Kvalifikacijsko tekmovanje za Pokal Alpe Adria v dresurnem jahanju je prineslo odlične rezultate jahačem Kobilarne Lipica

(28.04.2014) Prvo mesto za Mira Dragiča, drugo za Nejo Kogoj in tretje za Birgit Sauer Fabris. Uspešna tekmovalna sezona v Kobilarni Lipica se bo od 23. do 25. maja nadaljevala z mednarodnim tekmovanjem v dresurnem jahanju CDI.

Kvalifikacijsko tekmovanje za Pokal Alpe Adria v dresurnem jahanju se je včeraj zaključilo s tremi odličnimi rezultati jahačev Kobilarne Lipica. V težkih tekmovalnih razmerah, ki jih je krojilo močno deževje, je Miro Dragič z lipicanskim žrebcem 274 Favory Steaka XX zmagal v nalogi Intermediate I z rezultatom 65,570 odstotka točk.

Drugo mesto v tej nalogi je osvojila Neja Kogoj z lipicanskim žrebcem 315 Conversano Allegra XLVI (64,123 odstotka točk), Birgit Sauer Fabris pa se je veselila tretjega mesta v najzahtevnejši nalogi Grand Prix z lipicanskim žrebcem 261 Maestoso Slavina XIX in rezultatom 64,667 odstotka točk.


Miro Dragič

»Zelo sem zadovoljen. Zaradi dežja so bili pogoji težji, konj je težje tekel,« je pojasnil Miro Dragič, ki je po sobotnem sedmem mestu v nalogi St. Georg včeraj slavil zmago in se že ozrl proti nastopu na finalu Pokala Alpe Adria, ki bo od 29. do 31. avgusta v Lipici.

Neja Kogoj je sobotnemu drugemu mestu v nalogi St. Georges včeraj dodala še drugi mesto v nalogi Intermediate I: »Zelo sem bila zadovoljna, zaradi težkega terena je bilo nekaj napak, sicer pa se je 315 Conversano Allegra XLVI v teh dneh znova izkazal kot zelo zanesljiv partner.«

Oba, Miro Dragič in Neja Kogoj, sta se že lani veselila najvišjih mest na lipiškem tekmovanju za Pokal Alpe Adria. Letos sta več kot uspešno napredovala kategorijo višje in odlično opravila krstni nastop v nalogi Intermediate I, ki sicer ne šteje za Pokal Alpe Adria, vendar pomeni dobrodošlo pripravo na nastope na mednarodnih tekmovanjih.

Birgit Sauer Fabris je z lipicanskim žrebcem 261 Maestoso Slavina XIX prvič nastopila v najzahtevnejši nalogi Grand Prix: »Zelo sem zadovoljna, da mi je uspelo.

Žrebca sem 'prevzela' od soproga Ladislava Fabrisa, vendar sem potrebovala eno leto treninga, da sva končno prišla skupaj.« Dodaten razlog pa je dejstvo, da je Birgit Sauer Fabris tako izpolnila kvalifikacije za nastop na mednarodnem tekmovanju v dresurnem jahanju CDI, ki se bo že 23. maja začelo v Kobilarni Lipica.

»Vsem trem tekmovalcem iskreno čestitamo, ponosni smo na njihovo prizadevnost, vztrajnost in korektno delo, ki se jim je obrestovalo.

Z veseljem podpiramo mlade tekmovalce, da napredujejo in promovirajo lipicanca v športu, uspešni nastopi v najzahtevnejših nalogah pa ponovno potrjujejo korektno in strokovno pravilno zastavljeno delo Lipiške klasične šole jahanja,« je po zaključku tekmovanja dejal v. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak. Čestitkam sta se pridružila strokovni vodja Kobilarne Lipica mag. Janez Rus in glavni trener Dušan Mezgec.

