Kobilarna Lipica je ponovno potrdila svoj status osrednje nacionalne ustanove na področju dresurnega jahanja

(25.09.2014) 15 slovenskih jahačev bo brezplačno treniralo pri enem najvidnejših svetovnih trenerjev s pomočjo kobilarne Lipica in Konjeniške zveze Slovenije. Uspeh projekta je rezultat odličnega sodelovanja Kobilarne Lipica in Konjeniške zveze Slovenije.

Po tem, ko je predsednik Konjeniške zveze Slovenije Bogomir Vnučec kot častni pokrovitelj v nedeljo, 14. septembra, podprl Dan Kobilarne Lipica 2014, se uspešno sodelovanje, ki sta ga zastavili in utrdili aktualni poslovodstvi Kobilarne Lipica in Konjeniške zveze Slovenije, nadaljuje z naslednjo fazo.


To je projekt »Razvoj športne strukture v dresurnem jahanju«. V njem Konjeniška zveza Slovenije sodeluje s Kobilarno Lipica in mednarodno priznanim trenerjem dresurnega jahanja Arthurjem Kottasom-Heldenbergom, ki v zadnjih letih deli svoje izjemno bogate izkušnje z jahači Lipiške klasične šole jahanja. Rezultat njihovega sodelovanja je napredek Lipiške klasične šole jahanja, nagrajen z navdušenimi aplavzi več tisoč obiskovalcev na Dnevu Kobilarne Lipica 14. septembra.

S projektom »Razvoj športne strukture v dresurnem jahanju« je Konjeniška zveza Slovenije v sodelovanju s Kobilarno Lipica in Arthurjem Kottasom Heldenbergom uspešno kandidirala na razpisu Mednarodnega olimpijskega komiteja za razvoj nacionalne športne strukture. Olimpijski komite Slovenije je med vsemi prispelimi kandidaturami izbral in podprl prav kandidaturo Konjeniške zveze Slovenije v sodelovanju s Kobilarno Lipica.

»Tako bosta Konjeniška zveza Slovenije in Kobilarna Lipica perspektivnim slovenskim jahačem prvič omogočili niz brezplačen treningov pod vodstvom enega najvidnejših svetovnih trenerjev za dresurno jahanje. Arthur Kottas-Heldenberg je svojo dolgoletno in uspešno kariero v Španski jahalni šoli na Dunaju zaključil kot glavni trener, po upokojitvi pa nadaljuje svoje strokovno delo kot gostujoči trener v številnih uglednih svetovnih konjeniških centrih in avtor knjig o dresurnem jahanju,« je glavne poteze projekta predstavil v. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak.

Niz treningov pomeni za slovensko konjeništvo priložnost za občuten kakovostni korak naprej na področju ravni strokovnega znanja. »Za mnoge slovenske jahače pomeni prvo priložnost sodelovanja z enim mednarodno najbolj uveljavljenih trenerjev. Z gotovostjo lahko trdimo, da bi bilo tovrstno izobraževanje sicer za mnoge nedosegljivo, tako z vidika organizacije kot tudi cenovne dostopnosti. Obenem pomeni projekt dolgo pričakovano prvo konkretno dejanje v smeri ustanovitve konjeniškega izobraževalnega središča, katerega v Lipici, osrednji slovenski ustanovi na področju dresurnega jahanja, načrtujemo že nekaj desetletij,« je pojasnil strokovni vodja Kobilarne Lipica mag. Janez Rus.

»Člane Konjeniške zveze Slovenije in njihove tekmovalce vabimo, da se prijavijo na brezplačne treninge pod vodstvom g. Kottasa do prvega oktobra. Treningi bodo potekali v treh večdnevnih sklopih, in sicer od 1. novembra do 3. novembra, od 19. decembra do 21. decembra ter marca 2015,« je zadovoljen predsednik Konjeniške zveze Slovenije Bogomir Vnučec.

Med prijavljenimi jahači bo strokovni svet za dresurno jahanje pri Konjeniški zvezi Slovenije izbral največ 15 kandidatov, ki se bodo udeležili treninga. Prednost bodo imeli tekmovalci v mlajših starostih kategorijah in tekmovalci v članski kategoriji, ki tekmujejo na nivoju M in S. Vsak izbran tekmovalec se bo moral udeležiti treninga v vseh treh razpisanih terminih, saj bo le tako lahko zagotovljen sistematični pristop in dosežen želeni napredek. Zaželeno je, da se treninga kot poslušalci udeležijo tudi osebni trenerji izbranih tekmovalcev, da bodo dobili smernice za bodoče delo.

Sorodni članki

Velika kvadrilja - dreusrno jahanje; Vir slike: Kobilarne Lipica

Dan Kobilarne Lipica pritegnil množico obiskovalcev

Predstava Lipiške šole klasičnega konjeništva in madžarskih stepskih pastirjev Čikošev je v državno kobilarno pritegnila okoli 3.500 obiskovalcev
preberi več

Poletni glasbeni večeri v Lipici; Vir slike: Kobilarna Lipica & arhiv glasbenikov

Poletni glasbeni večeri v Lipici

Kobilarna Lipica vabi na 9 petkovih večerov s 14 glasbeniki!
preberi več

Presernov dan v Lipic; Vir slike: Kobilarna Lipica

Na Prešernov dan prost vstop v Kobilarno Lipica

Na Prešernov dan, 8. februarja, vas Kobilarna Lipica vabi, da med lipicanci preživite najlepši del prazničnega dne
preberi več

Dan Kobilarne Lipica; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dan Kobilarne Lipica 2021

Ob Dnevu Kobilarne Lipica – predstava lipicancev, doživetja za družine in mednarodna razstava »Človek in konj« z Oskarjem Kogojem in Sergiem Pausigom.
preberi več

Alojz Lah in Stojan Moderc in pas de deux, predstava, s katero sta navduševala gledalce po Evropi; Vir slike: Osebni arhiv Alojza Laha

Nova knjiga Čudež leta 1984

Izšla je knjiga »Čudež leta 1984« – poklon lipicancem, jahačem Kobilarne Lipica in njihovemu uspehu na olimpijskih igrah v Los Angelesu
preberi več

Kobilarna Lipica; Vir slike: Jost Gantar

Vesela novica iz Kobilarne Lipica

V sončnih pomladnih dneh lahko spoznate naša prva žrebeta
preberi več

Canissa XLII ; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dvojno veselje v Lipici – rodili sta se prvi letošnji žrebeti

V Kobilarni Lipici se veselijo rojstva prvih letošnjih žrebet. Veselje je kar dvojno, saj sta istega dne prišla na svet mali črni Maestoso Samira XXXVIII in rjava žrebička Canissa XLII
preberi več

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir; Vir slike: Sibil Slejko

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir

Urh Bauman je znova dokazal, da je z osemletnim konjem holštajnske pasme Larisal najboljši tekmovalec državnega prvenstva v preskakovanju ovir
preberi več