Kako bo za lipicance še mogoče zagotoviti kraško seno?

(10.06.2014) Kobilarna Lipica bo v četrtek, 12. junija, ob 10. uri gostila delovno srečanje z župani ter pridelovalci sena kraško-notranjskih občin.

Kobilarna Lipica želi v sodelovanju z lokalnimi pridelovalci ohraniti sistem, ki zagotavlja sledljivost in nadzor kakovosti sena, obenem pa ohranja kraško krajino

S cilji zagotoviti zadostno količino sena za krmo konj, ohraniti sistem zagotavljanja sledljivosti izvora dokupljenega sena in sistem nadzora kakovosti sena bo Kobilarna Lipica v četrtek, 12. junija, ob 10. uri priredila delovno srečanje z župani kraško-notranjskih občin ter pridelovalci sena s kraško-notranjskega območja.

V. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak in strokovni vodja kobilarne mag. Janez Rus bosta uvodoma predstavila sistemske ukrepe, s katerimi je Kobilarna Lipica v zadnjih letih zagotovila zadostno količino sena in uvedla sistem sledljivosti in nadzora, ki zagotavlja neoporečno seno za krmo konj.

Skupaj z županom občine Sežana Davorinom Terčonom in župani kraško-notranjskih občin bosta predstavila pomen odkupa lokalnega sena za gospodarstvo kraško-notranjskih občin ter ohranjanje kulturne krajine, obenem pa tudi posledice, ki bi jih lahko imel nakup 900 ton sena za Kobilarno Lipica na enotnem letnem javnem razpisu.

V. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak izpostavlja naslednja dejstva: »V primeru, da bo Kobilarna Lipica v prihodnje zavezana k nakupu 900 ton sena na letnem javnem razpisu, bo seno po veljavni zakonodaji morala kupila od ponudnika, ki bo za celotno količino ponudil najnižjo ceno.

V pogojih globalnega trga lahko pričakujemo, da bo z najnižjo ceno ponujeno seno, pridelano v bistveno drugačnih klimatsko-pedoloških razmerah, od tistih, ki so v Lipici od leta 1580 oblikovale lipicansko pasmo konj.

Prepričani smo, da je za lipicanca najbolj primerno lokalno kraško seno. S tem senom so konje lipicanske pasme krmili 434 let, zato ga želimo zanje zagotavljati še naprej, z uporabo obstoječega sistema sledljivosti, pri katerem za vsako balo sena evidentiramo podatke o dobavitelju in kraju pridelave.

Prepričani smo, da bi nakup okrog 900 ton sena letna od bolj oddaljenih dobaviteljev znatno vplival tudi na zaraščanje Krasa in Notranjske ter obstoječo kulturno krajino.«

Zato bo delovno srečanje namenjeno predvsem iskanju konkretnih praktičnih rešitev s ciljem zagotavljanja kraškega sena za krmo konj v Kobilarni Lipica in zagotavljanja sistema nadzora kakovosti ter sledljivosti porekla sena.

Povabilu na delovno srečanje z župani ter pridelovalci sena kraško-notranjskih občin želimo dodati še informacijo, da bo Kobilarna Lipica v sredo, 18. junija, predala Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik (CIRIUS Kamnik) petletnega lipicanca 623 Siglavy Samira XXVII.

Z donacijo bo podprla razvoj programov terapevtskega jahanja v centru CIRIUS Kamnik, o čemer bomo javnost izčrpneje obvestili v prihodnjih dneh.

Sorodni članki

Velika kvadrilja - dreusrno jahanje; Vir slike: Kobilarne Lipica

Dan Kobilarne Lipica pritegnil množico obiskovalcev

Predstava Lipiške šole klasičnega konjeništva in madžarskih stepskih pastirjev Čikošev je v državno kobilarno pritegnila okoli 3.500 obiskovalcev
preberi več

Poletni glasbeni večeri v Lipici; Vir slike: Kobilarna Lipica & arhiv glasbenikov

Poletni glasbeni večeri v Lipici

Kobilarna Lipica vabi na 9 petkovih večerov s 14 glasbeniki!
preberi več

Presernov dan v Lipic; Vir slike: Kobilarna Lipica

Na Prešernov dan prost vstop v Kobilarno Lipica

Na Prešernov dan, 8. februarja, vas Kobilarna Lipica vabi, da med lipicanci preživite najlepši del prazničnega dne
preberi več

Dan Kobilarne Lipica; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dan Kobilarne Lipica 2021

Ob Dnevu Kobilarne Lipica – predstava lipicancev, doživetja za družine in mednarodna razstava »Človek in konj« z Oskarjem Kogojem in Sergiem Pausigom.
preberi več

Alojz Lah in Stojan Moderc in pas de deux, predstava, s katero sta navduševala gledalce po Evropi; Vir slike: Osebni arhiv Alojza Laha

Nova knjiga Čudež leta 1984

Izšla je knjiga »Čudež leta 1984« – poklon lipicancem, jahačem Kobilarne Lipica in njihovemu uspehu na olimpijskih igrah v Los Angelesu
preberi več

Kobilarna Lipica; Vir slike: Jost Gantar

Vesela novica iz Kobilarne Lipica

V sončnih pomladnih dneh lahko spoznate naša prva žrebeta
preberi več

Canissa XLII ; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dvojno veselje v Lipici – rodili sta se prvi letošnji žrebeti

V Kobilarni Lipici se veselijo rojstva prvih letošnjih žrebet. Veselje je kar dvojno, saj sta istega dne prišla na svet mali črni Maestoso Samira XXXVIII in rjava žrebička Canissa XLII
preberi več

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir; Vir slike: Sibil Slejko

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir

Urh Bauman je znova dokazal, da je z osemletnim konjem holštajnske pasme Larisal najboljši tekmovalec državnega prvenstva v preskakovanju ovir
preberi več