Iz ljubezni do lipicancev – 7.000 kilometrov dolga pot Daliborja Gregorja

(20.08.2017) Po desetih letih se v Kobilarno Lipica in ostale lipicanske kobilarne v Evropi vrača priznani češki fotograf Dalibor Gregor s svojim projektom Czech Lipizzan Expedition 2017.

Fotograf Dalibor Gregor se bo v Lipico znova vrnil septembra, na Dan Kobilarne Lipica in Svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg

Po desetih letih se v Kobilarno Lipica in osem drugih evropskih kobilarn, ki vzrejajo lipicance, vrača priznani češki fotograf konj Dalibor Gregor.


Ob njegovem prvem fotografskem projektu Czech Lipizzan Expedition 2007 sta nastala knjiga Lipicanci in žepna knjiga Lipicanci - naša ljubezen, lepoto, eleganco in plemenitost lipicancev pa je ovekovečil tudi s fotografsko razstavo.

Njegova ljubezen do lipicancev je bila takrat še sveža. Sedaj, po desetih letih, je njegovo fotografsko ime - tudi zaradi čudovitih belih žrebcev - veliko bolj uveljavljeno, njegova ljubezen do lipicancev pa še bolj strastna in vroča.

Zato bo Dalibor Gregor v letošnjem poletju znova prepotoval velik del Evrope, prevozil več kot 7.000 kilometrov, obiskal sedem držav in fotografiral več tisoč lipicancev.


Dalibor Gregor

Z veliko strasti in navdušenja bo ustvaril novo fotografsko gradivo za novo knjigo, posvečeno lipicancem, ki bo izšla v prihodnjem letu.

Njegov projekt Czech Lipizzan Expedition 2017 uspešno poteka pod okriljem Mednarodne lipicanske zveze (LIF), ki povezuje lipicanske državne kobilarne in zasebna rejska združenja. Podprli pa sta je tudi Kobilarna Lipica in slovenska ambasada na Češkem.

»Ko sem prvič slišal misel, da je lipicanec konj kraljev in kralj med konji, se je začela moja ljubezen do lipicancev, ki so me popolnoma očarali in navdušili. Več kot sem bil v stiku z njimi, več sem hotel vedeti o njih, zgodovini pasme, treningu in vzreji.

Ker ima vsak človek svoje sanje in jih hoče uresničiti, sem se odločil, da uresničim svoj sen. Podal sem se po poteh ene najstarejših kulturnih pasem konj na svetu, lipicanca,« Dalibor Gregor pripoveduje o začetku svojega projekta.


Pred desetimi leti je organiziral odpravo CZECH Lipizzan Expedition 2007 in obiskal šest kobilarn. Letos bo svoj projekt še razširil, se podal še dlje in obiskal osem kobilarn.

Prvič se je na pot podal maja, ko je obiskal slovaško državno kobilarno Topolcianky in avstrijsko državno kobilarno Piber.

Junija je odpotoval v kobilarni Lipik in Djakovo na Hrvaškem, Vučijak v Bosni in Hercegovini ter Kelebijo v Srbiji ter se julija podal v italijansko državno kobilarno Monterotondo.

V Lipico se bo vrnil kmalu, saj bo 3. septembra z veseljem fotografiral Dan Kobilarne Lipica, od 20. do 24. septembra pa Svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg. Takrat bo – skupaj s številnimi fotografi in ljubitelji konjeništva – znova postal član velike družine prijateljev Lipice in lipicanca.

Sorodni članki

Velika kvadrilja - dreusrno jahanje; Vir slike: Kobilarne Lipica

Dan Kobilarne Lipica pritegnil množico obiskovalcev

Predstava Lipiške šole klasičnega konjeništva in madžarskih stepskih pastirjev Čikošev je v državno kobilarno pritegnila okoli 3.500 obiskovalcev
preberi več

Poletni glasbeni večeri v Lipici; Vir slike: Kobilarna Lipica & arhiv glasbenikov

Poletni glasbeni večeri v Lipici

Kobilarna Lipica vabi na 9 petkovih večerov s 14 glasbeniki!
preberi več

Presernov dan v Lipic; Vir slike: Kobilarna Lipica

Na Prešernov dan prost vstop v Kobilarno Lipica

Na Prešernov dan, 8. februarja, vas Kobilarna Lipica vabi, da med lipicanci preživite najlepši del prazničnega dne
preberi več

Dan Kobilarne Lipica; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dan Kobilarne Lipica 2021

Ob Dnevu Kobilarne Lipica – predstava lipicancev, doživetja za družine in mednarodna razstava »Človek in konj« z Oskarjem Kogojem in Sergiem Pausigom.
preberi več

Alojz Lah in Stojan Moderc in pas de deux, predstava, s katero sta navduševala gledalce po Evropi; Vir slike: Osebni arhiv Alojza Laha

Nova knjiga Čudež leta 1984

Izšla je knjiga »Čudež leta 1984« – poklon lipicancem, jahačem Kobilarne Lipica in njihovemu uspehu na olimpijskih igrah v Los Angelesu
preberi več

Kobilarna Lipica; Vir slike: Jost Gantar

Vesela novica iz Kobilarne Lipica

V sončnih pomladnih dneh lahko spoznate naša prva žrebeta
preberi več

Canissa XLII ; Vir slike: Kobilarna Lipica

Dvojno veselje v Lipici – rodili sta se prvi letošnji žrebeti

V Kobilarni Lipici se veselijo rojstva prvih letošnjih žrebet. Veselje je kar dvojno, saj sta istega dne prišla na svet mali črni Maestoso Samira XXXVIII in rjava žrebička Canissa XLII
preberi več

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir; Vir slike: Sibil Slejko

Urh Bauman je s konjem Larisal znova osvojil lovoriko državnega prvaka v preskakovanju ovir

Urh Bauman je znova dokazal, da je z osemletnim konjem holštajnske pasme Larisal najboljši tekmovalec državnega prvenstva v preskakovanju ovir
preberi več