V Lipici lovorika tudi belemu lepotcu iz hleva bobnarja skupine The Rolling Stones

(21.08.2018) V Kobilarni Lipica so včeraj razglasili nova državna prvaka v preskakovanju ovir in endurancu. Sproščeno in prijetno vzdušje pa se obeta tudi v prihodnjih dneh, na državnih prvenstvih v dresurnem jahanju in vožnji vpreg.

Kar 240 konj in več kot 140 jahačev iz vse Slovenije in sosednjih držav je od srede, 15. avgusta, do nedelje, 19. avgusta, nastopalo na državnih prvenstvih v preskakovanju ovir in endurancu oziroma vzdržljivostnem jahanju.

Lovorike državnega prvaka v preskakovanju ovir med člani se je veselil Robert Bombek s kobilo Colmino iz Konjeniškega kluba Stožice Ljubljana.


Na podelitvi nagrad najboljšim v endurancu pa sreče ni skrivala Helena Okorn, ki je najhitreje prejezdila 81 kilometrov dolgo progo in tako dosegla še en uspeh s prav posebnim konjem arabske pasme, ki se imenuje HS Ebla in izvira iz hleva bobnarja skupine Rolling Stones, Charlyja Wattsa.

Z njim je v 11 letih dosegla že vrsto uspehov. Osvojila je drugo mesto na kraljevski 160-kilometrski vzdržljivostni preizkušnji in zmagala na prestižni 120-kilometrski tekmi pod okriljem dubajskega šejka, oboje na Madžarskem. Tokrat pa je svojo partnersko vez z izjemnim belim konjem nadgradila še z nazivom državnega prvaka.


Oba, Robert Bombek in Helena Okorn, sta pohvalila prijetno vzdušje in odlično organizacijo tekmovanja v Lipici. Z nepozabnimi vtisi in veliko zadovoljstva pa so tekmovanje zaključili tudi novi državni prvaki v ostalih kategorijah preskakovanja ovir.

To so: Nina Pangeršič s Chamberlainom med mladimi jahači, Vita Sirovina Dvornik s konjem Crayon de Couluer med mladinci, Matej Bertoncelj s konjem Butterfly  med amaterji, Zoja Pavčič s konjem Issini van Gerhoeven med mlajšimi mladinci in Tija Kocijan z Apollom med otroki.

Ekipno so se naziva članskih državnih prvakov veselili jahači KK Velenje, medtem ko je v večini mlajših kategorij lovorika šla v Maribor.

Na zelenem posestvu kobilarne z več kot 300 belimi lipicanci se prijetno in sproščeno vzdušje obeta tudi v prihodnjih dneh. Že v sredo, 22. avgusta, se bo v Lipici začelo državno prvenstvo v dresurnem jahanju, v soboto in nedeljo, 25. in 26. avgusta, pa se bodo jahačem pridružili najboljši slovenski vozniki vpreg. V soboto se bodo predstavili v dresurni in spretnostni vožnji, v nedeljo pa na adrenalinski maratonski vožnji.

Z lipicanci se bosta predstavila voznika Kobilarne Lipica, ki sta lani navdušila na svetovnem prvenstvu v vožnji vpreg v Lipici, to sta Miha Tavčar s sovoznikom Damjanom Ščuko in Klemen Turk s sovoznikom Gregorjem Turkom.

Tako bodo letos v Lipici – kot rezultat dobrega sodelovanja med Kobilarno Lipica in Konjeniško zvezo Slovenije - prvič organizirali državna prvenstva v vseh konjeniških disciplinah, ki se razvijajo v Sloveniji: preskakovanju ovir, endurancu, dresurnem jahanju in vožnji vpreg.

Privlačne prireditve bo spremljal vabljiv program poletnih doživetij in kulinaričnih razvajanj, prav posebej namenjen družinam z otroki.

Sorodni članki

Velika kvadrilja - dreusrno jahanje; Vir slike: Kobilarne Lipica

Dan Kobilarne Lipica pritegnil množico obiskovalcev

Predstava Lipiške šole klasičnega konjeništva in madžarskih stepskih pastirjev Čikošev je v državno kobilarno pritegnila okoli 3.500 obiskovalcev
preberi več

Poletni glasbeni večeri v Lipici; Vir slike: Kobilarna Lipica & arhiv glasbenikov

Poletni glasbeni večeri v Lipici

Kobilarna Lipica vabi na 9 petkovih večerov s 14 glasbeniki!
preberi več

Presernov dan v Lipic; Vir slike: Kobilarna Lipica

Na Prešernov dan prost vstop v Kobilarno Lipica

Na Prešernov dan, 8. februarja, vas Kobilarna Lipica vabi, da med lipicanci preživite najlepši del prazničnega dne
preberi več

Dan Kobilarne Lipica; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dan Kobilarne Lipica 2021

Ob Dnevu Kobilarne Lipica – predstava lipicancev, doživetja za družine in mednarodna razstava »Človek in konj« z Oskarjem Kogojem in Sergiem Pausigom.
preberi več

Alojz Lah in Stojan Moderc in pas de deux, predstava, s katero sta navduševala gledalce po Evropi; Vir slike: Osebni arhiv Alojza Laha

Nova knjiga Čudež leta 1984

Izšla je knjiga »Čudež leta 1984« – poklon lipicancem, jahačem Kobilarne Lipica in njihovemu uspehu na olimpijskih igrah v Los Angelesu
preberi več

Kobilarna Lipica; Vir slike: Jost Gantar

Vesela novica iz Kobilarne Lipica

V sončnih pomladnih dneh lahko spoznate naša prva žrebeta
preberi več

Canissa XLII ; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dvojno veselje v Lipici – rodili sta se prvi letošnji žrebeti

V Kobilarni Lipici se veselijo rojstva prvih letošnjih žrebet. Veselje je kar dvojno, saj sta istega dne prišla na svet mali črni Maestoso Samira XXXVIII in rjava žrebička Canissa XLII
preberi več

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir; Vir slike: Sibil Slejko

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir

Urh Bauman je znova dokazal, da je z osemletnim konjem holštajnske pasme Larisal najboljši tekmovalec državnega prvenstva v preskakovanju ovir
preberi več