Dnevi odprtih vrat v Zavetišču Ljubljana – 3.4.2022

(31.03.2022) Ob svetovnem dnevu zapuščenih živali Zavetišče Ljubljana vabi na dneve odprtih vrat.

Pobuda za dan, posebej namenjen zapuščenim in brezdomnim živalim, je bila podana leta 2010, na 1. Konferenci nizozemskih organizacij za živali, predvsem zapuščenih, brezdomnih živali.


Zavetišča Ljubljana Četrti april je bil izbran med drugim tudi, ker je točno pol leta »oddaljen« od 4. oktobra, vsem znanega kot dan živali. Za zavetišče Ljubljana pa pomeni prvi dogodek v ponovno prelomnem, tokrat jubilejnem letu, ko obeležujemo 20 let delovanja.

Na število zapuščenih živali vpliva veliko dejavnikov, najmočneje gospodarske oziroma ekonomske krize, epidemije, žal tudi vojne, naravne nesreče in podobna izredna stanja. Čeprav se dogodki odvijajo stran od Slovenije, nas lahko dosežejo ter vplivajo na število zapuščenih živali pri nas. Dogodki po svetu nas tudi ves čas opominjajo, da se nepričakovano lahko kadarkoli zgodi na našem pragu.

Čeprav je z nami ena hujših svetovnih zdravstvenih kriz, ki smo jo še kako čutili tudi pri nas, smo do živali ostali odgovorni in dosegli celo nasprotno, kot marsikje drugje po svetu. Dokazali smo, da zmoremo, da svoja dejanja udejanjamo premišljeno. Prav je, da se za ta dosežek pohvalimo in doseženo odgovornost ne le ohranimo, temveč še naprej širimo. Dokažimo, da lahko tudi za mačke poskrbimo tako kot za pse. Zapuščenih psov je namreč iz leta v leto manj.

Tega žal ne moremo trditi za mačke, saj število zapuščenih mačk še vedno ostaja visoko.  Najmanj, kar lahko storimo, je da začnemo doma, pri svoji živali, pri svoji mački.  V Zavetišče Ljubljana v oskrbo sprejmemo tudi do 6x več zapuščenih mačk kot psov. Veliko večino predstavljajo neželeni mačji mladiči in mačke, ki živijo samooskrbne prosto v okolju.  

Obiščite nas na dnevih odprtih vrat. Spoznajte Zavetišče Ljubljana, obiščite nove prostore zavetišča, se seznanite z našim delom in ugotovite, kje lahko pomagate, kako lahko prispevate k našemu cilju biti odgovorna družba do živali, biti odgovorni skrbniki naših hišnih živali.

Zapuščenim živalim se bomo poklonili z dnevom odprtih vrat, v nedeljo, 3. aprila. Ponovno bomo s ponosom odprli vrata novega zavetišča in vsem, ki novega zavetišča še niste spoznali, predstavili nov kompleks. Zavetišče Ljubljana je veliko več kot le začasen dom za zapuščene živali. Smo rešitev izgubljenim živalim v iskanju poti domov ali nova priložnost zapuščenim.

Vrata bomo odprli med 10. in 18. uro, vas popeljali po novih prostorih zavetišča in predstavili naše delo ter živali v naši oskrbi. Ogledi zavetišča bodo potekali vodeno in sicer vas bo na ogledu spremljalo osebje zavetišča, predstavilo naše delo in prostore, ki si jih ogledujete ter z veseljem odgovarjalo na vaša vprašanja.

V času odprtih vrat bodo mogoče tudi posvojitve živali in želimo si, da bi veselje novega doma te dni začutilo teh nekaj živali, ki že dalj časa išče svoj novi dom.  Ob tem vas bodo usmerjali zaposleni.

Kot izziv za vse, pa pripravljajmo lov na zaklad po novem zavetišču, ki bo tokrat malo drugačen. Namig najdete v objavljenem izzivu Zavetišča Ljubljana.

Pri popestritvi programa sodelujejo dijaki BIC (Biotehniški izobraževalni center Ljubljana),ki bodo na otrokom in odraslim na prijazen način predstavili sebe, šolo in odgovorno skrb do živali.  

Program:

ZAČETEK: 10.00

10:00 – 17:30 Vodeni ogledi zavetišča, ki bodo potekali v organiziranih skupinah.

