Občudujte bele lipicance v operi Aida na otvoritvi 67. Ljubljana festivala

(03.04.2019) Čudoviti beli lipicanci bodo 2. julija nastopili v spektakularno-eksotični operi Aida, na otvoritvenem večeru 67. Ljubljana Festivala.

Nepozabno operno izkušnjo največjih razsežnosti in partnerstvo Ljubljana Festivala ter Kobilarne Lipica so danes predstavili v Lipici.

Kar 11 belih lipicancev bo 2. julija nastopilo na otvoritvenem večeru 67. Ljubljana Festivala, na edinstveni uprizoritvi spektakularno-eksotične Verdijeve opere Aida.

Čudoviti beli lipicanci bodo v nepozabnem poletnem večeru na Kongresnem trgu nastopili ozvočeni in tako prepletli Verdijevo opero z edinstvenimi zvoki kopit in svojih dihov ter med občinstvom pričarali izjemno akustično doživetje.


Novinarska konferenca

Z veličastnimi baleti, koračnicami, triumfom in mogočnimi zbori, ki burijo domišljijo, se tako obeta nepozabna operna izkušnja največjih razsežnosti.

Opera Aida, ki razgrinja usodo zasužnjene etiopske princese Aide in egipčanskega poveljnika Radamesa, se dogaja v palači egiptovskega faraona. Njena uprizoritev na otvoritvenem večeru 67. Ljubljana Festivala je prvi projekt, ki je povezal Ljubljana Festival in Kobilarno Lipica, z namenom preplesti presežke operne umetnosti in lepoto belih lipicancev.

»Veselimo se izjemnega večera z lipicanci na osrednjem večeru 67. Ljubljana Festivala, obenem pa smo prepričani, da lahko nudi preplet glasbe, umetnosti in lepote belih konj tudi v prihodnje veliko izjemnih priložnosti za sodelovanje in kreacijo nepozabnih predstav.


Aida

Tako ustvarjamo nove priložnosti za promocijo lipicanca - ne le v Lipici in na konjeniških festivalih po vsej v Evropi, ampak tudi med občinstvom, ki živi in diha za umetnost, ustvarjalnost in lepoto,« je pojasnila v. d. direktorice HOLDINGA KOBILARNA LIPICA, Lorela Dobrinja.

Direktor in umetniški vodja 67. Ljubljana Festivala, Darko Brlek, je izpostavil, da opera Aida govori o vrnitvi Radamesa iz vojne, ki jo je dobil in v njej zasužnjil Aidinega očeta: »Radames se je vrnil na konju, v triumfalnem sprevodu.

Sprejel ga je faraon in tam je seveda bila tudi Aida. Ko sem razmišljal, kako narediti predstavo čim večjo in čim bolj zanimivo - glede na to, da bo na Kongresnem trgu - se mi je porodila ideja o čisto logični povezavi z lipicanci in Kobilarno Lipica. Stopil sem v kontakt z vodstvom kobilarne in naletel na izjemno razumevanje in interes.«


Srecanje v Lipici

Priložnost za povezovanje in promocijo, ki jo prinaša nastop lipicancev ob odprtju 67. Ljubljana Festivala, so podprli tudi župan občine Sežana, David Škabar, avtor uredbe o geografski zaščiti lipicanca, dr. Bojan Pretnar, in direktor SŽ-Potniški promet, mag. Boštjan Koren, ki je goste na današnjo predstavitev v pomladno Lipico pripeljal kar z vlakom Slovenskih železnic.

Bele lipicance in njihove jahače povezuje odnos zaupanja. Le tako lahko nastopajo na predstavah in pritegnejo s svojo lepoto. V operi Aida bodo nastopili najlepši lipicanski žrebci. Ste vedeli, da je bil začetnik najmlajše med šestimi klasičnimi linijami lipicanskih žrebcev, Siglavy senior, rojen v 19. stoletju na arabskem polotoku?

Prav tako se je v 19. stoletju, natančneje 24. decembra 1871 v Kairu, zgodila tudi prva izvedba Aide. Giuseppe Verdi je opero napisal po naročilu egiptovskega kediva Ismael Paše.

Sorodni članki

Velika kvadrilja - dreusrno jahanje; Vir slike: Kobilarne Lipica

Dan Kobilarne Lipica pritegnil množico obiskovalcev

Predstava Lipiške šole klasičnega konjeništva in madžarskih stepskih pastirjev Čikošev je v državno kobilarno pritegnila okoli 3.500 obiskovalcev
preberi več

Poletni glasbeni večeri v Lipici; Vir slike: Kobilarna Lipica & arhiv glasbenikov

Poletni glasbeni večeri v Lipici

Kobilarna Lipica vabi na 9 petkovih večerov s 14 glasbeniki!
preberi več

Presernov dan v Lipic; Vir slike: Kobilarna Lipica

Na Prešernov dan prost vstop v Kobilarno Lipica

Na Prešernov dan, 8. februarja, vas Kobilarna Lipica vabi, da med lipicanci preživite najlepši del prazničnega dne
preberi več

Dan Kobilarne Lipica; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dan Kobilarne Lipica 2021

Ob Dnevu Kobilarne Lipica – predstava lipicancev, doživetja za družine in mednarodna razstava »Človek in konj« z Oskarjem Kogojem in Sergiem Pausigom.
preberi več

Alojz Lah in Stojan Moderc in pas de deux, predstava, s katero sta navduševala gledalce po Evropi; Vir slike: Osebni arhiv Alojza Laha

Nova knjiga Čudež leta 1984

Izšla je knjiga »Čudež leta 1984« – poklon lipicancem, jahačem Kobilarne Lipica in njihovemu uspehu na olimpijskih igrah v Los Angelesu
preberi več

Kobilarna Lipica; Vir slike: Jost Gantar

Vesela novica iz Kobilarne Lipica

V sončnih pomladnih dneh lahko spoznate naša prva žrebeta
preberi več

Canissa XLII ; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dvojno veselje v Lipici – rodili sta se prvi letošnji žrebeti

V Kobilarni Lipici se veselijo rojstva prvih letošnjih žrebet. Veselje je kar dvojno, saj sta istega dne prišla na svet mali črni Maestoso Samira XXXVIII in rjava žrebička Canissa XLII
preberi več

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir; Vir slike: Sibil Slejko

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir

Urh Bauman je znova dokazal, da je z osemletnim konjem holštajnske pasme Larisal najboljši tekmovalec državnega prvenstva v preskakovanju ovir
preberi več