Lipicanski žrebci so najbolj navdušili z atraktivnimi skoki šole nad zemljo

(19.05.2014) 19. maja je minilo 434 let od ustanovitve Kobilarne Lipica in začetka reje lipicanske pasme konj – poklon obletnici je bil nedeljski Dan lipicanca

Vrhunec dogajanja ob Dnevu lipicanca je bila popoldanska predstava Lipiške klasične šole jahanja in Združenja rejcev lipicanca Slovenije na hipodromu v Lipici

Lipicanski žrebci v točkah klasičnega dresurnega jahanja in vožnje vpreg so bili glavne zvezde današnjega praznovanja Dneva lipicanca, s katerim sta se Kobilarna Lipica in Združenje rejcev lipicanca Slovenije poklonila 434. obletnici ustanovitve Kobilarne Lipica in začetka reje lipicanske pasme konj.


»Spominjamo se dne, ko je habsburški nadvojvoda Karel II kupil posestvo Lipica od tržaškega škofa Coreta. Pisalo se je 19. maja leta 1580. Ta datum šteje kot datum ustanovitve Kobilarne Lipica in začetka reje lipicanske pasme konj.

Vse bolj je tudi dan, ki povezuje Kobilarno Lipica z Združenjem rejcev lipicanca Slovenije,« je dejal v. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak in poudaril, da nastopajoče in obiskovalce tega dne že tradicionalno povezuje skupen cilj. 


To je občudovati, predstavljati in promovirati slovenskega lipicanca kot eno najstarejših kulturnih pasem konj in edinstveno kulturno dediščino v svetovnem merilu.

Predsednik Združenja rejcev lipicanca Slovenije Marko Avšič je predstavil vlogo združenja, ki povezuje zasebne rejce lipicancev v Sloveniji, medtem ko je strokovni vodja obeh rejskih organizacij mag. Janez Rus predstavil nastopajoče in povezoval prireditev.

Lipiška klasična šola jahanja je predstavila eleganco in plemenitost lipicanca v vseh točkah klasičnega dresurnega jahanja pod sedlom in v vpregah. Ponovno so lipicanci najbolj navdušili z atraktivnimi skoki šole nad zemljo.


Združenje rejcev lipicanca Slovenije je poleg voznikov vpreg predstavila promocijska skupina Biotehniške fakultete in v ospredje postavila ponos Slovenije, pridih Španije ter najmlajše ljubitelje lipicanca. Gostje predstave so bili člani konjeniške policije s svojimi odlično izšolanimi lipicanci.

 Uvod v praznovanje je bil jutranji simbolični prvi odhod letošnjih lipicanskih žrebet na pašo. 12 žrebet, med katerimi je bila tudi prvorojena žrebička Wera, so konjarji in obiskovalci kobilarne ob pozdravnem nagovoru mag. Janeza Rusa pospremili na zelene lipiške pašnike.


 Ob Dnevu lipicanca in 10 let po izidu monografije Lipicanci s posnetki priznanega slovenskega fotografa in velikega ljubitelja lipicanca Joca Žnidaršiča so si lahko obiskovalci ponovno ogledali njegova dela.

Stalna razstava izjemnih fotografij Joca Žnidaršiča je postala del bogate dediščine Kobilarne Lipica, na ogled je v avli nekdanje poročne dvorane v Lipici, tik ob muzejski zbirki kočij.


 V avli hotela Maestoso pa bo mesec dni po Dnevu lipicanca na ogled razstava fotografij Milana Malovrha Alegorija lipicanca. Malovrh z njo predstavlja lipicance v njihovem bistvu – nenehnem gibanju v prostoru, kjer so popolnoma svobodni. Konji so arhetip svobode, je pojasnil, po kateri hrepenimo predvsem ljudje zaradi občutka lastne omejenosti.

 Pri snemanju uporablja dva fotoaparata, usmerjena v isto točko in goriščnico, s 24-120 mm in 70-200 mm objektivi ter različnimi nastavitvami, ob tem pa še ekscentrični tresilec.

V končni obdelavi fotografije iz obeh fotoaparatov spoji skupaj, zaradi česar imajo obiskovalci Kobilarne Lipica pri ogledu razstave pred sabo jasen motiv, obdan z večplastnostjo in gibanjem.

Sorodni članki

Velika kvadrilja - dreusrno jahanje; Vir slike: Kobilarne Lipica

Dan Kobilarne Lipica pritegnil množico obiskovalcev

Predstava Lipiške šole klasičnega konjeništva in madžarskih stepskih pastirjev Čikošev je v državno kobilarno pritegnila okoli 3.500 obiskovalcev
preberi več

Poletni glasbeni večeri v Lipici; Vir slike: Kobilarna Lipica & arhiv glasbenikov

Poletni glasbeni večeri v Lipici

Kobilarna Lipica vabi na 9 petkovih večerov s 14 glasbeniki!
preberi več

Presernov dan v Lipic; Vir slike: Kobilarna Lipica

Na Prešernov dan prost vstop v Kobilarno Lipica

Na Prešernov dan, 8. februarja, vas Kobilarna Lipica vabi, da med lipicanci preživite najlepši del prazničnega dne
preberi več

Dan Kobilarne Lipica; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dan Kobilarne Lipica 2021

Ob Dnevu Kobilarne Lipica – predstava lipicancev, doživetja za družine in mednarodna razstava »Človek in konj« z Oskarjem Kogojem in Sergiem Pausigom.
preberi več

Alojz Lah in Stojan Moderc in pas de deux, predstava, s katero sta navduševala gledalce po Evropi; Vir slike: Osebni arhiv Alojza Laha

Nova knjiga Čudež leta 1984

Izšla je knjiga »Čudež leta 1984« – poklon lipicancem, jahačem Kobilarne Lipica in njihovemu uspehu na olimpijskih igrah v Los Angelesu
preberi več

Kobilarna Lipica; Vir slike: Jost Gantar

Vesela novica iz Kobilarne Lipica

V sončnih pomladnih dneh lahko spoznate naša prva žrebeta
preberi več

Canissa XLII ; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dvojno veselje v Lipici – rodili sta se prvi letošnji žrebeti

V Kobilarni Lipici se veselijo rojstva prvih letošnjih žrebet. Veselje je kar dvojno, saj sta istega dne prišla na svet mali črni Maestoso Samira XXXVIII in rjava žrebička Canissa XLII
preberi več

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir; Vir slike: Sibil Slejko

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir

Urh Bauman je znova dokazal, da je z osemletnim konjem holštajnske pasme Larisal najboljši tekmovalec državnega prvenstva v preskakovanju ovir
preberi več