»Neslišni topot« lipicancev in prost vstop v Kobilarno Lipica ob Prešernovem dnevu

(03.02.2015) Kobilarna Lipica ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarju, nadaljuje tradicijo brezplačnih vodenih ogledov za obiskovalce. V avli hotela Maestoso bo od 11. ure odprta razstava umetniških fotografij Milana Malovrha »Neslišni topot«

Kobilarna Lipica, ki je bila zaradi svoje izjemne dediščine razglašena za kulturni spomenik izrednega pomena za Republiko Slovenijo, bo ob Prešernovem dnevu, slovenskem kulturnem prazniku, nadaljevala s tradicijo brezplačnih vodenih ogledov za obiskovalce.


Doživetje dediščine kobilarne, ki že od leta 1580 vzreja lipicance, bo dodatno obogatilo odprtje razstave umetniških fotografij Milana Malovrha Neslišni topot.

»Kobilarna Lipica, ki bo maja praznovala častitljivo 435. obletnico, tako znova vabi obiskovalce, naj doživijo njeno dediščino na nekoliko drugačen način, vsekakor zelo tankočuten in po umetniško plati izjemen. Želim, da bi se tudi Republika Slovenija, kot ustanoviteljica kobilarne, pri upravljanju s svojim kulturnim spomenikom izrednega pomena odločila za enako premišljen pristop, podkrepljen z dolgoročno vizijo in skrbjo za celovitost kulturnega spomenika,« ob kulturnem prazniku poudarja v. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak.

Zato bodo brezplačni vodeni ogledi ob 10.00, 11.30, 13.30 in 15.00 obiskovalce med prijetnim sprehodom popeljali mimo kompleksa hlevov »na Borjači«, kjer je nastanjena plemenska čreda lipicanskih kobil, do pred kratkim prenovljenega zgodovinskega jedra kobilarne z dvoriščem Hof. Obenem si bodo lahko gostje ogledali sodobno zasnovan in vedno privlačen Lipikum – muzej lipicanca ter Galerijo Avgusta Černigoja.

Fotografska razstava Milana Malovrha Neslišni topot, ki bo od 11. ure dalje na ogled v avli hotela Maestoso, pa bo priložnost za digitalno srečanje s čredo mladih lipicanskih žrebcev v svetlobi zimskega jutra. Fotografije so nastale v zimskih mesecih leta 2014 na žrebetišču Ravne, kjer mladi lipicanski žrebci Kobilarne Lipica odraščajo v svobodi narave in zavetju stoletnih kamnitih zidov. Med življenjem v čredi se oblikujeta njihova ponosna drža in moč, tu se kalita njihov temperament in izjemen značaj. Njihova siva barva se z vsako spremembo letnih časov približa beli.

Fotograf Milan Malovrh je ekspresivnosti lipicancev posvetil že vrsto svojih razstav. Spremljal je tako lipicance Kobilarne Lipica kot tudi Združenja rejcev lipicanca Slovenije. V zimskih mesecih leta 2014 so ga pritegnili mladi lipicanski žrebci Kobilarne Lipica na žrebetišču Ravne. Fotografije so nastajale v jasnih zimskih jutrih, ko nizke temperature prečistijo nebo, s podporo prizadevne ekipe, ki skrbi za zgledno urejenost žrebetišča.

Čreda triletnih žrebcev je bila ob obisku fotografa Milana Malovrha bolj zaupljiva, zato je bilo bližnje srečanje z njimi doživetje zase. Večji fotografski izziv pa je predstavljalo gibanje črede mlajših, eno- in dvoletnih žrebcev, ki so ob vsakem poskusu, da bi se jim približal, vedno znova oddirjali in za seboj pustili le topot kopit. Prav ta je »upodobljen« na večini fotografij.

Milan Malovrh tako predstavlja mlade lipicanske žrebce v njihovem bistvu – nenehnem gibanju v prostoru, kjer so popolnoma svobodni. »Konji so arhetip svobode, po kateri hrepenimo predvsem ljudje zaradi občutka lastne omejenosti,« pojasni.

