del prazničnega dne
preberi več

Dan Kobilarne Lipica; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dan Kobilarne Lipica 2021

Ob Dnevu Kobilarne Lipica – predstava lipicancev, doživetja za družine in mednarodna razstava »Človek in konj« z Oskarjem Kogojem in Sergiem Pausigom.
preberi več

Alojz Lah in Stojan Moderc in pas de deux, predstava, s katero sta navduševala gledalce po Evropi; Vir slike: Osebni arhiv Alojza Laha

Nova knjiga Čudež leta 1984

Izšla je knjiga »Čudež leta 1984« – poklon lipicancem, jahačem Kobilarne Lipica in njihovemu uspehu na olimpijskih igrah v Los Angelesu
preberi več

Kobilarna Lipica; Vir slike: Jost Gantar

Vesela novica iz Kobilarne Lipica

V sončnih pomladnih dneh lahko spoznate naša prva žrebeta
preberi več

Canissa XLII ; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dvojno veselje v Lipici – rodili sta se prvi letošnji žrebeti

V Kobilarni Lipici se veselijo rojstva prvih letošnjih žrebet. Veselje je kar dvojno, saj sta istega dne prišla na svet mali črni Maestoso Samira XXXVIII in rjava žrebička Canissa XLII
preberi več

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir; Vir slike: Sibil Slejko

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir

Urh Bauman je znova dokazal, da je z osemletnim konjem holštajnske pasme Larisal najboljši tekmovalec državnega prvenstva v preskakovanju ovir
preberi več