10.30 - 17:00 Lov za zakladom. Navodila prejmete na recepciji zavetišča.

11:00 -17:30 Ustvarjalna delavnica: Ustvarimo naj žival zavetišča (predavalnica),

11:00 -17:30 Delavnica: Odgovorna skrb za hišne živali, (čakalnica Psi) Dijaki BiC

11:00-17:30 Delavnica: Postani veterinar , (veterinarska ambulanta)

11:00-17:30 Delavnica: Postani oskrbnik mačk, (oddelek A Mačke)

11:00-17:30 Delavnica: Postani oskrbnik psov, (oddelek A Psi)

14:00-15:00 Delavnica: Predstavitev psov, (prostovoljni sprehajalci zavetišča)

KONEC: 18.00

Kratka vsebina delavnic

Obiskovalci bodo s pomočjo dijakov smeri veterinarski tehnik spoznavali program veterinarski tehnik, šolo in spoznali skrivnosti odgovornega skrbništva drugih hišnih živali. Na delavnici Oskrbnik mačk bodo spoznali skrivnosti oskrbe mačk, uredili sobico za mačko in podali svoje ideje za obogatitev prostora za mačke.

Na delavnici Oskrbnik psov bomo predstavili delo oskrbnika psov in obiskovalcem ponudili možnost, da po svojih idejah opremijo bivalni prostor psa. Na delavnici postani veterinar se bodo obiskovalci vživeli v vlogo veterinarja. Poslušali bodo utripanje srca, pogledali skozi mikroskop v svet majcenih živalic…

In ker je april čas čistilnih akcij in spomladanskega pospravljanja, boste doma morda naleteli na kakšen praskalnik, ki ga vaša mačka ne povoha več, ali pa odslužene rjuhe, brisače in podoben tekstil, ki ga bomo v zavetišču z veseljem uporabili za živali. Veseli bomo tudi plišastih psov v naravni velikosti ter lutk otrok. Imate? Prinesite s seboj. Navedeno naj bo čisto.Sorodni članki

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Novo okno v znanost živalskih vrtov in akvarijev

Evropska zveza živalskih vrtov in akvarijev (EAZA) vzpostavlja vseevropsko raziskovalno podatkovno zbirko
preberi več

Veterinarstvo Eisner d.o.o.

Veterinarstvo Eisner d.o.o. zaposli veterinarja/veterinarko

Usklajena ekipa ambulante za male živali v Mariboru zaradi povečanega obsega dela išče angažiranega veterinarja ali veterinarko
preberi več

Predavanje Abortusi pri govedu in BVD

Izobraževanje v organizaciji Veterinarske zbornice Slovenije

Veterinarska zbornica Slovenije vabi na izobraževanje Izvajanje ukrepa Dobrobit živali v letu 2023 – BVD: VLOGA VETERINARJEV IN VETERINARSKIH ORGANIZACIJ
preberi več

Veterinarska ambulanta Ajdovščina, d.o.o.

Veterinarska ambulanta Ajdovščina išče sodelavca/sodelavko

Kolektiv Veterinarske ambulante Ajdovščina išče novega veterinarja ali veterinarko, ki se bo priključil njihovi ekipi strokovnih sodelavcev
preberi več

Vet Medica Portorož

Ekipa Vet Medica Portorož išče nove sodelavce!

V veterinarski ambulanti Vet Medica Portorož, d.o.o. zaposlimo veterinarja/veterinarko z licenco.
Pogoj so delovne izkušnje na področju medicine psov in mačk
preberi več

ZOO Ljubljana; Vir slike: ZOO Ljubljana

Zimske počitnice v ZOO Ljubljana

ZOO Ljubljana vabi otroke na preživljanje zimskih počitnic
preberi več

Slovensko toksikološko društvo

Šesti kongres Slovenskega toksikološkega društva

Slovensko toksikološko društvo vabi na kongres z naslovom  Prepovedane snovi v športu pri ljudeh in živalih
preberi več

Federico Vilaplana Grosso

Strokovni spletni seminar s področja slikovne diagnostike

SZVMŽ za vas pripravlja spletni seminar, na katerem boste dobili odgovore na aktualna vprašanja s področja SLIKOVNE DIAGNOSTIKE
preberi več

Znanost

novice

mednarodno