Pri snemanju uporablja dva fotoaparata, usmerjena v isto točko in goriščnico, s 24-120 mm in 70-200 mm objektivi ter različnimi nastavitvami, ob tem pa še ekscentrični tresilec. V končni obdelavi fotografije iz obeh fotoaparatov spaja skupaj, zaradi česar imamo na njegovih fotografijah pred sabo jasen motiv, obdan z večplastnostjo in gibanjem.

»Občutek svobode, skupaj z močjo in povezanostjo črede mladih lipicanskih žrebcev, je izjemen. Obenem pa je črede mladih žrebcev mogoče fotografirati le redko kje, v Evropi le v državnih kobilarna, ki ohranjajo svojo stoletno tradicijo, in med njimi ima Lipica kot izvorna kobilarna lipicanske pasme s 435-letno tradicijo pomembno mesto,« ugotavlja.

V skladu s tem in z željo po humanem odnosu do konj, ki so v svojih najboljših letih obiskovalcem Lipice odprli vrata v svet klasične dresure in vožnje vpreg, je na fotografijah upodobljenih tudi nekaj »upokojenih« konj. Ti v naravnem okolju žrebetišča Ravne znova doživljajo dneve popolne svobode.

Na doživetje najlepših zgodovinskih drevoredov lipiškega posestva bodo 8. februarja vabile vožnje s kočijo. Vsem, ki željo okusiti dobrote Prešernovih časov, pa bo namenjeno kulinarično razvajanje v restavraciji hotela Maestoso.


Sorodni članki

Velika kvadrilja - dreusrno jahanje; Vir slike: Kobilarne Lipica

Dan Kobilarne Lipica pritegnil množico obiskovalcev

Predstava Lipiške šole klasičnega konjeništva in madžarskih stepskih pastirjev Čikošev je v državno kobilarno pritegnila okoli 3.500 obiskovalcev
preberi več

Poletni glasbeni večeri v Lipici; Vir slike: Kobilarna Lipica & arhiv glasbenikov

Poletni glasbeni večeri v Lipici

Kobilarna Lipica vabi na 9 petkovih večerov s 14 glasbeniki!
preberi več

Presernov dan v Lipic; Vir slike: Kobilarna Lipica

Na Prešernov dan prost vstop v Kobilarno Lipica

Na Prešernov dan, 8. februarja, vas Kobilarna Lipica vabi, da med lipicanci preživite najlepši del prazničnega dne
preberi več

Dan Kobilarne Lipica; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dan Kobilarne Lipica 2021

Ob Dnevu Kobilarne Lipica – predstava lipicancev, doživetja za družine in mednarodna razstava »Človek in konj« z Oskarjem Kogojem in Sergiem Pausigom.
preberi več

Alojz Lah in Stojan Moderc in pas de deux, predstava, s katero sta navduševala gledalce po Evropi; Vir slike: Osebni arhiv Alojza Laha

Nova knjiga Čudež leta 1984

Izšla je knjiga »Čudež leta 1984« – poklon lipicancem, jahačem Kobilarne Lipica in njihovemu uspehu na olimpijskih igrah v Los Angelesu
preberi več

Kobilarna Lipica; Vir slike: Jost Gantar

Vesela novica iz Kobilarne Lipica

V sončnih pomladnih dneh lahko spoznate naša prva žrebeta
preberi več

Canissa XLII ; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dvojno veselje v Lipici – rodili sta se prvi letošnji žrebeti

V Kobilarni Lipici se veselijo rojstva prvih letošnjih žrebet. Veselje je kar dvojno, saj sta istega dne prišla na svet mali črni Maestoso Samira XXXVIII in rjava žrebička Canissa XLII
preberi več

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir; Vir slike: Sibil Slejko

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir

Urh Bauman je znova dokazal, da je z osemletnim konjem holštajnske pasme Larisal najboljši tekmovalec državnega prvenstva v preskakovanju ovir
preberi več