Mednarodno tekmovanje v dresurnem jahanju v Lipici

(28.05.2019) Velika zmagovalka mednarodnega tekmovanja v dresurnem jahanju v Lipici je Rusinja Elena Sidneva, najbolje uvrščena za Slovenijo pa Birgit Fabris Sauer.

Ruska tekmovalka Elena Sidneva s konjem Fuhurjem je včeraj znova postala velika zmagovalka mednarodnega tekmovanja v dresurnem jahanju v Kobilarni Lipica. To tradicionalno tekmovanje je v dneh od 23. do 26. maja pritegnilo rekordno število več kot 120 tekmovalcev in več kot 140 konj iz 17 držav. Prvič je štelo tudi kot kvalifikacijska tekma za olimpijske igre.


Birgit Fabris Sauer - podelitev nagrad

»Lipica je zame prav poseben kraj. Tolikokrat sem nastopala tukaj, vedno uspešno in z dobrimi vtisi. Prvič sem v Lipici tekmovala že leta 1995 in rada se vračam,« je dejala ruska tekmovalka Elena Sidneva po tem, ko se je včeraj v Kobilarni Lipica znova veselila prvega mesta na finalni tekmi mednarodnega turnirja v dresurnem jahanju.

S konjem Fuhurjem je dosegla rezultat 74,655 točke in navdušila v prostem programu z glasbo, ki ga lahko primerjamo z baletom konj. Na finalnem prostem programu z glasbo nivoja Grand Prix, ki šteje za svetovni pokal, je drugo mesto osvojil nemški tekmovalec Uwe Schwanz s konjem Hermes, tretje mesto pa Amanda Hartung iz Avstrije s konjem Dresscode Black.

Mednarodno tekmovanje, ki šteje tudi kot kvalifikacijska tekma za letošnje evropsko prvenstvo in olimpijske igre leta 2020, je zaradi izrednega števila prijavljenih tekmovalcev prvič potekalo v dveh arenah sočasno.

Po treh letih so na tem mednarodnem tekmovanju znova nastopile tudi slovenske tekmovalke, in sicer kar pet. Najbolje uvrščena je bila Birgit Fabris Sauer s kobilo Rio, ki je v finalu tako imenovane male ture oziroma v prostem programu stopnje Intermediate I osvojila sedmo mesto: »Sem zelo zadovoljna, saj sem z mojo kobilo Rio prvič nastopila na mednarodnem tekmovanju CDI. To je zame velik uspeh, ker sem jo sama šolala vse od začetka dalje. To je v bistvu potrditev, da sem na dobri poti.«

Lipiško mednarodno tekmovanje je bilo prva prava mednarodna preizkušnja tudi za mlado tekmovalko Katarino Julijo Pipan, ki je s konjem Favory Capriola XXV nastopila v kategoriji otrok in se v finalu uvrstila na peto mesto.

»Od vedno sem imela rada konje. In ko sem začela trenirati, sem kar hitro napredovala,« je povedala mlada tekmovalka, ki se je zelo veselila svojega uspeha.

Slovenske barve so na tekmovanju v Lipici zastopale tudi Freja Kolenc s konjem Landini della Verdina Freja (v kategoriji otrok) ter Ula Kos s konjem Cinar-Tar in Jana Ušen s konjem Felix Boy v kategoriji mladincev.

Nova priložnost, da v Lipici spodbujamo slovenske tekmovalke, bo že na začetku julija. Od 5. do 7. julija se bo namreč na lipiškem hipodromu odvijala Balkanijada oziroma balkansko prvenstvo v dresurnem jahanju. Skupaj s tekmovanji v vožnji vpreg in preskakovanju ovir bo Kobilarna Lipica tako letos organizirala kar devet privlačnih in zanimivih konjeniških tekmovanj.

Sorodni članki

Velika kvadrilja - dreusrno jahanje; Vir slike: Kobilarne Lipica

Dan Kobilarne Lipica pritegnil množico obiskovalcev

Predstava Lipiške šole klasičnega konjeništva in madžarskih stepskih pastirjev Čikošev je v državno kobilarno pritegnila okoli 3.500 obiskovalcev
preberi več

Poletni glasbeni večeri v Lipici; Vir slike: Kobilarna Lipica & arhiv glasbenikov

Poletni glasbeni večeri v Lipici

Kobilarna Lipica vabi na 9 petkovih večerov s 14 glasbeniki!
preberi več

Presernov dan v Lipic; Vir slike: Kobilarna Lipica

Na Prešernov dan prost vstop v Kobilarno Lipica

Na Prešernov dan, 8. februarja, vas Kobilarna Lipica vabi, da med lipicanci preživite najlepši del prazničnega dne
preberi več

Dan Kobilarne Lipica; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dan Kobilarne Lipica 2021

Ob Dnevu Kobilarne Lipica – predstava lipicancev, doživetja za družine in mednarodna razstava »Človek in konj« z Oskarjem Kogojem in Sergiem Pausigom.
preberi več

Alojz Lah in Stojan Moderc in pas de deux, predstava, s katero sta navduševala gledalce po Evropi; Vir slike: Osebni arhiv Alojza Laha

Nova knjiga Čudež leta 1984

Izšla je knjiga »Čudež leta 1984« – poklon lipicancem, jahačem Kobilarne Lipica in njihovemu uspehu na olimpijskih igrah v Los Angelesu
preberi več

Kobilarna Lipica; Vir slike: Jost Gantar

Vesela novica iz Kobilarne Lipica

V sončnih pomladnih dneh lahko spoznate naša prva žrebeta
preberi več

Canissa XLII ; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dvojno veselje v Lipici – rodili sta se prvi letošnji žrebeti

V Kobilarni Lipici se veselijo rojstva prvih letošnjih žrebet. Veselje je kar dvojno, saj sta istega dne prišla na svet mali črni Maestoso Samira XXXVIII in rjava žrebička Canissa XLII
preberi več

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir; Vir slike: Sibil Slejko

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir

Urh Bauman je znova dokazal, da je z osemletnim konjem holštajnske pasme Larisal najboljši tekmovalec državnega prvenstva v preskakovanju ovir
preberi več