Zgodovinski uspeh: Kobilarna Lipica uspešna z drugim korakom za vpis na UNESCO in rekordna napoved rasti Kobilarne Lipica v 2016

(24.02.2016) V. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak pričakuje, da bo Slovenija uspešna tudi s pobudo za vpis vseh lipicanskih kobilarn na UNESCO-v seznam, saj je drugi korak opravila pred Avstrijo.

Tradicionalna reja lipicanca v Kobilarni Lipica odgovarja vsem kriterijem in je zato primerna za vpis v register žive kulturne dediščine Republike Slovenije. Tak odgovor, ki pomeni odločilno podporo vpisu na UNSECO-v reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine, je Kobilarna Lipica prejela le dober mesec dni po tem, ko sta v. d. direktorja kobilarne dr. Boštjan Bizjak in strokovni vodja kobilarne mag. Janez Rus predala Slovenskemu etnografskemu muzeju uradno pobudo za vpis Kobilarne Lipica v register žive kulturne dediščine.

Kobilarna Lipica »Hiter odgovor Slovenskega etnografskega muzeja v vlogi koordinatorja varstva žive kulture dediščine kaže jasno in odločno podporo Kobilarni Lipica kot izvorni kobilarni lipicanske pasme konj in izjemnemu kulturnemu spomeniku. Predvsem pa odločno podporo skupnemu vpisu vseh evropskih lipicanskih kobilarn na UNESCO-v seznam in s tem krepitvi vloge Kobilarne Lipica v krogu evropskih lipicanskih kobilarn,« je ob izjemnem zgodovinskem koraku dejal v. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak, ki si je vpis na UNESCO-v seznam zadal kot svoj najpomembnejši osebni projekt pri vodenju kobilarne.

»Pobuda, ki jo vsestransko podpira tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS kot resorno ministrstvo Kobilarne Lipica, je resnično zgodovinskega pomena, saj ne pomeni zgolj promocije in krepitev pomena Kobilarne Lipica, ampak tudi obvezo, da bo Slovenija ohranjala Kobilarno Lipica za dobrobit celotnega človeštva,« je poudaril dr. Bizjak.

Obenem je izpostavil, da je bilo tako pomemben projekt mogoče izvesti šele po več letih naporov, ki sta jih v ureditev razmer v Kobilarni Lipica vlagala poslovodstvo kobilarne ter resorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS. S tem so se končno zagotovljene primerne razmere za nadaljnji razvoj Kobilarne Lipica, tako na področju reje in vzreje kot tudi na področju razvoja izobraževalnih, raziskovalnih in turističnih produktov.

V skladu s tem bo strokovna komisija Slovenskega etnografskega muzeja sedaj pripravila gradivo, vezano na pobudo za vpis Kobilarne Lipica v register žive kulturne dediščine, ter ga posredovala Ministrstvu za kulturo RS, ki bo opravilo vpis. Dr. Bizjak je prepričan, da bo tudi tokrat izražena podpora tako pomembnemu zgodovinskemu koraku za zaščito reje in vzreje lipicanca.

»Storili bomo vse, kar je v naših močeh, da bo vpis čim prej zaključen, saj bo vpisu na nacionalni ravni sledila naslednja faza postopka – to je oddaja skupne vloge za vpis vseh lipicanskih kobilarn na UNESCO-v reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine. To pobudo bo vložila tista lipicanska kobilarna, ki bo prva izpeljala postopek na nacionalni ravni,« poudarja dr. Bizjak, ki z zadovoljstvom ugotavlja, da je postal vpis na UNESCO-v reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine tudi ključen projekt direktorjev ostalih lipicanskih kobilarn. Tako tečejo postopki za vpis v nacionalne registre še na Hrvaškem, Madžarskem in Slovaškem.

Zadovoljen je tudi z rezultati poslovanja Kobilarne Lipica, saj je kobilarno lani obiskalo deset odstotkov več obiskovalcev kot leto pred tem, s tem pa je kobilarna ustvarila tudi več kot 906.000 evrov prihodkov iz ogledov kobilarne in ostalih sorodnih produktov. Letos, po zaključeni celoviti prenovi, uprava Kobilarne Lipica napoveduje rekordno rast. Število obiskovalcev naj bi se povečalo za 13 %, prihodki pa za kar 55%.

Sorodni članki

Velika kvadrilja - dreusrno jahanje; Vir slike: Kobilarne Lipica

Dan Kobilarne Lipica pritegnil množico obiskovalcev

Predstava Lipiške šole klasičnega konjeništva in madžarskih stepskih pastirjev Čikošev je v državno kobilarno pritegnila okoli 3.500 obiskovalcev
preberi več

Poletni glasbeni večeri v Lipici; Vir slike: Kobilarna Lipica & arhiv glasbenikov

Poletni glasbeni večeri v Lipici

Kobilarna Lipica vabi na 9 petkovih večerov s 14 glasbeniki!
preberi več

Presernov dan v Lipic; Vir slike: Kobilarna Lipica

Na Prešernov dan prost vstop v Kobilarno Lipica

Na Prešernov dan, 8. februarja, vas Kobilarna Lipica vabi, da med lipicanci preživite najlepši del prazničnega dne
preberi več

Dan Kobilarne Lipica; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dan Kobilarne Lipica 2021

Ob Dnevu Kobilarne Lipica – predstava lipicancev, doživetja za družine in mednarodna razstava »Človek in konj« z Oskarjem Kogojem in Sergiem Pausigom.
preberi več

Alojz Lah in Stojan Moderc in pas de deux, predstava, s katero sta navduševala gledalce po Evropi; Vir slike: Osebni arhiv Alojza Laha

Nova knjiga Čudež leta 1984

Izšla je knjiga »Čudež leta 1984« – poklon lipicancem, jahačem Kobilarne Lipica in njihovemu uspehu na olimpijskih igrah v Los Angelesu
preberi več

Kobilarna Lipica; Vir slike: Jost Gantar

Vesela novica iz Kobilarne Lipica

V sončnih pomladnih dneh lahko spoznate naša prva žrebeta
preberi več

Canissa XLII ; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dvojno veselje v Lipici – rodili sta se prvi letošnji žrebeti

V Kobilarni Lipici se veselijo rojstva prvih letošnjih žrebet. Veselje je kar dvojno, saj sta istega dne prišla na svet mali črni Maestoso Samira XXXVIII in rjava žrebička Canissa XLII
preberi več

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir; Vir slike: Sibil Slejko

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir

Urh Bauman je znova dokazal, da je z osemletnim konjem holštajnske pasme Larisal najboljši tekmovalec državnega prvenstva v preskakovanju ovir
preberi več