Zmage v nalogi Grand Prix se je sicer veselila avstrijska tekmovalka Jasmin Jaklic s konjem Insider. V kategoriji S je zmagala Gloria Colombo iz Italije s konjem Liciano, v kategoriji M pa Avstrijka Ulrike Schumi s konjem Dario. Tudi v LM je slavila Avstrijka, in sicer Sylvia Mager s konjem Hurican.

Slovensko himno smo slišali tudi ob razglasitvi rezultatov v uvodni kategoriji A/L, kjer je med jahači, starejšimi od 16 let, te dni vsa tri prva mesta osvojila Mateja Šegregur s konjem Capo di tutti capi. V kategoriji do 16 let si je zmago prijahala mlada avstrijska tekmovalka Hannah Lengauer s konjem Cividale.

Po odličnih rezultatih si bosta Pokal Alpe Adria zapomnili tudi Katjuša Kosmina v kategoriji LM in Ines Fridau Tivadar v kategoriji M. Obe sta osvojili po eno drugo, tretje in četrto mesto, prva s konjem Romantico, druga pa s konjem Desto.

Kvalifikacijsko tekmovanje za Pokal Alpe Adria je sicer v Kobilarno Lipica pritegnilo 63 jahačev s 65 konji iz Italije, Avstrije, Hrvaške in Slovenije, ki se jim je pridružila tudi tekmovalka s Tajske. Naslednje veliko in pomembno tekmovanje v Lipici se bo začelo že 23. maja - to je mednarodno tekmovanje v dresurnem jahanju CDI, ki šteje kot kvalifikacijsko tekmovanje za svetovni pokal.

Sorodni članki

Velika kvadrilja - dreusrno jahanje; Vir slike: Kobilarne Lipica

Dan Kobilarne Lipica pritegnil množico obiskovalcev

Predstava Lipiške šole klasičnega konjeništva in madžarskih stepskih pastirjev Čikošev je v državno kobilarno pritegnila okoli 3.500 obiskovalcev
preberi več

Poletni glasbeni večeri v Lipici; Vir slike: Kobilarna Lipica & arhiv glasbenikov

Poletni glasbeni večeri v Lipici

Kobilarna Lipica vabi na 9 petkovih večerov s 14 glasbeniki!
preberi več

Presernov dan v Lipic; Vir slike: Kobilarna Lipica

Na Prešernov dan prost vstop v Kobilarno Lipica

Na Prešernov dan, 8. februarja, vas Kobilarna Lipica vabi, da med lipicanci preživite najlepši del prazničnega dne
preberi več

Dan Kobilarne Lipica; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dan Kobilarne Lipica 2021

Ob Dnevu Kobilarne Lipica – predstava lipicancev, doživetja za družine in mednarodna razstava »Človek in konj« z Oskarjem Kogojem in Sergiem Pausigom.
preberi več

Alojz Lah in Stojan Moderc in pas de deux, predstava, s katero sta navduševala gledalce po Evropi; Vir slike: Osebni arhiv Alojza Laha

Nova knjiga Čudež leta 1984

Izšla je knjiga »Čudež leta 1984« – poklon lipicancem, jahačem Kobilarne Lipica in njihovemu uspehu na olimpijskih igrah v Los Angelesu
preberi več

Kobilarna Lipica; Vir slike: Jost Gantar

Vesela novica iz Kobilarne Lipica

V sončnih pomladnih dneh lahko spoznate naša prva žrebeta
preberi več

Canissa XLII ; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dvojno veselje v Lipici – rodili sta se prvi letošnji žrebeti

V Kobilarni Lipici se veselijo rojstva prvih letošnjih žrebet. Veselje je kar dvojno, saj sta istega dne prišla na svet mali črni Maestoso Samira XXXVIII in rjava žrebička Canissa XLII
preberi več

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir; Vir slike: Sibil Slejko

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir

Urh Bauman je znova dokazal, da je z osemletnim konjem holštajnske pasme Larisal najboljši tekmovalec državnega prvenstva v preskakovanju ovir
preberi več